Kabinet houdt vast aan invoering clubkaart tegen voetbalgeweld
Het kabinet houdt vast aan de invoering van de persoonsgebonden club card, die dient als een middel in de strijd tegen voetbalvandalisme....
Van onze verslaggever
DEN HAAG
Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken reageerde geprikkeld op suggesties het experiment dat aan de invoering vooraf gaat mogelijk zelfs te staken. 'Ik zie geen enkele reden om van de uitgezette lijnen af te stappen.'
'Ik vraag me ook af hoe lang het volk dit accepteert. Misschien kunnen we helemaal niet wachten tot de laatste club eens akkoord is. Er is weer een hele tegenbeweging op gang gekomen. Alles komt in het geweer om niet te doen wat we wel wilden.' Dijkstal is wel bereid waar nodig de oorspronkelijke plannen aan te passen.
De Tweede-Kamerleden met sport in hun portefeuille debatteerden woensdag met de verantwoordelijke bewindslieden Dijkstal (Binnenlandse Zaken), Sorgdrager (Justitie) en Terpstra (VWS).
De clubs zelf hebben vorig jaar ingestemd met de invoering van de persoonsgebonden club card (pcc). De kaart is slechts een onderdeel van een overeengekomen pakket maatregelen om het vandalisme te beteugelen; de zogenaamde ketenbenadering.
Dit seizoen experimenteren Feyenoord, ADO Den Haag en Den Bosch met de kaart, waarvan het bezit noodzaak is om aan plaatsbewijzen voor wedstrijden te komen. Wie zich misdraagt, raakt zijn clubkaart kwijt. Volgend seizoen volgen Ajax, PSV, NEC, Emmen en, mogelijk, Vitesse. Eigenlijk zou aanstaand seizoen de hele bedrijfstak voorzien moeten zijn, maar dat bleek niet haalbaar. De algehele invoering moet nu medio 1999 voltooid zijn.
De clubs waren min of meer gedwongen in te stemmen met de invoering, omdat anders de kans groot was geweest dat de politieke steun voor het voetbal zou afnemen. Bovendien beschouwt de KNVB de clubkaart als wisselgeld: voor wat hoort wat.
Van Praag, in het sectiebestuur verantwoordelijk voor veiligheid: 'Wij verwachten van de overheid bijvoorbeeld een meldingsplicht voor lieden met een stadionverbod, minder knelpunten bij het samenstellen van een competitieprogramma.'
Het felst in het verzet was Rosenmöller van GroenLinks. 'De steun brokkelt af, de kritiek neemt toe.' Hij vroeg zich af of de KNVB het experiment moet doorzetten als de verwachting is dat het 'contraproductief' kan werken en later mogelijk toch wordt afgeblazen.
De vraag werd gesteld of het plan van de clubs Heerenveen en FC Zwolle een alternatief kan zijn. Met name Mulder (CDA) was enthousiast. 'Het behelst een menswaardiger behandeling van supporters.' De clubvoorzitters Van der Velde en Sporre stellen voor de hekken rond de velden te verwijderen. Ze willen daarmee experimenteren. Sterk (PvdA) noemde de plannen van de twee ondermijnend voor het uitgestippelde beleid. Terpstra wil de proef wel een kans geven.
De KNVB is tevreden met de standvastigheid van het kabinet. Van Praag: 'De oplossing is niet om de pijp nu aan Maarten te geven.'