Kasparov moet tevreden zijn met halve punten

Het programma was interessant genoeg en op de inzet van de spelers was weinig aan te merken maar toch viel het tweede weekeinde van het Corustoernooi tegen....

Gari Kasparov, de onbetwiste hoofdrolspeler, bleef tegen zijn twee laatste WK-uitdagers steken op remises en kreeg daarmee wat hem toekam. Zaterdag moest hij vechten voor zijn leven tegen Nigel Short, zondag lukte het hem ondanks een pluspion niet zaken te doen tegen Viswanathan Anand. Het schema dat Kasparov vorig jaar volgde in Wijk aan Zee kan inmiddels in de prullenbak. Na zeven ronden had hij toen zesenhalf punt verzameld, anderhalf meer dan nu.

Short was dichtbij een derde overwinning op de kwelgeest die hem zo vaak heeft vernederd. Hij had succes met een speculatief pionoffer dat zijn tegenstander om onduidelijke redenen in grote verwarring bracht. Kasparov nam het offer niet aan, beging in plaats daarvan een onkarakteristieke strategische fout en was prompt reddeloos verloren.

Althans, zo leek het. De toeschouwers gaven geen cent voor Kasparovs overlevingskansen maar de kampioen kwam terug. Toen Short eenmaal de op een na beste voortzetting koos, kreeg Kasparov de stelling weer onder controle. Hij lanceerde een tegenaanval die zo gevaarlijk was dat Short moest vluchten in eeuwig schaak.

Short vloekte even hartgrondig toen Kasparov hem uitlegde hoe het had gemoeten. Grootmoedig betuigde hij later zijn respect: 'Ik dacht toch echt dat ik hem te pakken had. Maar dan maak je één klein slipje en hij is weg. Daarom is hij ook wereldkampioen, pardon ik bedoel de nummer een van de wereld.'

Tegen Anand deed Kasparov het kalm aan. Een vlotte remise lag in het verschiet tot Anand even te optimistisch was en een pion offerde die hij niet meer terugzag. Veel maakte het niet uit. Het materiaal was inmiddels zo gereduceerd dat Kasparov geen serieuze winstkansen kon creëren.

Toch ergerde het Kasparov dat het schaakbord soms te klein is voor een pluspion. Toen de arbiter hem vroeg de analyse met Anand buiten de speelzaal voort te zetten, viel hij vinnig uit. Met een nijdig gezicht beende hij even later sporthal De Moriaan uit om niet meer terug te keren. Anand zag het glimlachend aan. 'Wat wil je? Hij kan niet winnen met een pion meer en iemand stuurt hem de zaal uit. Jammer trouwens dat ik dat laatste zelf niet mocht doen.'

De partij Kasparov - Anand had een paar tafels verderop een opmerkelijk tweelingbroertje. Van Wely en Short kopieerden nauwgezet de eerste 21 zetten tot het moment waarop Anand ten onrechte een pion offerde. Short was zuiniger, maakte moeiteloos remise en vertelde met een brede grijns dat hij nu toch wel bewezen had dat hij 'veel sterker dan die Indiër was'.

Ook Vladimir Kramnik, koploper naast Kasparov, moest zich schikken in remises. Met de zwarte stukken moest hij er tegen Timman hard voor werken en met wit bereikte hij niets tegen Nikolic. Anand en Leko profiteerden en slopen een half punt dichterbij. Leko versloeg Nikolic, Anand veegde zaterdag in 19 zetten Viktor Kortsjnoi van het bord. De 68-jarige veteraan zou het in de slotweek wel eens moeilijk kunnen krijgen.

In het Nederlandse kamp bleef alles bij het oude. Jeroen Piket consolideerde zijn plusscore met stugge remises tegen Adams en Leko. Jan Timman stond tweemaal zeer goed maar kwam er tegen Kramnik en Polgar niet doorheen. Bedroevend slecht vergaat het Loek van Wely die na een aframmeling door Morozevitsj is afgezakt naar de laatste plaats.

De als altijd ruim vertegenwoordigde Van Wely fanclub rouwt en zoekt een uitweg uit de crisis. Hernieuwde bestudering van het Siciliaans zou een nuttige eerste stap kunnen zijn. Iedere aanhanger van deze vechtopening weet dat hij af en toe door een harde klap kan worden getroffen. Maar Van Wely lijkt in dit toernooi de klappen op te zoeken. Morozevitsj deed na wat Kasparov een paar ronden eerder had voorgedaan en maakte Van Wely's stelling in een ommezien met de grond gelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.