Kai Verbij ook met misslag beste van de wereld

In twee jaar tijd is Kai Verbij de beste sprinter van de wereld geworden. Vorig jaar, bij zijn debuut in Astana, werd de halve Japanner uit Hoogmade nog derde. Dit jaar, bij de WK in Calgary, stak hij, tot een mislukte voorlaatste bocht op de 1.000 meter, zelfs ietsje boven de concurrentie uit. Verbij, in januari al Europees kampioen op de sprintvierkamp, werd wereldkampioen voor de verrassende Noor Lorentzen en de 1.000 meterspecialist Kjeld Nuis.

John Volkers
Kai Verbij in Calgary Beeld Erik Pasman
Kai Verbij in CalgaryBeeld Erik Pasman

De eindscore van Verbij (136.065) betekende de verbetering van het wereldrecord op de sprintvierkamp dat sinds 2013 (WK Salt Lake City) in handen was van Michel Mulder: 136.790 punten. Verbij viel in Calgary op door zijn regelmatige aanpak, tot hij op de slotafstand, de 1.000 meter, in de voorlaatste bocht een hand aan het ijs moest zetten en een seconde verloor op zijn schema.

Verbij wist het weer: vier goede afstanden rijden, dat is het recept voor een wereldtitel. Het is het cliché van een routinier dat Verbij zonder mankeren zichzelf eigen heeft gemaakt. In Calgary voerde hij het voor driekwart secuur uit. Op de vierde afstand, de 1.000 meter, mocht hij 0,99 seconde verliezen op de Noor Lorentzen. Hij liet, door de bijna-val, zestiende liggen. Het werd hem niet fataal in zijn jacht op de titel.

Verbij's wereldtitel op de hooglandbaan van Calgary betekende dat voor de zevende keer een Nederlander wereldkampioen sprint werd. Eerder waren Jan Bos (1998), Erben Wennemars (2004, 2005), Stefan Groothuis (2012) en Michel Mulder (2013, 2014) de beste sprintschaatsers van de wereld.

Verbij, pas 22, werd al jaren aangekondigd als een uniek talent. Hij danst door de bochten. Zijn jonge teamgenoot Dai Dai Ntab verkondigde zondag op NPO radio jaloers te zijn op die bochtentechniek van zijn teamgenoot. Hij zei dat zelf niet te kunnen, zoals ook Ronald Mulder het dansje door de bocht niet schijnt te beheersen.

Mulder

Mulder was in Calgary wel de man die tweemaal de kortste afstand (500 meter) won en daarbij twee keer een nationaal record aantekende. Hij scherpte zijn eigen nationale toptijd uit 2013 (34,25) met twee stappen aan naar 34,08. De tussenstap was 34,18. Mulder zei te streven en te smachten naar een tijd onder de magische grens van 34 seconden. Alleen de Rus Pavel Koelizjnikov is die overgestoken.

Koelizjnikov was twee jaar op rij wereldkampioen. Hij ontbreekt al een fors deel van deze winter, wegens een liesblessure en veronderstelde mentale problemen na het meldoniumschandaal van vorig jaar. De Rus werd toen enige tijd verdacht van dopinggebruik die hem zijn wereldtitel zou hebben gekost.

Verbij heeft de macht overgenomen van de man op wie hij zich dit seizoen sterk had geconcentreerd. Bij de start van het seizoen vertelde hij van de grotere omvang die hij had getraind. Maar het mocht niet ten koste gaan van zijn snelheid. Die balans werd bereikt.

Het brons in Canada was voor Kjeld Nuis die voor zijn doen matige 500's reed, maar op de 1.000 meter excelleerde. Hij verbeterde tweemaal het Nederlands record op de kilometer. Bij zijn tweede poging, zondag, benaderde Nuis het wereldrecord van Shani Davis tot op minder dan eentiende van een seconde: 1.06,51.

Lees ook: Meer dan een bronzen medaille zat er voor schaatsster Jorien ter Mors niet in bij de WK sprint in Calgary. Nao Kodaira uit Japan toonde zich in Canada als de vrouw die zij dit seizoen voortdurend was: de beste van de wereld.

Kai Verbij in actie Beeld anp
Kai Verbij in actieBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden