Juryleden adoreren Anky en haar paard

Geen paard dat zoveel emoties bij vrienden van al wat leeft weet los te maken als Bonfire, het zeventienjarige danswonder van Anky van Grunsven....

Van onze verslaggever Martien Schurink

Juryvoorzitter Peeters, die nog maar zelden een geheim maakt van zijn adoratie voor Van Grunsven, hield het gelukkig droog. De man kreeg alleen maar kippenvel.

Bonfire verkeerde weer eens in de vorm van zijn leven. Zijn passages en piaffes waren van een onaardse schoonheid en zelfs zijn stap, door de jaren heen een minpunt geweest, kon deze keer de goedkeuring van de vijfkoppige jury wegdragen. Geen wonder dat Bonfire zijn amazone weer eens naar een nationale titel droeg, de tiende inmiddels, en geen wonder ook dat records scherper werden gesteld. Zaterdag verbeterde het dansduo het wereldrecord in de Grand Prix Special en bracht dat op 79.40, zondag ging het record in de kür op muziek eraan, het slotonderdeel van de driedaagse wedstrijd: 86.79 procent.

Van Grunsven had het graag droog willen houden. En toch liet ze haar tranen rijkelijk vloeien toen ze na de kür de ring verliet en hoorde en zag dat duizenden handen voor haar klapten. Het was het laatste optreden van Bonfire voor eigen publiek geweest en juist dat feit maakte dat ze week werd en moest wenen. 'Er ging heel wat door me heen.'

Toch mag Bonfire niet met pensioen. Nog is het hem niet vergund zijn oude dag in de wei of in een rusthuis door te brengen. Nog moet hij ijzer in zijn mond dulden en ijzer onder zijn voeten, een zadel op zijn rug torsen met daarin een amazone die weliswaar rank en lieflijk oogt maar nooit zal nalaten haar rijpaard, hoe lief ze hem ook heeft, te laten voelen dat er maar een de baas kan zijn en dat dat altijd en overal Anky van Grunsven is.

De gecastreerde hengst zal nog één keer moeten schitteren, straks in de olympische piste van Sydney. En dat zal, weet Van Grunsven, waarachtig wel lukken. 'We gaan de komende weken kei- en keihard werken. Ik heb het gevoel dat we op de goede weg zijn.'

Het feit dat Anky van Grunsven met haar charme en Bonfire met zijn aanleg voor lastige kunstjes alvast een van de straks in Sydney dienstdoende juryleden voor zich hebben ingenomen is mooi meegenomen en mogelijk van cruciaal belang als het er bij de toekenning van olympische punten om spannen zal. Het bewuste jurylid, Van Gunsvens streekgenoot Jan Peeters, zei tijdens de persconferentie, zittend op aanraakafstand van Van Grunsven, dat Anky en Bonnie hem en zijn collega's zo hadden bekoord dat ze er kippenvel van hadden gekregen.

Bondscoach Koschel leek minder aangedaan. Hij constateerde in alle nuchterheid dat het niveau hoger had gelegen dan ooit en dat de toekomst van de dressuur in Nederland zonnig oogde. 'In de kür kregen zeven combinaties meer dan 73 procent. Daar konden we tot voor kort alleen maar van dromen. Er is volop talent. Nederland kan vooruit.

Zeker, maar dan wel zonder Gonnelien en Sven Rothenberger. De man die vier jaar geleden in Atlanta als neo-Nederlander zilver won voor de ploeg en brons voor zichzelf, leeft al een jaar in onmin met zijn superieur. Ze lopen met een wijde boog om elkaar heen en spelen al een jaar stommetje, ook al spreken ze dezelfde taal. De kans is groot dat Gonnelien Rothenberger haar coach weldra ook niet meer zo aardig zal vinden, want het is verre van denkbeeldig dat Koschel haar een olympisch ticket zal misgunnen.

Geluk bij een ongeluk is dat Koschel haar echtgenoot niet kan passeren en wel om het simpele feit dat hij vanwege een cyste tussen de tweede en derde rugwervel de zit op een paardenrug niet kan verdragen en derhalve niet beschikbaar is. Zou Koschel dat wel weten? Natuurlijk. Ook al praten ze niet met elkaar, het zal zeker zo zijn dat Rothenbergers malheur hem ter ore is genomen, want in de wereld van passage en piaffe weet iedereen alles van iedereen, bijna alles.

Derhalve zal het gebeuren dat voor Sydney zullen worden aangewezen Anky van Grunsven met Bonfire, Coby van Baalen met Ferro, de nummer twee van het NK, Arjan Teeuwissen met Goliath, de nummer drie, en Ellen Bontje.

Bontje krijgt niet alleen de voorkeur boven Gonnelien Rothenberger omdat ze een geinponem is en goed ligt in de groep, maar ook omdat ze als vierde eindigde tijdens het NK. En dat is, zo benadrukte Koschel, vandaag de dag geen geringe prestatie.

Gonnelien Rothenberger kent haar lot en berust daarin. 'Ik denk dat de keuze al gemaakt is. Ze zoeken het voor de rest maar lekker met elkaar uit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden