Klassieker tegen België gaat om meer dan een plek in de kwartfinale

In Tilburg staat vanavond de klassieke interland tegen België op het programma. Het gaat om meer dan een plek in de kwartfinale van het EK.

Fans lopen in de Oranjeparade naar het stadion voor de openingswedstrijd van Nederland tegen Noorwegen. Beeld anp

Toen ze ruim een week geleden de massa toeschouwers zag bij het stadion in Utrecht, reageerde Sarina Wiegman emotioneel. De bondscoach van de nationale vrouwenploeg vocht tegen de tranen voor het openingsduel met Noorwegen. Ze dacht aan de reis, de lange reis door de tijd en de strijd om erkenning.

Het is laat op de donderdagavond. Denemarken is met 1-0 verslagen in Rotterdam en Wiegman haalt herinneringen op aan een ander duel met Denemarken. Thuis, met 3-0 verloren in een oefenwedstrijd, in 2001. In Hoogeveen was dat, want in 2001 speelden de vrouwen nog geen interlands in volle stadions.

Het was haar 101ste interland, ze werd gehuldigd door de bondscoach bij de mannen, Louis van Gaal. 'Ja, ik weet het nog precies, we speelden twee interlands kort na elkaar. En ik was zo gek om tussendoor nog even naar huis te rijden, naar Den Haag, want ik had een mentorenavond op school.' Ze gaf les aan het Segbroek College.

Tegen de krant sprak ze destijds de wens uit later ooit bondscoach te willen worden.

Beenhakker

Zelfs Leo Beenhakker, of liever gezegd óók Leo Beenhakker, is enthousiast geraakt over vrouwenvoetbal. Beenhakker was als gast bij de oefenwedstrijd tegen Wales en zei tegen Simon Kelder, lid van de raad van commissarissen van de KNVB, dat hij weer wilde gaan kijken tegen Denemarken.

Kelder beleeft vreemde taferelen: mensen die hem bellen om kaarten voor het Nederlands elftal. 'Dat heb ik nog nooit meegemaakt, dat ze vragen om kaarten voor vrouwenvoetbal.' Beenhakker en Kelder waren het trouwens eens met elkaar: de gezelligheid rond de wedstrijden, het normale gedrag rond de stadions, het is een verademing vergeleken met wat ze geregeld meemaken. Niet dat geschreeuw, niet dat opgefokte gedoe. Ze denken dat de sfeer bij de mannen een jaar of dertig geleden hetzelfde moet zijn geweest. Misschien bedoelen ze wel meer dan dertig jaar geleden.

Shanice van de Sanden in actie tegen Elise Thorsnes van Noorwegen tijdens de openingswedstrijd van WEURO2017, het EK voetbal vrouwen. Beeld anp

Kaarten

De organisatie van 'Weuro 2017' vond het best ambitieus: mikken op 200 duizend verkochte kaarten voor het EK, gebaseerd op de 212 duizend toeschouwers bij het vorige toernooi, in vrouwenvoetballand Zweden.

Toernooidirecteur Bert van Oostveen constateert nu dat ze het gemakkelijk gaan halen. Sinds de zege van Oranje op Noorwegen trekt de verkoop fors aan. Het lijkt weinig, 5.700 toeschouwers bij Engeland - Schotland in de Galgenwaard, maar handbal, volleybal en hockey halen dat soort toeschouwersaantallen niet zonder Nederlandse deelname.

Zelfs heel veel evenementen met Nederlanders kunnen niet tippen aan 5.700 toeschouwers. Zolang Nederland in het Europese toernooi zit, zal de verkoop blijven aantrekken. De finale in Enschede op zondag 6 augustus is nu al uitverkocht. Met ruim 30 duizend toeschouwers zal dat een record zijn voor het vrouwenvoetbal in Nederland.

Red Flames

Nederland - België in Tilburg, als ontknoping in groep A, maandag. Nederland is op papier beter, maar België is in opkomst. Neem Tessa Wullaert, een van de opvallende speelsters bij de Belgen. Ze is rank, snel en begaafd. Op YouTube is een filmpje te zien met een doelpunt voor haar club Wolfsburg, met de titel Tessa Wullaert's amazing solo goal. Ze passeert een paar tegenstanders en schiet de bal strak met links in de bovenhoek.

België speelt het liefst op de counter, dus dat is oppassen voor Nederland. In de Belgische krant De Morgen zegt Wullaert onder meer, als de vergelijking met de mannen ter sprake komt: 'Andere reglementen? Onze doelvrouwen zijn over het algemeen wat kleiner, maar ik kan als spits toch moeilijk om kleinere goals vragen? Een korter veld vind ik ook onzin. Wij moeten ons aanpassen aan de sport, niet omgekeerd.'

Van Veenendaal

Over doelvrouwen gesproken: Sari van Veenendaal is een van de spelers van Nederland die hard werkt aan haar roem. Lang was ze reserve achter Loes Geurts, maar de laatste jaren is de keeper van Arsenal onomstreden. Met schitterende reddingen viel ze op tijdens de duels met Noorwegen en Denemarken. Zo wachtte ze, vlak na de 1-0 van Spitse, op de actie van de Deense sterspeelster Harder, die alleen voor haar verscheen.

'Als keeper zoek je naar de stijl die bij je past', zegt Van Veenendaal. 'Ik wacht heel lang als de tegenstander op me afkomt, zodat ik uiteindelijk de keuze kan maken.'

Die stijl past alleen bij een keeper met goede reflexen en met een bepaalde onverschrokkenheid. Van Veenendaal beschikt over beide.

Spannend

'Een heel raar gevoel', noemt bondscoach Wiegman het feit dat Nederland na twee groepszeges nog niet is geplaatst voor de kwartfinales. Drie ploegen eindigen op zes punten als België wint van Nederland en Denemarken tegelijk Noorwegen verslaat. In dat geval tellen alleen de onderlinge resultaten van Nederland, Denemarken en België.

Is dan nóg alles gelijk (drie punten en dezelfde doelcijfers), dan telt het doelsaldo in alle groepsduels. De Belgen hebben dan een voordeel door hun zege met 2-0 op Noorwegen, terwijl Nederland met 1-0 won. Het kan dus spannend worden. 'Maar wij gaan gewoon door', aldus Wiegman vol vertrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.