Kipchoge wint sprint na 42 km

Eliud Kipchoge schud-de in de slotkilometers van de marathon van Londen eerst wereldrecordhouder Dennis Kimetto van zich af en vervolgens ook ex-recordhouder Wilson Kipsang. Met een brede grijns passeerde Keniaan na ruim 42 kilometer de eindstreep: 2.04.42. Het was zijn vierde zege in vijf marathons.

De Keniaan Eliud Kipchoge wint de marathon van Londen in een tijd van 2.04.42, slechts 3seconden boven het parcoursrecord. Beeld AP
De Keniaan Eliud Kipchoge wint de marathon van Londen in een tijd van 2.04.42, slechts 3seconden boven het parcoursrecord.Beeld AP

De 30-jarige Kipchoge is, anders dan zijn twee razendsnelle landgenoten, een marathonloper van de oude stempel. Hij stapte pas over op de prestigieuze discipline na een lange carrière als baan- en crossatleet. Zijn belangrijkste titel behaalde hij als 19-jarige jongeling in Parijs in 2003 toen hij in een tijd van 12.52,79 wereldkampioen werd op de 5.000 meter.

Kimetto, Kipsang en legio andere Oost-Afrikanen hebben de kortere afstanden in het baancircuit overgeslagen. Zonder tijden van betekenis op de 5.000 en 10.000 meter maakten zij de laatste jaren furore op de marathon. Ze spotten met de oude leer, vaak om economische redenen. Er zijn veel marathons. Het start- en prijzengeld is er veel hoger dan in het baancircuit.

null Beeld anp
Beeld anp

Mentale omslag

Voor Kipchoge, die wordt begeleid door de Nederlandse manager Jos Hermens, lijkt de overstap naar de marathon soepel verlopen. Maar dat is volgens hem schijn. Hij beschouwt het als een 'grote, grote verandering', een mentale omslag die vooral samenhangt met de vele trainingskilometers die de marathon vereist: 160 tot 200 kilometer per week.

In de aanloop naar Londen legde hij het verschil met baantrainingen kort uit. 'De marathontraining draait erom je lichaam te vragen: alsjeblieft, alsjeblieft, je moet verder lopen.'

Zijn marathons heeft Kipchoge zorgvuldig uitgekozen. Hij debuteerde in het voorjaar 2013 bij de relatief bescheiden race van Hamburg. Hij won in 2.05.30. Vervolgens waagde hij zich in het najaar aan Berlijn. Daar etaleerde hij zijn grote aanleg. Hij hoefde alleen zijn meerdere te erkennen in Wilson Kipsang, die het wereldrecord naar 2.03.23 bracht. Maar hij liep nog altijd 2.04.05, de zesde tijd ooit.

Luwte

Na die prestatie had hij meteen kunnen doorstoten naar de grootste marathons: Londen en New York. Maar hij koos voor de luwte om zijn kennis van de mysterieuze afstand te vergroten. Vorig voorjaar liep hij in Rotterdam, waar het start- en prijzengeld behoorlijk lager is dan in Londen. Hij verklaarde in de havenstad hoe hij zijn trainingen minutieus bijhoudt in logboeken en de dvd van het parcours nauwkeurig had bestudeerd.

'Ik ben nog altijd nieuw op de marathon, ik moet nog een paar goede tijden lopen voordat ik het vertrouwen heb om met die grote jongens te strijden', legde hij uit, doelend op Kipsang en Kimetto. Hij won Rotterdam in 2.05.00 en zette een half jaar later ook Chicago naar zijn hand: in 2.04.11.

Blikvangers

Met dat palmares durfde hij zich nu te wagen aan Londen, dat het snelste startveld aller tijden had samengesteld. Er waren vier lopers met een persoonlijk record onder de 2.04 en acht met tijden onder de 2.05. De enige lopers die konden bogen op een mooiere erelijst dan Kipchoge waren Kimetto en Kipsang, de twee blikvangers.

Kipsang won Londen al twee keer en was de beste in zijn laatste drie marathons: Berlijn (2013), Londen (2014) en New York (2014). Kimetto won de laatste twee jaar ook drie races: Tokio (2013), Chicago (2013) en Berlijn (2014). In de laatste wedstrijd verbeterde hij het wereldrecord van Kipsang tot 2.02.57.

Gezien het sterke veld leek een toptijd mogelijk, maar die hoop vervloog snel. Londen is geen strak geregisseerde race, zoals recordstad Berlijn. De lopers slaan de zege hoger aan dan een toptijd, waardoor de snelheid ondergeschikt wordt aan een tactisch spel.

null Beeld anp
Beeld anp

Oude stempel

Kipchoge bleek daarin de meester. Na 38 kilometer zette hij Kimetto en Stanley Biwott met een venijnige versnelling op achterstand. Met 800 meter te gaan sloeg hij op dezelfde wijze een gat van vijf seconden met Kipsang.

Met zijn tijd van 2.04.42 bleef Kipchoge 3 seconden verwijderd van Kipsangs parcoursrecord uit 2014. Daarmee liep hij een bonus van 25 duizend dollar mis. Toch was het geen slechte dag voor hem. Buiten zijn startgeld streek hij 155 duizend dollar op, een veelvoud van wat hij met een baanwedstrijd kon verdienen.

Het speet hem niet dat hij geduld heeft betracht. Hij is ten slotte van de oude stempel, getuige ook deze uitspraak. 'Ik vind dat we niet moeten trainen en strijden in de naam van het geld. Als je goed wordt begeleid en een goede reputatie weet op te bouwen, dan komt het geld vanzelf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden