Kampioen Choukoud omarmt marathon weer

Khalid Choukoud vond de marathon vorig jaar nog een onmenselijke afstand. Zondag was hij de snelste Nederlander in Amsterdam en sloot hij de afstand weer in zijn hart. Nu nog de limiet voor het WK halen.

Nederlands kampioen Khalid Choukoud gaat over de finish van de Amsterdam Marathon 2016.Beeld anp

De Nederlands kampioen op de marathon had er acht dezelfde letters voor over om duidelijk te maken hoe blij hij was. Mogelijk rolden zelfs negen e's uit de mond van Khalid Choukoud op de tartanbaan van het Olympisch Stadion.

'Heeeeeeeerlijk', vond hij het. Eindelijk had hij de titel die hij het felst begeerde aan zijn lange erelijst toegevoegd. Al zestien keer was Choukoud Nederlands kampioen op andere afstanden, nu is ook op de marathon de ban gebroken.

De 30-jarige atleet had zondag in Amsterdam 23 seconden sneller moeten lopen om zich te plaatsen voor het WK van volgend jaar. Die wetenschap bracht hem nauwelijks van zijn stuk. De euforie over alles wat zondag blonk en straalde, overheerste.

Onder bijna ideaal marathonweer - een graad of 15, weinig wind, lage luchtvochtigheid - was hij zijn belangrijkste concurrent om de nationale titel ruim te snel af geweest. Hij finishte in 2.11.23. Koen Raymaekers kwam meer dan vier minuten later aan in het atletiekstadion, waar Choukoud de sporen van zijn mislukte race van vorig jaar had geprobeerd weg te vegen.

Toen liep hij de marathon van Amsterdam met schoenen zwaar van regenwater en een hoofd vol muizenissen. Hoe hij het ook probeerde, het lukte Choukoud niet de ernstige ziekte van zijn vader uit zijn hoofd te zetten.

'Mijn vader is mijn twaalfde man', zei hij gisteren over die periode. 'Nu is hij weer gezond, dat zie je ook aan hoe ik over de finish kwam: helemaal fris. Dit kampioenschap is voor hem.'

In zijn derde marathon lijkt Choukoud de bevestiging te hebben gevonden dat hij die afstand onder controle heeft gekregen. 'Op een goede dag kan ik zo onder de 2.10 lopen.'

Misschien was dat bluf; bijna anderhalve minuut winnen is niet zo maar gedaan, al was het maar omdat het weer niet altijd zo zacht is als gisteren. Choukoud wil in april in Rotterdam opnieuw proberen zich te plaatsen voor de wereldkampioenschappen in Londen.

Hij moet dan voldoen aan de tijdslimiet die de Atletiekunie pas een paar dagen voor de marathon van Amsterdam bekendmaakte. Waarop deze de 2 uur en 11 minuten baseert, is de lopers niet uitgelegd. De eis komt overeen met de limiet die sportkoepel NOC*NSF hanteerde voor de Spelen van Rio.

'Vreemd', noemde Choukoud zowel de timing van het besluit als de limiet zelf. Veel meer woorden wilde hij er niet aan vuil maken. 'Ik kan wel zeggen dat de tijd te scherp is, maar er is niks meer aan te doen.'

Choukoud (l) snelt langs de Amstel. Hij finishte in 2.11.23 en eiste de nationale titel op. 'Op een goede dag kan ik zo onder de 2.10 lopen.'Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Hij wilde zijn uitgelaten stemming niet laten bederven door gesomber over een barrière die voor hem niet onoverkomelijk hoeft te zijn. Choukoud heeft de marathon immers weer omarmd. Hij stelde zijn toekomst op het nummer ter discussie nadat de olympische limiet hem vorig jaar 34 seconden te machtig was geweest. Choukoud sprak toen zijn ontzag uit over de klassieke afstand, die hij toen pas voor de tweede keer had volbracht. 'De marathon blijft de baas, het is een onmenselijke afstand', zei hij.

42 kilometer lang afzien is nooit de specialiteit geweest van de in Marokko geboren Choukoud, die op zijn 14de naar de Haagse Schilderswijk verhuisde. Hij leefde zich uit in het kickboksen, maar waagde op advies van zijn ouders de stap naar de volgens hen veiligere atletiek. Met een paar maanden training in de benen blonk hij meteen uit als junior in de Warandeloop in Tilburg.

Na een carrière die hem vooral successen bracht op de 10 kilometer, de halve marathon en in het veld, volgde pas in 2014 de kennismaking met de afstand waarvan hij lange tijd niet wist hoe hij die te lijf moest gaan. Maar in Rotterdam eindigde hij op de marathon mooi als zevende, in 2.10.52 uur.

Het zou anderhalf jaar duren voordat hij zich aan een volgende exercitie waagde. Dat had eerder gemoeten, concludeerde hij vorig jaar in Amsterdam. Als hij meer marathons zou lopen, zouden zijn tijden vanzelf verbeteren. Tegelijk wist hij dat hij niet te veel van zijn lichaam kon vragen. Het zou na Amsterdam een half jaar duren voordat hij voldoende hersteld was om op topniveau aan een marathon mee te doen.

Choukoud legde zich tijdelijk toe op de kortere nummers. Bij het EK, ook in het Olympisch Stadion, deed hij aan de halve marathon mee maar liep de wedstrijd niet uit. Op tv zag hij de enige Nederlander Abdi Nageeye als elfde eindigen in de olympische marathon.

Nu hij de afstand weer in zijn hart heeft gesloten, is hij erop gebrand beter te worden. Er had gisteren een snellere tijd in gezeten als de ingehuurde tempomakers hem wat minder weifelend door het eerste stuk hadden geloodst, zei hij. Licht geschrokken van zijn woorden: 'Maar voor nu is het goed zo, hoor, deze tijd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden