PROFIEL

Kan deze man Sepp Blatter stoppen?

De uitdager van Sepp Blatter zit het echt dwars dat zoveel geld verdwijnt in de zakken van bestuurders. Maar zijn kansen zijn klein.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het loopt woensdag tegen middernacht als twee in donkere pakken gehulde mannen in de lobby van het Marriott-hotel in Zürich hun handen ten hemel heffen. 'Stem toch gewoon op Ali', zegt een van hen, terwijl hij een Afrikaanse voetbalofficial amicaal op zijn schouders slaat. De Afrikaan kijkt hem met grote ogen aan en maakt lachend een wegwerpgebaar.

Dit zijn de FIFA-verkiezingen achter de schermen. De mannen in pak zijn stemmenronselaars van de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, de enige tegenkandidaat van zittend FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Ze zijn op pad gestuurd om de Afrikaanse bondsvoorzitters te overtuigen vrijdag hun stem aan de prins te geven. In vijf andere vijfsterrenhotels in de stad doen hun collega's hetzelfde bij bondsvoorzitters uit andere windstreken.

Ze staan voor een bijna onmogelijk karwei. De steun voor Blatter is wereldwijd immens. Dat blijft ook zo na weer een corruptieschandaal dat de FIFA en het voetbal treft, tot invallen en arrestaties in hotels aan toe.

Dat Blatters bolwerk bijna ondoordringbaar is, wist prins Ali ook toen hij zich in januari kandidaat stelde voor het FIFA-voorzitterschap. Vier jaar lang zat hij als bestuurslid van de bond met Blatter aan de zwarte vergadertafel op de derde ondergrondse verdieping van het FIFA-hoofdkantoor in Zürich. Onder een ronde, kristallen kandelaar die doet denken aan een voetbalstadion, stuurden ze met 24 anderen het voetbal aan.

De president en de prins waren het weleens oneens. Maar de meningsverschillen verlieten zelden de Zürichberg, waarop het 230 miljoen euro kostende hoofdkantoor van de FIFA is gevestigd. Problemen die er waren werden binnen 'de voetbalfamilie' opgelost, zoals Blatter het graag wilde.

Blatter (79) en Ali (39) hebben veel gemeen. Ze zijn klein van stuk, maar denken groot. Als geen ander weten ze mensen om hun vingers te winden. Het liefst laten ze niets aan het toeval over. En als er dan toch tegenslag is, gooien ze hun ontwapenende glimlach in de strijd.

Prins Ali Bin Al-Hussein en de Argentijnse ex-voetballer Diego Maradona. Beeld ANP
Prins Ali Bin Al-Hussein en de Argentijnse ex-voetballer Diego Maradona.Beeld ANP

Ook naar elkaar zijn ze gedurende de verkiezingscampagne blijven glimlachen. Blatter heeft zich naar buiten toe nimmer laatdunkend uitgelaten over Ali. Hij mengt zich zo min mogelijk in de verkiezingsstrijd, om zijn status als soeverein hoofd van de voetbalfamilie te behouden.

Ali daarentegen komt in het geweer. Hij typeert de FIFA als ondemocratisch. Bovendien voorspelt hij een financieel drama, als grote sponsors besluiten om zich terug te trekken vanwege de aanhoudende corruptiegeruchten.

Het valt voor Ali niet te verkroppen dat zoveel geld bij de wereldvoetbalbond in de zakken van bestuurders verdwijnt. De zeven arrestaties van FIFA-officials, afgelopen woensdag in Zürich, bewijzen zijn gelijk. Zelf wil hij het compleet anders doen.

De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein met zijn vrouw en zoon. Beeld ANP
De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein met zijn vrouw en zoon.Beeld ANP

Verlegen

Zijn verleden spreekt in zijn voordeel. Zo gaat het verhaal dat hij in klein gezelschap trouwde en het daarmee bespaarde geld onder de duizend armste gezinnen van Jordanië verdeelde. Hij is degene die het bij de FIFA voor elkaar kreeg dat vrouwen met een hoofddoek mogen voetballen.

Hij oogt soms verlegen, de Jordaanse prins. In de lobby van het Hilton in Wenen, waar eind maart het congres van de Europese voetbalbond UEFA plaatshad, loopt hij als een kind tussen de geroutineerde bondsbestuurders door, terwijl die elkaar op de schouders slaan. Als ze hem aankijken, schudt hij kwistig hun hand.

Zijn ogenschijnlijke naïviteit is strategie. In de achterkamers, vergaderruimten en hotelsuites doet Ali zaken. Daar laat hij volgens ingewijden wel degelijk zien een serieuze uitdager van Blatter te zijn. De letters HRH op zijn visitekaartje, die staan voor His Royal Highness, maken indruk op bondsbestuurders. En als dat niet genoeg is heeft hij altijd nog de mannen in pakken, die zijn evangelie verspreiden in de hotellobby's.

Als derde zoon van de Jordaanse koning Hussein heeft Ali weinig te klagen over zijn campagnebudget. Dat is ongelimiteerd. Waar Van Praag over de wereld reisde met één assistent, heeft de prins een gevolg van een man of vijftien.

In een regeringsvliegtuig bezocht hij sinds oktober vorig jaar tussen de vijftig en honderd landen. Afgaande op de informatie van inlichtingenbedrijven, die profielen samenstelden van de 209 bondsvoorzitters, koos hij strategisch zijn bestemmingen. Afstand speelde geen rol, als hij het idee had dat er wat te halen viel.

Tijdens zijn zoektocht naar stemmen de afgelopen maanden liet hij zich structureel flankeren door twee pezige bodyguards - in veel werelddelen een teken van macht. Maar in Europa schudde hij bij tijd en wijlen zijn beveiligers af om transparantie en toegankelijkheid uit te stralen.

De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein en de huidige FIFA-baas Sepp Blatter in 2014. Beeld ANP
De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein en de huidige FIFA-baas Sepp Blatter in 2014.Beeld ANP

Nietsontziend

Als het moet is prins Ali nietsontziend. Van Praag en oud-voetballer Luis Figo wensten zich niet te branden aan belastende informatie over Blatter, die hun door schimmige personen werd aangeboden. Ali heeft een speciaal team ter beschikking dat alle informatie tot op de bodem checkt.

Het door hem ingehuurde inlichtingenbedrijf Quest claimde deze week zelfs dat het in opdracht van de prins met belastende informatie over Blatter naar de politie is gestapt. Het zou onder meer gaan over 'wat lijkt op illegaal verkregen informatie over de financiële activiteiten van Sepp Blatter'.

Of het allemaal genoeg is om ook maar enigszins bij troonopvolging van de Zwitser in de buurt te komen, valt te betwijfelen. Ingewijden schatten dat de prins tussen de 50 en 80 stemmen heeft verzameld. Met minimaal 70 stemmen dwingt hij vandaag een tweede stemronde af. Zijn eer zou ermee gered zijn.

Prins Ali Bin Al-Hussein en Sepp Blatter in gesprek in 2013. Beeld ANP
Prins Ali Bin Al-Hussein en Sepp Blatter in gesprek in 2013.Beeld ANP

Toch is dat niet genoeg voor de prins, die het koningschap van het voetbalrijk voor ogen heeft. Zelfs tijdens het FIFA-congres vandaag zullen zijn lakeien in zwarte pakken opduiken in de wandelgangen. En af en toe hun handen ten hemel heffen. In de strijd tegen Blatter zijn hogere krachten gewenst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden