King Carlo veroordeeld tot het slaan van aces

Geen proftennisser serveert met zo veel vernietigende kracht als Ivo Karlovic, met zijn 2.08 meter de langste speler van het circuit....

Van onze verslaggever Mark van Driel

De hardste opslag, die heeft Roddick. Maar als het gaat om het aantal aces per wedstrijd, in combinatie met het percentage gewonnen servicegames, dan moet hij zijn meerdere erkennen in de Kroaat Ivo Karlovic.

Nooit van gehoord, Karlovic?

Dat dacht Lleyton Hewitt ook, toen hij vorig jaar als titelverdediger op Wimbledon in de eerste ronde moest aantreden tegen Karlovic. De Australiër verloor in vier sets van de toenmalige nummer 203 op de wereldranglijst.

Met die overwinning begon de opmars van Karlovic, die momenteel tot de topzestig behoort. Hij dankt die positie voornamelijk aan zijn service. Per wedstrijd slaat de Kroaat gemiddeld twintig aces (Roddick twaalf). Ruim negentig procent van zijn servicegames wint hij.

`Als ik mijn opslag van hem verlies', zei Roger Federer vorig jaar na een gewonnen wedstrijd tegen Karlovic. `Dan zie ik de set nooit meer terug.'

Beestachtig wordt de service van Karlovic wel genoemd. Monsterlijk zelfs, door degenen die de speler in levende lijve hebben gezien. Want de 25-jarige speler uit Split paart zijn opmerkelijke opslag aan een zo mogelijk nog ongewoner uiterlijk.

Met zijn 2.08 meter is Karlovic de langste tennisser die ooit tot de wereldtop heeft behoord. Hij is maar liefst 15 centimeter groter dan zijn landgenoot Goran Ivanisevic die eveneens werd gevreesd op zijn opslag. Boven de meeste toppers torent Karlovic ten minste twintig centimeter uit.

Karlovic is bovendien in het bezit van een markant gezicht. Met zijn haakneus, zijn hoge voorhoofd en ver uiteen staande ogen doet hij denken aan Boris Karloff, de acteur die Frankenstein gestalte gaf.

Een spraakgebrek versterkt die suggestie. Zijn gezicht verstart als hij stottert.

Zijn voorkomen mag dan associaties met angstaanjagende creaties uit de filmwereld oproepen, voor zijn tegenstanders op de baan telt alleen zijn lengte. (Gevraagd naar een verklaring voor zijn postuur antwoordde de Kroaat eens: `Ik weet het niet. Mijn beide ouders hebben een normale lengte. Misschien was het de postbode.')

De bal, die zijn racket verlaat met een snelheid tussen de 180 en 220 kilometer per uur, maakt als gevolg van zijn lengte een andere hoek dan zijn tegenstanders gewend zijn.

Karlovic slaat de bal veel meer van boven naar beneden dan spelers met een gangbaar postuur. Als de bal stuit springt hij hoger op of, als er effect aan zit, draait hij verder weg dan gebruikelijk.

De Brit Tim Henman, tegenstander van Karlovic in de eerste ronde van de US Open, kreeg de bal dinsdag geregeld letterlijk op zijn oren, zo hoog sprong hij op. De Kroaat, in eigen land liefkozend King Karlo genoemd, sloeg 39 aces.

Zijn opslag mag beter zijn dan die van Roddick, het zal Karlovic niet lukken om in navolging van de Amerikaan nummer één van de wereld te worden.

Zijn lichaamslengte, een onmiskenbaar voordeel bij het begin van elke slagenwisseling, wordt een handicap zodra de bal in het spel is.

Zijn lange ledematen zitten hem tijdens de ralley in de weg. Karlovic beweegt niet gemakkelijk, waardoor hij niet kan inspelen op verrassende spelwendingen. Op de achterlijn is zijn geringe flexibiliteit hem, tegen spelers uit de werkelijke top, noodlottig. Zelfs aan het net is zijn `spanwijdte' een nadeel, als het aankomt op improviseren.

In de beslissende fase van wedstrijden - niemand speelt meer tiebreaks dan de Kroaat - komt bovendien een ander zwak punt aan het licht. De spanning wordt hem te veel. Hij weet dat het aankomt op zijn opslag. Hij is veroordeeld tot het slaan van aces, wil hij overleven.

Tegen topspelers gaat hij dan meestal ten onder, in een score die spanning suggereert. Tegen Henman werd het dinsdag 7-6, 6-7, 4-6, 6-4, 6-4, in het voordeel van de Brit die geen moment werkelijk in gevaar kwam. Henman kon er op vertrouwen dat Karlovic in het zicht van de winst de zenuwen zou krijgen. Hij zou zeker niet genadeloos toeslaan.

Want als King Karlo al een monster mag worden genoemd, dan een zachtaardig monster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden