Klein, fijn en immer onvoorspelbaar Eredivisie halverwege

Wie het naar de overdaad van het clubvoetbal in Engeland of Spanje begerige oog kan sluiten, heeft zich ook het afgelopen halve seizoen kunnen vermaken met de verwikkelingen in de eredivisie....

Willem Vissers

Ondanks het falen van PSV, geen wonder na vier vette jaren, en Feyenoord, hetgeen bijna gewenning is, biedt de eredivisie voor ieder wat wils, zeker in de specialiteiten van de laatste seizoenen: spanning en onvoorspelbaarheid. ADO, na twee speelronden eerste, zakte naar de veertiende positie na 17 speelronden. AZ klom in die tijd van 15 naar 1. Dat is een beetje symbolisch voor het geheel.

PSV, ADO, FC Groningen, NAC, Ajax en AZ waren voor de winterstop koploper. De provincie regeerde en parachuteerde AZ en FC Twente naar de hoogste regionen. Wie kampioen wordt? Dat is bijna niet te zeggen. Wie houdt van historische wetmatigheden, houdt AZ op 1. Op vier keer na was de winterkampioen de laatste 25 jaar immers ook de beste aan het eind.

Maar in Alkmaar spreken ze begrijpelijkerwijze niet over de titel, gezien de traumatische ervaring van twee seizoenen geleden, toen de zeker lijkende verovering van de schaal op de laatste speeldag mislukte, ten gunste van PSV.

PSV is voor de gelegenheid gedwongen in de rol van achtervolger. De club zal zich niet neerleggen bij het afstaan van de titel, ondanks 11 punten achterstand op AZ en 8 op Ajax. Alles kan in de polder. Twee seizoenen geleden had PSV 11 punten voorsprong op Ajax, waarvan nog één doelpuntje overbleef op die legendarische 29ste april, de dag van de moeder aller ontknopingen.

Maar normaliter is de titelstrijd vanaf half januari gereduceerd tot een duel tussen het stabiele, soms swingende orkest AZ en de band van improvisatie Ajax, met de aantrekkelijke uitdager FC Twente loerend in de coulissen. Het AZ van Van Gaal, die in 1999 met Barcelona zijn laatste landstitel als trainer pakte, is in elke linie sterk en kreeg in de laatste 15 duels, waarin het dus ongeslagen bleef, slechts 6 treffers tegen.

Ajax wordt gaandeweg beter in het debuutjaar van Van Basten als clubcoach bij een eerste elftal, maar is erg afhankelijk van de bevliegingen van de paradijsvogels voorin. Het gemis van de naar Real Madrid vertrokken Huntelaar doet zich nog weinig gevoelen. Bovendien ontvangt Ajax zowel AZ als Twente nog in de Arena, waar alleen Utrecht een puntje meenam.

De eredivisie heeft de laatste jaren de naam verworven onvoorspelbaar te zijn. Dat trekt aandacht, ook internationaal. De competitie lokte alweer meer dan 3 miljoen bezoekers naar de stadions, bijna 20 duizend per duel. Voor een klein land als Nederland is dat extreem veel, een beloning ook voor de stadionbouwers.

De seizoenkaarten zijn aangeschaft vóór het uitbreken van de kredietcrisis. Voorlopig zal het volk dus blijven toestromen naar de theaters, zoals het nieuw opgerichte eredivisiekanaal zich mag verheugen over, naar het schijnt, meer dan 300 duizend abonnees. Hoewel lang niet genoeg voor winstgevendheid, is dat een bemoedigend aantal voor een internationaal gevolgd experiment.

Per duel vallen iets meer dan 3 doelpunten, een moyenne dat gestalte geeft aan het aanvallende imago van het voetbal hier te lande. Het spel zelf kan en moet beslist beter, maar het niveau is gezien de uitstroom van talent aanvaardbaar, mede dankzij smaakmakers als Suarez, El Hamdaoui, Perez, Elia, Pranjic, Berg, Schöne of Wijnaldum, een rijtje dat zonder moeite is uit te breiden. Drie clubs (Ajax, FC Twente, NEC) mogen overwinteren in de UEFA Cup, twee meer dan vorig seizoen. Internationaal gezien balanceert het clubvoetbal al jaren tussen aanklampen en afhaken.

Nog een andere moderniteit trekt aandacht. AZ is eigendom van Dirk Scheringa, maar de club oogt evenwichtig. Scheringa staat vlak na de wedstrijd als eerste naast trainer Van Gaal om gevoelens te delen, maar de trainer heeft persoonlijkheid genoeg om zijn terrein af te bakenen.

Bij FC Utrecht kocht ondernemer Frans van Seumeren voor 16 miljoen euro, in feite een prikje, ruim 60 procent van de aandelen. Hij laat opzichtig zien dat wie betaalt ook bepaalt. Mede door zijn inmenging is een door emoties geleide loopgravenoorlog ontstaan met tal van slachtoffers. Die kant gaat het soms op met het voetbal. De eeuwige behoefte aan geld drijft clubs in armen van rijkelui die verschillende motieven hebben om de sport te omarmen.

Voor velen is de heropening van de transfermarkt voor een maand, officieel per 1 januari, een andere dissonant. Zwart-wit gesteld corrigeren falende clubs hun beleid ten koste van goed presterende clubs, met een domino-effect tot gevolg, en ongetwijfeld tot vreugde van het gilde der zaakwaarnemers. Het geeft de drie weken durende winterstop extra cachet, maar met een bevredigend competitieverloop heeft het niets te maken.

Hoe gedateerd zijn in februari de elftalfoto’s? Blijft Berg bij FC Groningen? Elia bij Twente? Suarez bij Ajax? El Hamdaoui bij AZ? Afellay bij PSV? Het maakt het verdere competitieverloop nog onvoorspelbaarder dan het al was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden