Kalou zoekt balans bij Feyenoord

Erwin Koeman putte gisteren voldoening uit het spel van zijn ploeg, hij sprak zelfs van Feyenoords beste wedstrijd van dit seizoen....

Van onze verslaggever Poul Annema

Tussen PSV en Feyenoord gaapt op de ranglijst nu een kloof van drie punten. Bij zijn komst in Rotterdam gaf Koeman zichzelf de opdracht het maximale uit deze ploeg te halen. Zelf vindt hij dat hij goed op koers ligt. ‘Maar om kampioen te worden, zullen we méér moeten brengen’, aldus de trainer na het onderhoudende treffen.

In de tien tot dit weekeinde gespeelde wedstrijden scoorde Feyenoord in alle duels in elk geval een keer; het slagvaardige koppel Kuijt-Kalou is bij Feyenoord een garantie voor trefzekerheid. Alleen gisteren dus even niet. Dat had te maken met de sterke organisatie bij Vitesse, maar kon ook niet los worden gezien van de combinatie van pech en machteloosheid bij Feyenoord.

Pech had Feyenoord al na vijf minuten, toen de doorgebroken Kalou in het strafschopgebied door Vitesse-doelman Wapenaar onderuit werd gehaald en scheidsrechter Luinge pas ver na afloop, fris gewassen en overtuigd door de tv-beelden, inzag dat hij in deze situatie Feyenoord een strafschop had onthouden. Op het veld had hij het protest van de spelers en het legioen luchthartig weggewuifd.

Het was deze actie die Salomon Kalou naderhand aangreep om erop te wijzen dat hij vanuit het centrum als aanvaller het beste tot zijn recht komt. Nadat trainer Koeman hem de afgelopen week op het matje had geroepen, omdat hij tegen Willem II te zelfzuchtig optrad, leek het gisteren alsof hij zich geen raad wist met zijn rol op de linkervleugel en zijn positie aan de zijlijn.

De 20-jarige Ivoriaan speelde ingetogen, voelde zich ingekapseld en gaf toe ‘zo niet echt happy te zijn’. Hij wil spelen zoals hij vorig jaar deed, naast Kuijt in het centrum van de aanval. Maar Koeman verwacht meer rendement met Kuijt als centrale aanjager en Kalou's verrassende ingevingen en technische bevliegingen van de buitenkant.

Maar er is meer dat de concentratie en het plezier van Kalou in het voetballen momenteel ernstig aantast. Al maanden is de ambitieuze Afrikaan een speelbal in de aanhoudende discussie over zijn Nederlanderschap. Voor 25 november staat de daarvoor aangevraagde rechtzaak op de agenda.

Het waren niet de minsten (Johan Cruijff, Marco van Basten) die in verband met zijn deelname aan het WK in 2006 bij minister Verdonk een snelle naturalisatie bepleitten, de bewindsvrouw zelf vertraagt, maakt in elk geval geen haast.

Het inmiddels ook voor het WK gekwalificeerde Ivoorkust heeft Salomon Kalou de afgelopen maanden gevraagd zich beschikbaar te stellen voor zijn geboorteland, maar de Feyenoorder betreedt het WK-podium het liefst als Nederlander en met bondscoach Van Basten, in wie hij groot vertrouwen heeft.

Kalou wordt heen en weer geslingerd tussen gemengde gevoelens. Spijt heeft hij nergens van, de drang om te slagen maakt hem sterk. Hij weet wat hij wil en daarom vindt hij ook dat hij zijn voeten moet laten spreken om zijn balans te kunnen hervinden.

Tegen Vitesse kreeg hij daarvoor te weinig mogelijkheden, al raakte hij na dertig minuten de paal en miste hij meteen na rust een grote kans, nadat Kuijt hem, volledig vrij, had aangespeeld. Op die momenten bewees Feyenoord wel stabieler, completer en ook gevaarlijker te zijn dan de Arnhemmers, die na drie competitiezeges op rij zich niet lieten intimideren.

Kuijt probeerde met passes over grote afstand de snelheid van Castelen te laten renderen; de voor Oranje opgeroepen rechterspits schiep ook het nodige gevaar. ‘Maar het geluk van een doelpunt ontbrak’, sipte Erwin Koeman naderhand. Want toen Bahia doelman Wapenaar koppend versloeg, stond Yakubu klaar om een Feyenoord-treffer te voorkomen.

Met Arsenal-manager Arsène Wenger op de tribune speelde Hossam Ghaly een sterke partij op het middenveld. Vitesse verweerde zich knap, zonder zelf kansen te scheppen. Verder dan een schot van Hersi kwam het niet. Feyenoord overtuigde met gestroomlijnde acties, alleen de echte afmaker wilde maar niet opstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden