Juventus trapt in val van Borussia Dortmund

Op de Euro-top in München voerde, wonderlijk en verbazingwekkend genoeg, niet de Italiaanse, maar de Duitse delegatie gisteravond het hoogste woord....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

MÜNCHEN

Het onverslaanbaar geachte collectief uit Turijn kwam te schuchter voor de dag om na Ajax ook Dortmund te verslaan. Dat was, na de meedogenloze excercities tegen Ajax in de halve finale en in de Italiaanse Serie A, zeer verrassend. Gisteravond echter trapte Juventus in de val van de Duitse kampioen die slechts spaarzaam ten strijde trok, maar geconcentreerd en uiterst stoïcijns verdedigde en uit de aanvallen een optimaal rendement haalde.

Stoïcijns reageerde ook trainer Ottmar Hitzfeld op de eerste internationale triomf van de geel-zwarten uit het Ruhr-gebied sinds 1966. Bedaard kuierde hij na het laatste fluitsignaal van de Hongaarse scheidsrechter Puhl in zijn lange regenjas het veld op. Hoewel hij de laatste weken voortdurend werd geattaqueerd, ook in eigen kring door morrende bestuursleden, bleek Hitzfeld zijn ploeg uitstekend op de finale in eigen land te hebben geprepareerd.

Karlheinz Riedle (31) die twee maal scoorde en Lars Ricken (20) maakten de doelpunten die het Duitse voetbal voor de vierde maal een winnaar van de Europa Cup voor landskampioenen schonk, na Bayern München (1974, '75 en '76) en Hamburger SV ('83). Het gevolg is dat Duitsland volgend seizoen in de Champions League door drie ploegen zal worden vertegenwoordigd, landskampioen Bayern München, Leverkusen en Dortmund.

Voorwaar dat het Duitse voetbal in bloei staat. De nationale ploeg werd vorig seizoen in Engeland Europees kampioen, Dortmund-aanvoerder Sammer werd gekozen tot de beste speler van Europa en eerder deze maand legde Schalke 04 beslag op de UEFA Cup. Strijdlust en een goed tactisch plan brachten gisteravond zowaar ook Borussia Dortmund aan de top.

Bekoorlijk is de nieuwe kampioen van Europa niet, wel degelijk en uiterst efficiënt en vol zelfvertrouwen. Om meerdere redenen was het uiterst saillant dat Dortmund er in slaagde te triomferen. Reuter, Möller, Sousa en Kohler zijn oud-spelers van Juventus en de ploeg die in de Bundesliga hevig teleurstelde, werd slechts in eigen land kansen toegedicht.

In de tien Champions League-wedstrijden van dit seizoen incasseerde de verdediging van Juventus slechts vier doelpunten. Maar niet alleen in defensief opzicht stelde de titelverdediger teleur. De Franse tandem, Zidane en Deschamps, slaagde er niet in het tempo te bepalen en werd voortdurend gehinderd door Sousa en de opvallende, maar waardevolle Schot Lambert.

Het verschil werd, in de eerste helft, bepaald door een veteraan, Karlheinz Riedle. Gedesillusioneerd keerde Riedle in 1993 terug naar de Bundesliga, nadat bij Lazio Roma tevergeefs had gewacht op zijn doorbraak. In Rome slaagde hij er, met Winter, Gascoigne en Doll als concurrenten voor drie plaatsen in het elftal, niet in vaste voet te krijgen in het elftal.

International Riedle (42 interlands) vervolgde zijn carrière in '93 bij Borussia Dortmund waar hij een duo vormde met de Zwitser Chapuisat. Door blessures speelde hij dit seizoen slechts in vier van de tien Champions League-wedstrijden mee waarin hij twee maal scoorde.

Riedle is geen opvallende aanvaller, wel een vlijtige en bovendien, ondanks zijn relatief bescheiden postuur (1.79 meter), is hij zeer gevaarlijk bij hoge voorzetten. Dortmund dankte het aan zijn zijn sprongkracht dat er op de eerste, ook al verbazingwekkende treffer een tweede volgde.

In de 35ste minuut troefde hij, na een hoekschop van Möller, de Turijnse defensie af en kopte hij de bal krachtig langs doelman Peruzzi (2-0) die zijn doel onbezonnen had verlaten. Vijf minuten eerder hadden de verdedigers van Juventus eveneens geaarzeld na een hoge voorzet, van de Schot Lambert. Riedle had voldoende tijd om de bal aan te nemen en, met de linkervoet, in het doel te schieten.

In de honderdste Europa Cup-wedstrijd kreeg Dortmund zo een kalmerende injectie en onder leiding van Sammer, de libero die aarzelend van start ging maar zich gaandeweg de wedstrijd herstelde, werd Juventus onder de duim gehouden. De Italianen regisseerden het spel wel, maar waren niet oppermachtig en vloeiend was hun stijl ditmaal allerminst.

Een mogelijk cruciale misser kwam op naam van Vieri die al na zeven minuten de score had kunnen openen, maar in vrije positie de bal in het zijnet schoot. In de slotfase van de eerste helft dreigde Juventus pas opnieuw, toen een schot van Zidane op de paal eindigde.

Het meest herkenbaar was Juventus in het eerste deel van de tweede helft toen invaller Del Piero de ploeg een impuls gaf en de mandekkers Kohler en Kree hun greep op Boksic en Vieri leken te verliezen. Het overwicht leidde tot een magnifiek doelpunt van Del Piero die in de 65ste minuut doelman Klos na een lage voorzet van Boksic passeerde (1-2). Achter zijn standbeen langs, duwde hij de bal over de lijn.

De Europese kampioen vatte moed en trainer Lippi speelde hoog spel door al zijn kaarten op de aanval te zetten. Een twintigjarige jongen uit Dortmund met een uitdagend oorringetje, Lars Ricken die al ontdekt is door de Duitse media en een van de jonge sterren is in de stal van Nike, had echter een verbijsterende slag voor Juventus in petto.

Ricken die zijn ploeg ook in de halve finale op Old Trafford tegen Manchester United met een doelpunt aan de zege had geholpen, verving Chapuisat in de 71ste minuut. Hij had de bal nog niet aangeraakt toen hij aan de rechterkant door Möller in de diepte werd aangespeeld. Hij sloeg zijn ogen op, oriënteerde zich en schoot de bal met de rechtervoet vanaf 25 meter met een boog over doelman Peruzzi.

Hoewel de wedstrijd nog twintig minuten voortduurde, nam Ricken zo het slotakkoord voor zijn rekening in een wedstrijd waarin Borussia Dortmund ten overvloede bewees dat kansloos gewaande Duitse voetbalploegen niet met zich laten spotten.

MÜNCHEN

Finale Champions League

Borussia Dortmund (Dui) - Juventus (It) 3-1. 29. Riedle 1-0, 34. Riedle 2-0, 64. Del Piero 2-1, 71. Ricken 3-1. Scheidsrechter: Puhl (Hon). Toeschouwers: 58.000 (uitverkocht). Gele kaart: Sousa, Ricken (Dortmund), Porrini (Juventus). Borussia Dortmund: Klos; Reuter, Kohler, Sammer en Kree; Lambert, Sousa, Möller (89. Zorc) en Heinrich; Riedle (66. Herrlich) en Chapuisat (70. Ricken).

Juventus: Peruzzi; Porrini (46. Del Piero), Ferrara, Montero en Iuliano; Di Livio, Deschamps, Zidane en Jugovic; Boksic (88. Tacchinardi) en Vieri (73. Amoruso).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden