Keegan laat z'n hart spreken en blijft aan tot en met WK

Kevin Keegan kon de lokroep lang weerstaan, maar uiteindelijk ging hij toch door de bocht. De tijdelijke coach van het Engelse voetbalelftal maakte woensdagavond laat, na de oefenwedstrijd Hongarije - Engeland, bekend dat hij tot en met het WK van 2002 zal optreden als bondscoach....

Van onze correspondent Bert Wagendorp

De details van zijn verbintenis met de Football Association moeten nog worden uitgewerkt, maar dat is een wassen neus. Keegan zal een jaarsalaris van rond de 2,5 miljoen gulden vragen én krijgen - ruim twee keer zoveel als zijn voorganger Glenn Hoddle verdiende - en wellicht zal hij bij zijn huidige club Fulham, pas gepromoveerd naar de eerste divisie- aanblijven als adviseur.

Fulham-eigenaar Mohamed al-Fayed liet eerder al weten dat hij bereid was Keegans contract, dat nog vijftien maanden doorloopt, te verscheuren, 'als een gift aan de natie'. Egyptenaar Al-Fayed is nog altijd naarstig bezig een Brits paspoort te veroveren, en laat geen kans onbenut zijn opofferingsgezindheid voor zijn tweede vaderland te tonen.

Voor de mijnwerkerszoon uit Yorkshire gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Voor Keegan, die zijn sporen als voetballer verdiende bij Liverpool en HSV en die als manager successen boekte bij Newcastle United, was het Engelse bondscoachschap altijd het ultieme doel.

Niettemin zei hij drie maanden geleden, na Hoddle's ontslag, nog dat hij niet in de race was voor wat in het Engelse voetbal geldt als 'the impossible job'. Hij wenste zijn beloftes aan Fulham na te komen.

Maar het hart was sterker dan afspraken. 'En ik heb uiteindelijk naar mijn hart geluisterd', zei hij in Boedapest, waar Engeland woensdagavond in een oefenduel gelijkspeelde (1-1) tegen Hongarije.

Keegan maakte vorige maand zijn debuut als bondscoach toen hij Engeland in een EK-kwalificatieduel naar een 3-1 zege op Polen voerde. Het was de bedoeling dat hij Engeland in de drie volgende kwalificatieduels nog van dienst zou zijn, en daarna weer full-time zou terugkeren naar Fulham.

Maar de enthousiaste reacties van de spelers, het Wembley-publiek en de media trokken hem uiteindelijk over de streep. Plus zijn eigen vaststelling dat het hier mogelijk een eens-in-het-leven kans betrof. En die wilde Keegan, die ook nog bijschnabbelde als tv-commentator, niet laten glippen. 'Ik moet toegeven dat ik, als ik op de tv-commentaarpositie zat en ze beneden het volkslied speelden, altijd de wens had om erbij te zijn, mee te zingen, en het team te selecteren.'

King Kev, ook wel bijgenaamd Mr. Motivator, heeft geen gemakkelijke taak op zich genomen. Engeland is nog lang niet zeker van kwalificatie voor het EK 2000, en zal waarschijnlijk de wedstrijden tegen Zweden en Bulgarije, die in juni op het programma staan, moeten winnen om naar Nederland en België te kunnen reizen.

Maar juist een ongebreideld optimisme is Keegans grote kracht. Na de wedstrijd tegen Polen zei hij te verwachten dat Engeland zich niet alleen zou kwalificeren voor de eindronde, maar dat het land ook de Europese titel zou binnenslepen.

In elk geval heeft de Great Communicator voorlopig de volle steun van de media. En dat is voor een Engelse bondscoach van doorslaggevend belang. Met name de tabloids maakten het leven van praktisch al zijn acht voorgangers sinds 1946 op een gegeven moment tot een hel, en zorgden ervoor dat ze gebroken de handdoek in de ring wierpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden