Klassieker in Maaspoort valt bitter tegen

Lichte overdrijving was de schrijver van het programmablad van Den Bosch niet vreemd toen hij het duel tegen Den Helder van zaterdag in de Maaspoort omschreef als de 'Ajax - Feyenoord' van de basketbalcompetitie....

Van onze basketbalmedewerker

's-HERTOGENBOSCH

De angstig lege tribunes in de Maaspoort, maar ook het elan van de wedstrijd en de weinig geestdriftige supportersschare (ooit toch gevreesd) lieten die - en eigenlijk iedere - vergelijking met de voetbalklassieker mank gaan. Den Bosch won, met 79-72, in wat na afloop gekenschetst werd als een spannend duel, maar waarin de zege van de Brabanders geen moment echt ter discussie heeft gestaan.

De zege van de ploeg van Jos Wolfs kwam namelijk weer volgens de Bossche traditie tot stand. De toeschouwers en de tegenstander werden weer lang in het onzekere gelaten en precies op tijd sloeg Den Bosch toe. Zaterdag gebeurde dat in 38ste minuut, toen een scheidsrechterlijke dwaling - een correcte rebound van Jeroen Barth werd in het nadeel van Den Helder uitgelegd en bracht de nimmer falende Marcel Huijbens op de vrije worplijn - gunstig voor de Bossche ploeg uitpakte.

'Vanuit die correcte rebound hadden wij kunnen scoren en de achterstand eventueel tot twee punten kunnen terugbrengen. Nu vergrootte Den Bosch de marge tot zes punten (73-67) en was de wedstrijd in feite gelopen', mokte Erwin Hageman na afloop teleurgesteld. Eerlijkheidshalve biechtte de center van Den Helder ook op dat zijn ploeg eigenlijk al de basis voor de nederlaag in de openingsfase van de wedstrijd, toen Den Bosch zomaar een 13-2 voorsprong kon en mocht opbouwen, had gelegd. 'We moesten daarna toch een flinke inspanning leveren om weer in de wedstrijd te komen', herinnerde Hageman zich na afloop nog maar al te goed.

Maar echt geprofiteerd heeft Den Helder van die inspanning - die nog wel tot de 38-37 ruststand en een ogenschijnlijk spannende wedstrijd tot de 33e minuut (62-61) leidde - niet. In de bij vlagen chaotische slotfase ontmoette Den Bosch nog nauwelijks hindernissen van betekenis en het geduld van de toeschouwers werd uiteindelijk rijkelijk beloond toen de nieuwe Amerikaanse aanwinst Rob Preston met een serie vrije worpen (8 uit 8 in de laatste twee minuten) de Bossche zege voldoende reliëf kon geven.

En daar lag ook precies het verschil in de wedstrijd. Beide ploegen ontliepen elkaar aanvallend nauwelijks, maar Den Bosch mocht 24 (20 raak) en Den Helder maar 15 (13 raak) keer naar de vrije worplijn.

Den Bosch - Den Helder 79-72. Scouting: Den Bosch: Marcel Huijbens 23 (7 reb.), Rob Preston 23, Riley Smith 19 (8 reb.). Den Helder: Nii Nelson Richards 27, Erwin Hageman 14, Rolf Franke 12, Chris Mims 11 (6 reb.).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden