Kipketer vindt zijn eindsprint in Oslo terug

Het Bislett-stadion in Oslo heeft een reputatie op te houden. De Britten Steve Ovett en Sebastian Coe en de Keniaan Henry Rono liepen er in een recent verleden wereldrecords....

Van onze sportredactie

De opvallendste verrichting kwam daarbij op naam van Wilson Kipketer op de 800 meter. De voor Denemarken uitkomende Keniaan lijkt weer over zijn scherpe eindsprint te beschikken. De wereldrecordhouder liep in het openingsgala van de Golden League met 1.43,12 de beste tijd van dit seizoen. Kipketer is sinds 1997 met 1.41,11 wereldrecordhouder.

Ruim een jaar lang kampte hij met de naweeën van een malaria-aanval, maar gisteren voelde Kipketer zich eindelijk weer fit. 'De koning is terug', zei hij. 'Maar nog niet helemaal. De trainingen moeten nog scherper.'

Robin Korving, de enige Nederlandse deelnemer (afgezien van haas Kreykamp op de 5000 meter), was weinig gelukkig met een van de Amerikaanse tegenstanders op de 110 meter horden. Na een langzame start hinderde Mark Crear hem bij zijn inhaalrace. Volgens Korving kwam Crear daarbij in zijn baan terecht, maar het voorval werd niet door de juryleden geconstateerd. De winst ging naar de Amerikaanse Olympisch en wereldkampioen Allen Johnson in 13,14, gevolgd door de Duitser Florian Schwarthoff (13,22) en Crear (13,31). Korving kreeg 13,39 achter zijn naam en protesteerde tevergeefs.

Iedere atleet die in een van de twaalf geselecteerde onderdelen van de zeven Golden League-meetings alle wedstrijden wint, deelt mee in de jackpot van een miljoen dollar die op 4 september in Berlijn wordt verdeeld. Hoewel de eerste hoofdsponsor van de Goldon League al na een jaar opstapte, besloot de internationale atletiekfederatie (IAAF) het project met eigen middelen voort te zetten.

Vorig jaar deelden de Amerikaanse Marion Jones, de Marokkaan Hicham El Guerrouj en de Ethiopiër Haile Gebrselassie de jackpot. Van dit trio zal alleen Jones dit jaar haar kansen opnieuw wagen. Ze won de 200 meter in 22,22. Veel andere atleten menen dat de zware reeks niet te combineren valt met een topprestatie bij de WK in Sevilla. Om die reden ontbrak onder meer Colin Jackson in Oslo.

Gebrselassie kwam niet aan de door hem zo gewenste verbetering van het wereldrecord op de 5000 meter toe. Hij kreeg onverwacht veel verweer van de pas 17-jarige Keniaan Sammy Kipketer, die echter weigerde kopwerk te doen. Gebrselassie liet daarop met een superieure slotronde van 57,80 seconden zien wie er de baas is (12.53,93).

Gabriela Szabo verbeterde op de 3000 meter haar eigen beste wereldprestatie met ruim negen seconden tot 8.27,21. De Roemeense kondigde aan bij de WK op de 5000 meter te zullen starten. Bernard Barmasai was met 8.06,15 op de 3000 meter steeple ook de snelste van dit seizoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden