Jubileumduel in Kuip met gouden randje

Feyenoord mag zijn 150ste wedstrijd in Europees verband, gisteravond gespeeld in de Kuip, met een gouden randje in de archieven opbergen....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

ROTTERDAM

Dat was te veel voor Juventus. De Dame was gisteravond niet alleen Oud, zoals haar bijnaam wil, maar bovenal nuffig. Julio Cruz, de grootste mannetjesputter in rood-wit, drukte dat uit in een 2-0 overwinning.

Dokter Beenhakker, die zich nu drie weken over de patiënt ontfermt, stelde vooraf dat voor Feyenoord in zijn vijfde Champions League-wedstrijd niets anders op het spel stond dan geld en prestige. Inderdaad, Feyenoords overwinning zege is goed voor 1,3 miljoen gulden en, zeker, de voetbalwereld zal Rotterdams trots nu weer serieus nemen, maar de belangrijkste buit van gisteravond is het herwonnen zelfrespect.

Drie weken geleden was Feyenoord nog een speelbal van Manchester United in de kampioenencompetitie. Daarna kwam Leo Beenhakker die zag dat het elftal zich langzaam maar zeker weer oprichtte en dat het nu ook weer kan overwinnen. Zondag tegen FC Utrecht was dat nog keurig, want op dat niveau werd er over Feyenoord gesproken.

Het succes tegen Juventus was ongedacht. De Kuip, nog behoorlijk volgelopen, denderde weer, zoals het sinds de 2-0 overwinning op Kosice, bijna twee maanden geleden, niet meer had gedaan.

En dan te bedenken dat er voor tegenstander Juventus nog een wereld te winnen was in Rotterdam. De beste club van de wereld (nog een maandje) kan nog steeds winnaar worden in groep B. Met drie punten achterstand op lijstaanvoerder Manchester United kan dat nog steeds. Maar Manchester kan vanavond al een beslissende kloof slaan tegen het nog puntloze Kosice. Daarom was een overwinning van levensbelang, maar Juventus liet zich omver lopen alsof het er toch niet meer toe deed.

Trainer Lippi zei voor de wedstrijd dat de vorderingen van Feyenoord onder het nieuwe regime hem niet ontgaan waren. Hij had zijn ploeg er kennelijk niet van kunnen overtuigen. Juventus begon gemakzuchtig aan een wedstrijd die behalve balvaardigheid ook vechtlust vereiste.

Feyenoord maakte vanaf het begin duidelijk dat het in zijn vijfde wedstrijd voor de Champions League wilde strijden voor een goed resultaat. Leo Beenhakker had de halffitte Bosvelt uit de ploeg gelaten voor George Boateng die met zijn snelheid de linkerflank van Juventus onder druk kon zetten als de halve buitenspeler Sanchez zich liet terugvallen.

Gelukkig voor Beenhakker en Feyenoord had Boateng een van zijn betere dagen. Als het tegenzit, kan hij elke bal verkeerd raken in zijn onblusbare ijver, maar tegen Juventus haalde hij in zijn overmoed zelfs ballen achter het standbeen langs.

Het slappe tegenspel van Juventus en de eigen wilskracht leverden Feyenoord voor rust al een paar goede mogelijkheden op. Cruz bediende Sanchez op maat, maar die schoot over. Zelf zag de Feyenoord-spits een over doelman Perruzi gelepelde bal door Juliano uit het doel gekopt worden.

Feyenoord - Juventus werd daarmee steeds meer de wedstrijd van Julio Cruz, niet alleen in positieve zin overigens, ook in negatief opzicht. De Argentijn is kennelijk zo gefrustreerd geraakt door het uitblijvende succes in Europa dat hij zijn taak in de aanval opvat als een eenmansguerrilla.

Cruz heeft er een vervelend handje van om bij hoge ballen zijn tegenstander een duw of erger te geven, waarna hij òf vrij spel heeft, òf de scheidsrechter de reactie waarneemt en Cruz daarmee beloont met een vrije trap. Het is zonde omdat het Cruz afleidt van zijn eigenlijke taak en onnodig bovendien omdat hij met zijn postuur niemand te vrezen heeft.

Juventus kon er weinig tegenover stellen en moest voor rust tot overmaat van ramp een paar fikse tegenvallers incasseren. In de veertigste minuut viel Deschamps uit. De Fransman was met een knieblessure naar Rotterdam gekomen, liet daarom de dinsdagtraining lopen, maar bleek een dag later nog niet fit genoeg voor de wedstrijd tegen Feyenoord.

Daarvoor al had de Russische scheidsrechter Levnikov de gele kaart getoond aan Alessandro di Piero na een overtreding op Boateng. Het betekende zijn tweede gele kaart in de Europese cyclus en daardoor mist hij de mogelijk nog beslissende wedstrijd tegen Manchester United.

De duurste speler van Turijn kwam er ook na de rust niet meer aan te pas en beleefde zelfs de schaamte van een wissel. De duurste speler van Feyenoord beleefde daarentegen zijn mooiste avond in Rotterdam. Hij betekende het verschil tussen Feyenoord en Juventus.

Eerst knalde hij een voorzet van Henk Vos hoog in de touwen en één minuut voor tijd rukte Cruz zich los van de Juventus-verdediging en had daarmee net voldoende ruimte om de bal in de verste hoek te schuiven.

Zijn naam galmde door het stadion, zijn hoofd werd gezoend door medespelers en zijn hand na afloop gedrukt door Leo Beenhakker. Met twee doeltreffende acties schoot Julio Ricardo Cruz al het geschamper in Rotterdam en verre omstreken over de transfersom van negen miljoen naar de vergetelheid.

KADER:

'Elke minuut dat het 0-0 bleef, was pure winst voor ons'

Marcello Lippi, coach van Juventus: 'Dit is een slechte avond voor Juventus. We hebben geen zekerheid meer over de kwartfinales. Maar op langere termijn komt het wel goed. Feyenoord heeft veel beter gespeeld dan twee maanden geleden in Turijn, toen wij met 5-1 wonnen. Wij daarentegen hebben een stuk slechter gevoetbald. Dat verklaart deze uitslag.'

Leo Beenhakker, coach van Feyenoord: 'Juventus behoort nog steeds de topploegen van Europa. Deze overwinning is daarom gewoon onze verdienste. We hebben het heel goed gedaan. We hebben geprobeerd de wedstrijd rustig op te bouwen. We wisten dat Juventus moest winnen. Elke minuut dat het 0-0 zou blijven, was daarom pure winst voor ons. Uiteindelijk is ons geduld beloond.'

'Vooral na de rust hebben we het een kwartier lang moeilijk gehad. Juventus speelde toen een versnelling hoger. In het laatste half uur waren we echter weer gelijkwaardig. Het feit dat we tegen Juventus ons eigen spel hebben durven spelen, heeft waarschijnlijk de doorslag gegeven. Cruz verdient een groot compliment. Met trainen en praten heb ik hem weer aan het voetballen gekregen.'

Marcello Lippi: 'Cruz was een klasse apart.'

George Boateng, middenvelder van Feyenoord: 'Ik denk dat we nu over het dieptepunt heen zijn. Beenhakker heeft sinds zijn aanstelling veel met de spelers gepraat en ons het vertrouwen in eigen kunnen teruggegeven.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden