Juichen als Ronaldo hard wordt neergehaald

Bijna allemaal zijn ze in Nederland geboren, maar als Marokko tegen Brazilië speelt tijdens het WK voetbal, is iedereen Marokkaan....

TYNKE LANDSMEER

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

AMSTERDAM

In het Mondriaanlyceum in Amsterdam volgen dinsdagavond bijna 300 Marokkanen de wedstrijd op een groot scherm. Het is een initiatief van de stadsdeelraad Slotervaart/Overtoomse Veld, die de probleemjongeren tijdens de zomermaanden van de straat wil houden. Voor activiteiten is 30 duizend gulden uitgetrokken.

Op voorwaarde dat het interieur ongeschonden blijft, stelt het lyceum zijn aula beschikbaar voor de wedstrijden van Marokko én die van Nederland.

De entree van een gulden is een symbolisch bedrag. 'Zodat iedereen zich een beetje aan de regels houdt', zegt initiatiefnemer Hicham Darif.

In de zaal mag niet gerookt worden. Ook op spugen of vechten staat een straf. Zonder pardon wordt overtreders de deur gewezen. Het volkslied wordt uit volle borst meegezongen, hoewel de letterlijke tekst lang niet bij iedereen bekend is. Gejuich klinkt alleen op als Ronaldo hard onderuit wordt getrapt. Marokko scoort namelijk zelf niet.

Optimistisch wordt vooraf aan een gelijkspel gedacht, maar in de rust is de achterstand al 2-0. Reden voor een feestje is er toch wel. Op de maat van trommels en kleppers zet een enkeling zelfs een dansje in. 'We komen nog terug. Zeker weten.' Ook verliezen van Brazilië is geen schande.

Hadji is favoriet. En dan volgt Bassir. De jongeren dragen hun shirts en hebben hun gezichten in de nationale kleuren geschminkt. Meisjes zijn er niet. 'Die houden toch meer van ballet.' De tienjarige Yassime zit op het puntje van zijn stoel. Het is half elf, maar slaap heeft hij niet. 'Als Marokko speelt, ben je niet moe.'

Als Bebeto vijf minuten na rust 3-0 scoort wordt het stiller in de zaal. Darif (24), die de rust in de zaal moet bewaren, krijgt het drukker naarmate de spanning minder wordt. Lang stilzitten is niet voor iedereen weggelegd.

Echte problemen doen zich niet voor. De conciërge heeft een rustige avond. 'Voetbal is een feest', zegt Darif. 'En wat is nou leuker dan met 300 voetballiefhebbers naar een wedstrijd van Marokko kijken?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden