Kerstholt pakt laatste kans om zijn charme te etaleren

amsterdam Aan eerzucht heeft het shorttracker Niels Kerstholt nooit ontbroken. Vier jaar geleden, bij zijn olympisch debuut, gaf hij in het Nederlandse presentatieboekje onbekommerd blijk van zijn ambities: veel geld verdienen, Mount Everest beklimmen, minister-president worden....

Wat zou er in het olympische presentatiegidsje voor Vancouver staan?

In vier jaar tijd heeft Kerstholt vermoedelijk iets van zijn branie verloren. Hij heeft op het ijs kennis gemaakt met de harde realiteit. De grote jongens eraf rijden, een andere ambitie die hij vier jaar geleden uitsprak, is hem zelden gelukt.

Dit weekeinde plaatste Kerstholt zich ternauwernood voor de Olympische Spelen. Hij greep bij het EK shorttrack in Dresden zijn laatste kans. Hij werd tweemaal derde, op de 1000 en 1500 meter. Alleen op de langste afstand mag hij in Vancouver uitkomen. Het startbewijs op de 1000 meter was al veroverd door het jonge talent Sjinkie Knegt.

Op de 1500 meter ging plaatsing niet vanzelf. Zelfoverschatting deed Kerstholt in de series bijna de das om. Hij waande zich al zeker van de volgende ronde en liet in een moment van onoplettendheid een tegenstander passeren. Als die vervolgens niet was gediskwalificeerd, zou het zijn gedaan met ambities van de 26-jarige shorttracker.

De gemakzucht kwam Kerstholt op een uitbrander te staan van zijn coaches. Hij maakte daarna geen fouten meer. In de halve finale plaatste hij zich als tweede voor de finale. In de eindstrijd koos hij voor zekerheid. Met de hulp van Knegt, die de drie andere finalisten probeerde te storen, reed hij naar de derde plaats.

Kerstholt was blij met de kwalificatie. Zijn drang om beter te worden heeft hem de afgelopen vier jaar naar de uithoeken van de wereld gevoerd. De gemakkelijke weg heeft hij nooit gekozen, ook al bleef de beloning vaak uit. Nu kan hij zich opnieuw in de kijker rijden. Of, als dat niet lukt, proberen met zijn charme nieuwe mogelijkheden aan te boren. Wie weet als bergbeklimmer of politicus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden