Keniaanse bond schorst atletenmanager van de Veen

Atletenmanager Gerard van de Veen heeft met stijgende verbazing gekeken naar beelden waarin de omstreden voorzitter van de Keniaanse atletiekbond, Isaiah Kiplagat, maandagmiddag hakkelend en grijnzend aankondigde dat hij voor zes maanden is geschorst.

Gerard van de Veen begeleidt vijftig Keniaanse toplopers. Beeld -
Gerard van de Veen begeleidt vijftig Keniaanse toplopers.Beeld -

Van de Veens bedrijf Volare Sports begeleidt vijftig Keniaanse toplopers, onder wie wereldrecordhouder marathon Dennis Kimetto en diens voorganger Wilson Kipsang.

De schorsing houdt verband met een Keniaans onderzoek naar doping onder topatleten. Veel meer weten hij en zijn compagnon Ariën Verkade niet. Ze zijn door de Keniaanse bond niet op de hoogte gebracht van hun uitsluiting en weten niet of er concrete aanwijzingen zijn tegen hun atleten. De Nederlanders hebben zelfs geen idee wat de schorsing betekent. 'We weten helemaal niks', zegt Verkade.

Dopingstraf

De Keniaanse bond heeft ook de Italiaanse manager Gabriele Rosa voor zes maanden geschorst. Hij vertegenwoordigt de Keniaanse topatlete Rita Jeptoo, de bekendste van de dertig atleten die volgens de Keniaanse bond de afgelopen vijf jaar zijn geschorst. Op dit moment zitten volgens de internationale atletiekfederatie IAAF veertien Kenianen een dopingstraf uit.

Uit de stal van Van de Veen zijn twee nauwelijks bekende atleten gepakt. De tweejarige schorsing van Lilian Jelagat wegens het gebruik van epo is bijna voorbij. Een andere atlete, Flomena Chepchirchir, testte volgens de manager positief na het slikken van een hoestdrankje.

De Keniaanse bondsvoorzitter Kiplagat heeft in eigen land veel kritiek gekregen vanwege zijn lakse omgang met doping. Een antidopingwerkgroep stelde dat hij dopingzaken en beschuldigingen tegen Keniaanse atleten niet serieus neemt. Uit het onderzoek bleek dat de Keniaanse atletiekfederatie over een minimaal budget voor dopingbestrijding beschikt: het bedrag volstaat voor vijf tests per jaar.

Strenge controle

Toch worden de topatleten wel degelijk gecontroleerd. Kenia behoort tot de landen waar de IAAF de meeste dopingcontroles uitvoert: in 2013 zaten in de zogeheten testingpool voor regelmatige controles 85 atleten. De belangrijkste zes marathons, verenigd in de World Marathon Majors, betalen de federatie om het bloed en de urine van toplopers extra vaak te testen, bij buitenlandse topwedstrijden en onaangekondigd in eigen land.

De topatleten van Van de Veen, zoals Kimetto en Kipsang, worden vijftien tot twintig maal per jaar getest. De manager heeft steeds gezegd dat hij zijn Keniaanse atleten waarschuwt tegen doping. Hij geeft voorlichting over wat wel en niet mag. In de contracten neemt hij een clausule van een halve pagina op: een positieve test resulteert doorgaans in ontslag. Tegelijkertijd beseft hij dat het vanuit Nederland een onmogelijke opgave is om vijftig sporters in de gaten te houden.

'Ik ben verrast en erg boos', zegt Van de Veen. 'Eerst schorsen en daarna onderzoeken, dat is de omgekeerde wereld. Verder ga ik pas reageren zodra ik een officieel bericht van de Keniaanse atletiekfederatie heb gehad. Alles wat ik weet, is hetgeen ieder ander via social media heeft kunnen lezen.'

Meer voorlichting

Voormalig wereldrecordhouder Wilson Kipsang is nauw betrokken bij de strijd tegen doping. Hij is de voorzitter van de nieuwe atletenvakbond PAAK. Hij vindt dat er veel meer aan voorlichting moet worden gedaan. Twee maanden geleden riep hij met vijftien andere (ex-)topatleten de Keniaanse minister van sport op om Isaiah Kiplagat als voorzitter van de Keniaanse bond te vervangen vanwege wanbestuur.

Kiplagat treedt volgende maand na 23 jaar af als voorzitter, officieel om campagne te voeren voor het vice-voorzitterschap van de IAAF.

Meer details

Is de schorsing van Van de Veen gerelateerd aan die oproep van Kipsang, een van de belangrijkste atleten van de Nederlander? De manager kan zelf geen antwoord geven. Hij is onderweg naar Boston, voor de marathon van volgende week. Compagnon Verkade heeft het verband eerder horen leggen, maar hij weigert te speculeren over de aanleiding van de schorsing. Eerst wil hij meer details kennen.

Verkade: 'Er zijn meer mensen die denken dat er iets achter zit, maar wij weten het gewoon niet. Ik wil geen suggestieve dingen gaan roepen. We hopen snel meer te weten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden