Junioren ruiken aan het echte werk

Roekeloze avonturen, halsbrekende ondernemingen, bloedlinke acties met een hartverwarmende inzet. Het kost niet veel moeite treffende bijvoeglijke naamwoorden te plaatsen bij het vindingrijke spel van jonge bridgers....

De Stichting Bridgestad 's-Hertogenbosch organiseerde voor de junioren-landenteams (spelers onder de 25) van twintig Europese landen, Canada, de VS en Australië een evenement waarin de teams vier dagen achter elkaar, van 's morgens tien uur tot tegen middernacht, zware en emotionele partijen spelen tegen leeftijdsgenoten.

Organisator Jan Rijnaarts heeft het festival in acht jaar laten uitgroeien tot het belangrijkste juniorentoernooi ter wereld. Landen van alle continenten informeerden naar mogelijke deelname.

Het toernooi in 's Hertogenbosch simuleeert de situatie als in een 'echt' EK of WK, een intellectuele krachtmeting tijdens een ware uitputtingsslag. Een zwaarwegende factor in een juniorentoernooi is het aanzienlijke verschil in ervaring. In de groep bridgers tussen de twintig en vijfentwintig jaar komen sommigen net kijken, anderen zijn de eigen nationale top dicht genaderd.

Vertaald in bridgeterminologie betekent de aanhef van dit artikel: Doldrieste biedingen, dwaze doubletten, arrogante redoubletten, duizelingwekkend hoge contracten, ontsporingen vanwege volledige misverstanden met tragikomische afloop. Er valt daarbij ook volop te genieten van slimme valstrikken, diep inzicht en ingenieuze hoogstandjes.

Een lang toernooi is een uitstekende leerschool om de techniek, tactiek, strategie en table presence (het registreren en begrijpen van de moeilijkheden van de tegenpartij) te vormen en verfijnen. Elk spel is een gevecht. Vergissingen en onoplettendheid beïnvloeden de score. En bij dit alles is er het gokelement. De wrede speling van het lot bemoeit zich dikwijls met het spel. Vrouwe Fortuna schiet gestruikelden af en toe te hulp. Junioren verschillen dan in niets van volwassen bridgers; altijd pech, nooit een keertje geluk en bij de tegenpartij precies het omgekeerde.

Simon de Wijs, drie weken geleden met Crash landskampioen, neemt in 's Hertogenbosch als lid van Nederland B afscheid van zijn juniorentijd. Hij greep gretig de hem in diagram 1 geboden tweede kans.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid ----pas1 pas1SAdbl2

23paspas

3paspas4 pas5paspas pas

De Wijs, noord, verhoogde rustig naar 3 waarna zuid enigszins passief genoegen nam met de deelscore. West bracht het bieden weer tot leven en zuid competeerde nu wel met 4. Dit was voor noord precies het zetje om alsnog in tweede instantie de manche te bieden.

Sjoert Brink en Bas Drijver (Nederland A) maakten in de round robin indruk. Zij boden in diagram 1 hyperagressief. westnoordoostzuid ---- pas1 pas1SApas2 pas3pas4 pas4pas6 paspaspas--

Niet alleen ging zuid, Brink, na de verhoging naar 3 onverdroten door naar de manche; hij deed met 4 zelfs een poging voor slem en knipte na het 4-cuebid van noord, Drijver, de knoop vastberaden zelf door.

West kwam uit met harten voor de secce aas. Klaveren naar A (west een kleine schoppen weg), het drie-nul zitsel was vervelend. Op H een schoppen uit noord weg, een harten getroefd en schoppen uit de dummy voor het aas van oost. Troef na voor 10 en met H de laatste troef getrokken. De rest was simpel: H en B voorgespeeld om V van west eruit te troeven. Het afgooien door west van de kleine schopen in de tweede slag was catastrofaal; houdt west alle schoppen intact dan gaat de leider behalve A altijd een tweede schoppenslag verliezen.

Een tienkaart komt in één promille van de spellen voor; het leidt gegarandeerd tot frappante biedverlopen. Bas Drijver volgde in diagram 2 de praktische aanpak.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid ------pas pas556 paspasdblpas paspas----

Er zijn geen voorschriften te bedenken hoe en wat met een tienkaart te openen. Gewoon een keuze maken en afwachten of je een tweede keer gaat bieden. Rood tegen groen is 5 een verstandige actie. Zuid meende na 5 dat de V en A voldoende waren om er een klaveren aan vast te plakken. Misschien zit 5 erin en gaat 6 één down of je duwt de tegenpartij overboord. De beloning was gigantisch; het klaverenslem was potdicht, plus 1540.

De resultaten op dit spel varieerden van 6-gedoubleerd gemaakt in noord-zuid tot 6-gedoubleerd gemaakt in oost-west. Want wie vindt de schoppenuitkomst om 6 down te spelen? En 6 min één is nog altijd een goede verzekering tegen het kwetsbare klaverenslem.

Tegen Nederland B was de Ierse noord in de war. westnoordoostzuid ------pas pas1SAdblpas

244pas pas55dbl paspaspas--

Een bijzondere noord, en dat is-ie! Geen schoppenuitkomst en twaalf slagen voor de Nederlandse oost: +750 plus +1540 van de andere tafel: +20 imps. En wat te denken van de junior die met de noordhand paste en ook stil bleef toen oost-west 4 boden.

Op de maandagavond voorafgaand aan de Junior Internationals verwelkomde OCE Nederland de ruim 250 junioren, gastouders, sponsors, officials en organisatoren met een parenwedstrijd. Een aardig miniatuur in diagram 3.

Zie diagram 3

Zuid opende en sloot het bieden met 1SA, een bescheiden en veilig contract gezien de 24 honneurpunten in noord-zuid.

West kwam uit met schoppen voor het aas in oost die V doorspeelde voor de heer in zuid. De leider zag dat, met de klaveren drie-drie verdeeld, negen slagen eenvoudig waren en ging op weg naar overslagen. Uit zuid H voor het aas in oost en 2 na voor de vrouw van zuid, terwijl bij west B viel. Daarna vijf klaverenslagen.

Vier slagen voor het einde incasseerde de leider 10. In de dummy lagen nog A en 75, en in zuid V en V10. Een fraaie criss-cross dwang waarin de leider wel de juiste volgorde moest kiezen, afhankelijk van het afgooien door west. En voor elf slagen de riante beloning van een 80% score (van de 52 tafels boden tien noord-zuid paren 3SA).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden