Kasparov ploetert voort tegen lang niet altijd briljante Deep Blue

Deep Blue - Kasparov Vierde matchpartij 1. e2-e4 c7-c6 2. d2-d4 d7-d6 3. Pg1-f3 Pg8-f6 4. Pb1-c3 Lc8-g4 5. h2-h3 Lg4-h5 6....

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

AMSTERDAM

Twee remises hebben Gari Kasparov geen stap verder gebracht in zijn moeizame gevecht tegen de supercomputer Deep Blue. Na vier van de zes partijen in New York staat het 2-2 en kan de wereldkampioen alleen nog hopen op een herhaling van de gebeurtenissen van vorig jaar. Toen won Kasparov in Philadelphia de eerste match tegen Deep Blue met 4-2 dankzij eenvoudige overwinningen in de laatste twee partijen.

Het is geen genoegen 's werelds sterkste schaker te zien ploeteren tegen een machine die ernstige zonden tegen de wetten van het spel afwisselt met briljante momenten. Kasparov lijkt verscheurd door twijfel aan zichzelf en overmatig respect voor de capaciteiten van zijn tegenstander. Het kost moeite in zijn aarzelende spel de geweldenaar te herkennen die zelden op respect voor zijn menselijke concurrenten is betrapt.

Duidelijk is dat de geruchtmakende tweede partij Kasparov volledig uit zijn evenwicht heeft gebracht. Hij werd daarin overspeeld door Deep Blue op een wijze die hij niet voor mogelijk had gehouden. Hoe zeer de ervaring hem had aangegrepen bleek aan het eind van de partij toen een curieuze misrekening van Deep Blue hem de gelegenheid bood remise te maken. In plaats daarvan gaf hij op.

Kasparov heeft in het openbaar nog niet gereageerd op de schokkende ontdekking dat hij voor het eerst in zijn leven een remisestand had opgegeven. Volgens bronnen in zijn kamp zei hij dat rampen zich soms voltrekken en dat men ermee moet leren te leven. Wel zei hij op een persconferentie na de derde partij dat hij verbaasd was. Hoe was het mogelijk dat dit monsterlijk sterke programma hem zo'n eenvoudige ontsnappingsmogelijkheid had geboden.

Nog natrillend van de emoties speelde Kasparov de derde partij ver onder zijn normale niveau. Na een vreemde opening (1. d2-d3) kreeg hij een kansrijke stelling waar hij niets mee wist aan te vangen. 'Vandaag speelde ik niet goed maar de computer was een computer en uiteindelijk deed die voldoende om de partij niet te verliezen', was zijn mysterieuze commentaar.

De vierde partij had Kasparov moeten winnen. Opnieuw koos hij een openingsstrategie die hij tegen een mens niet zou wagen maar die tegen deze tegenstander effectief bleek. In een half-gesloten stelling deed Deep Blue vele vreemde zetten die door de commentatoren in New York met een glimlach werden ontvangen. Kasparov profiteerde er handig van en nam met behulp van een pionoffer het initiatief.

Tot in het verre eindspel hield Kasparov zijn voordeel vast maar ten slotte bleek dat niet voldoende om te winnen. Ongetwijfeld heeft hij ergens een betere mogelijkheid gemist. Volgens commentator Seirawan zou 51 . . . d5-d4 in plaats van het gespeelde 51 . . . Kc4 voldoende zijn geweest voor de zege, al waren Kasparov en het Deep Blue-team daar niet zeker van.

Kasparov reageerde teleurgesteld: 'Ik denk dat ik de machine vandaag overspeelde en ik weet bijna zeker dat ik de winst heb laten liggen. Helaas, ik was te moe en in tijdnood zag ik niet hoe het moest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden