Kans gegroeid dat Rusland wordt geweerd op Spelen

Het IOC heeft de onthullingen over een Russische samenzwering tijdens de Winterspelen van Sotsji voor waar aangenomen. Hiermee lijkt de kans gegroeid dat Rusland fors wordt bestraft, mogelijk met uitsluiting van de komende Winterspelen. Het comité neemt op 5 december een besluit.

Richard McLaren, de jurist die namens antidopingagentschap Wada onderzoek deed naar de grootschalige Russische dopingfraude. Foto anp

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de Russiche klokkenluider Grigory Rodtsjenkov bestempeld als een geloofwaardige getuige in het Russische dopingschandaal. Dat blijkt uit het maandag vrijgegeven, 46-pagina's tellende strafdossier van langlaufer Alexander Legkov, de eerste van negentien Russische topsporters die levenslang zijn geschorst door het IOC. De onderzoekscommissie onder leiding van het prominente IOC-lid Denis Oswald concludeert dat Russische staatsdoping met voldoende zekerheid is vastgesteld.

Die conclusie werd eerder getrokken door Richard McLaren, de jurist die namens antidopingagentschap Wada onderzoek deed naar de grootschalige Russische dopingfraude. De Russen hebben steeds volgehouden dat klokkenluider Grigori Rodtsjenkov, de voormalige directeur van het Russische antidopinglaboratorium, geen betrouwbare getuige is. Rodtsjenkov is uit vrees voor zijn leven gevlucht naar Amerika. De Russen hebben gevraagd om zijn uitlevering.

In het medailleklassement van Sotsji is Rusland door de negentien schorsingen gezakt van de eerste naar de vierde plaats. Het heeft nu twee medailles minder dan de 24 van Nederland. In de rangschikking staat Rusland nog wel boven Nederland, omdat het een gouden medaille meer won (9 om 8).