Kijk, maar alles zien is niet nodig

Een WK is voor een voetballiefhebber een zware periode. Door al het tv-kijken komt men niet meer toe aan huishoudelijke en administratieve klussen om maar niet te spreken over tijd voor enige vorm van lichamelijk activiteit....

Naar afspraken na 15.00 uur gaat men liever niet en wie toch moet, gaat met tegenzin. Vrouw en kinderen klagen onophoudelijk dat u voor de buis hangt, dat u het kijken naar hun soaps blokkeert en dat u in het algemeen nauwelijks aanspreekbaar bent.

Bovendien heeft u het onbehaaglijke gevoel dat u veel kijkt, maar toch ook veel mist. Daarom de volgende suggesties:

1. Kijk niet naar de middag/vroege avond wedstrijden, uiteraard met uitzondering van de wedstrijden van Oranje; hiervoor heeft zelfs uw baas begrip. Voor een mooie en belangrijke wedstrijd in het weekeinde kan, in overleg met uw familie, een uitzondering worden gemaakt.

2. Claim de televisie vanaf 21.00 uur en niet eerder. De niet-voetballiefhebbers weten waar ze aan toe zijn en kunnen voor die tijd naar hun favoriete programma's kijken. De essentie van al het gezwets vooraf leest u later wel in de krant.

3. Zap direct in de rust om 21.45 uur naar België 2 voor de hoogtepunten en een samenvatting van de eerste helft van de gelijktijdig gespeelde wedstrijd die niet direct wordt uitgezonden. Nederland 2 vult dit kwartier voor 90 procent met reclame.

4. Na de rust schakelt u terug naar Nederland 2. Het Vlaamse commentaar is leuk en kundig, maar leidt af, en aan het Nederlandse commentaar bent u nu eenmaal gewend.

5. Schakel direct na afloop van de wedstrijd om circa 22.45 uur weer naar België voor een samenvatting van alles wat er die dag verder is gespeeld. (Alleen op de dag dat België speelt is het WK-journaal een beetje van slag, maar dat zal wel niet al te lang meer duren.)

6. Kijk nooit naar het volledige verslag van wedstrijden die al zijn gespeeld; met behulp van de Belgische samenvattingen hoeft dit ook niet. Ik ben een groot liefhebber van voetbal, maar wie gaat er nou nog naar anderhalf uur Schotland-Marokko zitten kijken als men weet dat beide ploegen de koffers al aan het pakken zijn?

7. Kijk nooit naar Villa BvD. Éénmaal per week Barend en Van Dorp is acceptabel en kan soms zelfs leuk zijn met interessante achtergronden en details, maar Villa BVD voegt heel weinig toe en is dus zonde van uw spaarzame avonduurtjes in deze WK-periode.

8. Mocht u écht een hele avond uit moeten, kijk dan de volgende ochtend tussen 08.00 uur en 08.30 uur naar Eurosport voor een prima samenvatting van alle wedstrijden van de vorige dag.

Met dit dieet kunt u het prima uithouden. U ziet elke dag één integrale wedstrijd en samenvattingen van alle andere wedstrijden. Uw administratie en klusjesplanning loopt achter, maar dat is onvermijdelijk tijdens een WK. Op uw werk hoeft u niet steeds eerder weg en u eet bovendien normaal met uw familie mee aan tafel. Uw familie en vrienden heeft u toch een enkele keer 's avonds kunnen zien. U bent tussen 23.30 uur en de volgende dag 21.00 uur goed aanspreekbaar en bovendien in een goed humeur omdat u alles onder controle heeft!

J. Siderius

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden