Kandidaatsteden voor 2004 verbolgen over IOC

Zeven van de elf kandidaatsteden voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2004 hebben bij het Internationale Olympische Comité schriftelijk geprotesteerd tegen de beoordeling van hun bidbooks....

AFP

AFP

LAUSANNE

Het gaat om de steden San Juan, Lille, Stockholm, St. Petersburg, Rome, Istanboel en Kaapstad. Alleen Athene, Buenos Aires, Rio de Janeiro en Sevilla reageerden niet op de rapportage van de commissie die onlangs de kandidaturen tegen het licht hield. Het IOC zal vrijdag de namen van vier of vijf steden bekendmaken, waaruit op 5 september in Lausanne de thuishaven van de OS in 2004 wordt gekozen.

Inmiddels lijkt de kritiek op de organisatie van de Olympische Winterspelen van volgend jaar in Nagano te groeien. In Lausanne poogt het organisatiecomité uit alle macht de zorgen weg te nemen. IOC-voorzitter Samaranch is geneigd de Japanners op hun woord te geloven. Hij zei maandag nogmaals alle vertrouwen te hebben in de organisatie.

Veel kritiek is afkomstig uit ski-kringen. Vooral de trajecten voor de afdalingen bij de mannen en de vrouwen zouden niet deugen. De afstanden zijn te kort, maar uitbreiding stuit op verzet van milieu-organisaties. Voorts rijzen de kosten voor het evenement steeds verder de pan uit.

De voorzitter van het Japanse Olympische comité, Hironoschi Furuhaschi, is de kwaadsprekerij langzamerhand beu. 'Ik hoor alleen maar slechte berichten over Nagano', zei hij in Lausanne. Wat dat betreft kon hij een steuntje in de rug van Samaranch wel gebruiken. “Het komt wel goed”, zei de 76-jarige Spanjaard. “Let maar op.”

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden