Jury mag voor laatste keer het perfecte cijfer showen

Zespuntnul. Het cijfer (6.0) voor perfectie, tenminste in het kunstrijden, staat deze winter voor het laatst op het rapport. Gisterochtend, daags voor de start van de WK in Dortmund, bogen tweehonderd adepten van de grootste ijssport ter wereld zich nog eens over de voors en tegens van het huidige, 75...

Van onze verslaggever John Volkers

Een typisch gevoel van heimwee, naar de reeksen van zessen uit de schaatsen van Torvill en Dean, spoelde door de zaal, al liet forumvoorzitter David Dore uit Canada weten dat er deze dag helemaal niet over voors en tegens gesproken mocht worden. 'Goed of slecht, daar gaan we het deze keer niet meer over hebben', sprak de vice-voorzitter van de Internationale Schaats Unie, ISU.

Dore ging voor als een van de 'gelovigen' in het nieuwe jureringssysteem, het NJS dat in juni op het congres in Scheveningen aangenomen moet worden. Alle inleiders waren overtuigd van het nut en het goede van dat NJS dat met zijn cumulatieve karakter veel 'positiever' zou zijn. Elke daad op het ijs, van pas tot pirouette, telt. Er liggen wereldrecords punten in het verschiet.

Het oude systeem, in Dortmund voor het laatst gehanteerd, gaat uit van aftrek, voor verkeerde landingen, incorrecte uitvoeringen en matige choreografie. 'De insteek van dat oude 6.0 systeem is negatief', sprak ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta. En van negativisme heeft de Italiaan de buik vol.

Cinquanta, als shorttracker op het pluche beland waar de miljoenen tv-dollars van het kunstrijden uitgegeven worden, was de man die na de Winterspelen van Salt Lake City de hervorming van het kunstrijden inzette. Het evenement van 2002 werd meer dan een week overschaduwd door de rel van de 'gefixte' uitslag bij het paarrijden. De Russen Bereznaja en Sikhoeralidze moesten later het goud delen met de Canadezen Sale en Pelletier.

Een Frans jurylid Marie-Rein le Gougne was zwaar onder druk gezet. Telefoontaps bij een Oezbeekse mafiafiguur, Toktakhoenov, gaven een inzicht in de corruptie van het hoogste kunstrijden. 'Mijn sport ging in die dagen dood', aldus het Canadese jurylid Sally Rehorick. Zij was in Salt Lake aanwezig als chef de mission van haar nationale ploeg. Ze had zich geschaamd.

'Er was iets ernstigs gebeurd en onze sport moest verder. In twee jaar hebben we een nieuwe jurering tot stand gebracht', sprak Cinquanta gisteren zijn gehoor nog eens toe. Elk systeem heeft zijn mindere kanten. In het huidige systeem worden drie cijfers gegeven, twee waarderingen plus aan plaatscijfer. Bij de mannen worden dat straks, in het NJS, negentien cijfers, door telkens veertien 'anonieme' juryleden: 266 cijfers. Zo zal er minder te manipuleren zijn, is Cinquanta's verwachting.

Over de 6.0 werd niet meer gesproken. Die graad van perfectie zal bij deze WK voor het laatst worden bereikt, mogelijk door de Amerikaanse Michelle Kwan. De vraag is welk jurylid zaterdag in Dortmund de verleiding en het nostalgische gevoel kan weerstaan om nog eens die heerlijke zespuntnul uit de laptop te toveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden