Kabinet garant voor WK

Van onze verslaggever..

DEN HAAG Het kabinet staat garant voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022. Minister Ab Klink van Sport verwacht dat de overheid quitte kan spelen als Nederland en België de organisatie krijgen toegewezen.

Nederland heeft zich samen met België kandidaat gesteld voor de organisatie van het wereldkampioenschap. Met de garantstelling van de overheid voor onder meer de openbare orde en veiligheid is voldaan aan een belangrijke eis van de wereldvoetbalbond FIFA.

Omdat het kabinet demissionair is, steunt het de plannen voor het voetbaltoernooi pas definitief als er brede steun in de Tweede Kamer is. Ruud Gullit dient op 14 mei als voorzitter van het zogenoemde HollandBelgium Bid de formele kandidatuur in bij FIFA-voorzitter Joseph Blatter. Nederland en België organiseerden in 2000 succesvol het Europees kampioenschap voetbal.

Op 2 december wordt beslist waar de WK’s van 2018 en 2022 worden gehouden. De verwachting is dat het WK 2018 in Europa plaatsheeft. Vanuit Europa hebben Nederland en België concurrentie van Spanje-Portugal, Rusland en Engeland. Australië, Qatar, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben zich ook kandidaat gesteld en strijden waarschijnlijk om het WK van 2022.

Klink verwacht dat circa 400 miljoen euro moet worden uitgetrokken voor de stadions in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Enschede en Heerenveen. De kosten daarvan zijn officieel voor de steden, maar de rijksoverheid wil die tegemoetkomen.

Daarnaast is mogelijk 200 tot 300 miljoen euro nodig voor de openbare orde. ‘We zijn daarmee aan de bovenkant van de ramingen gaan zitten’, zegt Klink. Hij wijst erop dat Duitsland in 2006 bij de organisatie van het WK 1,2 miljard euro extra belastinginkomsten had. Bij de eerste begroting houdt Nederland, door de gezamenlijke organisatie met België, rekening met de helft.

Wordt er meer uitgegeven dan er binnenkomt, dan mag dat niet leiden tot lastenverzwaringen, vindt Klink. ‘Overschrijdingen worden binnen de rijksbegroting gedekt’, verzekert de minister.

Klink ziet de kandidatuur voor de organisatie van het WK als belangrijke zet voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2028. ‘We moeten een track record opbouwen met de kandidatuur voor en de organisatie van grote evenementen.’

Klink verwacht niet dat de dreiging van supportersgeweld bij Nederlandse voetbalwedstrijden de kandidatuur voor het WK blokkeert. De finale om de KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax is, uit angst voor rellen, gespreid over twee wedstrijden. ‘Alle landen hebben problemen met supportersgeweld. Zo bezien wijkt Nederland niet negatief af. Maar het helpt zeker niet als supporters zich over de zijlijnen van het fatsoen begeven’, zegt Klink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.