Judo, turnen, tafeltennis: drie WK?s in Rotterdam

rotterdam ‘Zulke dingen kunnen alleen maar in Rotterdam.’ Met die veelbetekenende zin riep turnvoorzitter Frans Koffrie dinsdag nog eens de handelingssnelheid van de ‘City of Sports’ in herinnering....

John Volkers

In het najaar van 2006 werd binnen twee dagen de kandidatuur van Rotterdam voor de WK turnen (2010) gesteld en het voornaamste mondiale gymnastiektoernooi binnen gehaald. ‘Wij hebben nooit meer dan vier telefoontjes nodig om de zaken af te stemmen’, verklapte Hans Zoethoutmaar, de adjunct-directeur van Rotterdam Topsport.

Een belletje naar de wethouder van sportzaken, Lucas Bolsius, een belletje naar burgemeester Ivo Opstelten, soms nog even overleg in de kringen van Rotterdam Topsport. En dat is het dan wel, om een groot evenement binnen te slepen. Over geld wordt nooit gezeurd, want Rotterdam wil zich onderscheiden. Zo zullen in de havenstad op rij drie grote WK’s worden gehouden: WK judo in 2009, WK turnen in 2010 en WK tafeltennis 2011.

Zoethoutmaar, gisteren aanwezig bij het ondertekenen van de contracten voor 2010: ‘In deze stad hoef je over sport nooit iets uit te leggen. Als je zegt Champions Trophy, weten ze op het stadhuis dat het over hockey gaat. Wij hopen dat het zo blijft met onze nieuwe burgemeester, Aboutaleb.’

Van turnen weten ze in Rotterdam ook het nodige. In 1987 werd het WK in Sportpaleis Ahoy gehouden. Twee vrouwen uit de organisatie van toen, Joke de Ridder en Anneke Hoeijenbos, verhaalden nog eens van het spektakel van toen. ‘De finales hadden we wel drie keer kunnen uitverkopen. En het was een financieel succes, want we hadden de tv-rechten nog in eigen handen. Nu zijn die van de internationale turnfederatie.’

Rotterdam zal in acht dagen turnen liefst veertien WK-finales kennen. Het toernooi in oktober 2010 telt als eerste etappe in de olympische kwalificatie voor Londen 2012. De beste 24 landen (er doen 70 landen mee) plaatsen zich voor het beslissende WK, dat van 2011 in Tokio.

Dat vinden ze in Rotterdam fijn klinken. De WK-toernooien in deze grote olympische sport worden op rij gehouden in Londen, Rotterdam en Tokio. Ze zullen de loper uitrollen, zeker voor de Chinese turners die bij de Olympische Spelen in eigen land zo genadeloos toesloegen.

Voor het WK wordt Ahoy verbouwd. Het sportcomplex gaat vijf maanden dicht. Het is juist op tijd vergroot en verfraaid om zeshonderd turners en turnsters van wereldniveau te ontvangen.

Rotterdam afficheert zich met één man van eigen bodem. Europees kampioen Yuri van Gelder leerde het ringturnen van Rob Stout, coach te Rotterdam.

John Volkers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden