Juan Antonio Flecha was klant van dopingarts Fuentes
Ook Juan Antonio Flecha, renner van de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil-DCM, was klant van de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de dopingzaak Operación Puerto. Daarin staat Fuentes centraal.
Flecha (35) liet in 2006 minstens vier keer bloed aftappen in Spanje, blijkt uit Fuentes' administratie, in beslag genomen bij zijn aanhouding op 23 mei van dat jaar. Flecha reed dat seizoen voor het eerst in dienst van Rabobank. Hij kreeg van Fuentes de codenaam Clasicómano en klantnummer 33.
Flecha heeft altijd volgehouden dat hij niets met verboden middelen te maken had. Als onderdeel van het Nederlandse dopingakkoord heeft zijn ploeg Vacansoleil hem rechtstreeks gevraagd of hij dope heeft gebruikt. Flecha heeft dit ontkend, bleek dinsdag toen Vacansoleil en Blanco bekendmaakten dat hun personeelsleden niet met doping in aanraking zijn geweest.
Alle werknemers van de drie Nederlandse profploegen hadden tot 1 april om op te biechten of ze ooit de dopingregels hebben overtreden. Wie alsnog wordt ontmaskerd, riskeert ontslag.
Operación Puerto
Teammanager Daan Luijkx: 'Uiteraard hebben wij Flecha vragen gesteld over Operación Puerto. Er zijn zelfs extra vragen toegevoegd aan de vier standaardvragen die iedereen moest beantwoorden. Hij heeft wederom ontkend bij Fuentes te zijn geweest.'
Het was niet de eerste keer dat Luijkx met Flecha sprak over Operación Puerto, zei de manager dinsdagavond. Ook bij diens contractbesprekingen is de zaak ter sprake gekomen. Verder heeft Vacansoleil het dossier van Operación Puerto laten bestuderen. De ploeg kwam tot de conclusie dat niets er op wees dat Flecha klant was van Fuentes. Luijkx: 'Wij zien dus geen aanleiding om hem niet te laten starten.'
Omdat Fuentes met codenamen werkte, is het echter zaak te weten wie achter welke codenaam schuilt. Uit de administratie van Fuentes blijkt dat Flecha, alias Clasicómano, op 19 januari, 24 april (tweemaal) en 13 mei 2006 bloed afstond. De tweede sessie was een dag na Luik-Bastenaken-Luik.
Twee keer bloed
Volgens de planning van Fuentes zou Flecha dat jaar twee keer bloed ingebracht krijgen. De data werden door de Spaanse politie gevonden op een jaarkalender waarop de arts van al zijn sporters bijhield wanneer bloedtransfusies zouden plaatsvinden. Op 5 maart 2006 kreeg Flecha voor het eerst bloed terug, drie dagen voor de rittenkoers Tirreno-Adriatico. De tweede transfusie had plaats drie dagen voor de Ronde van Vlaanderen, waarin hij als elfde eindigde. In beide gevallen betrof het bloed dat Fuentes diepgevroren bewaarde, blijkt uit de administratie.
Clasicómano betekent in het Spaans zo veel als klassiekerliefhebber. Flecha boekte de laatste jaren een reeks ereplaatsen in eendaagse voorjaarswedstrijden. Hij is in dat opzicht een uitzondering in Spanje, een land dat vooral klimmers heeft voortgebracht.
Eerder bleek dat Thomas Dekker, onder de codenaam Clasicómano Luigi, klant was van Fuentes. Hij doneerde voor het laatst bloed op 10 mei 2006.
Ten tijde van Flecha's laatste bezoek, op 13 mei, werd Fuentes geschaduwd. Flecha komt echter niet in de telefoonverslagen voor. Vermoedelijk onderging hij zijn laatste transfusie niet bij Fuentes, maar bij diens manusje-van-alles Alberto León, even buiten Madrid. Leon pleegde in februari 2011 zelfmoord nadat hij betrokken was geraakt bij een ander dopingschandaal.
Kort nadat Operación Puerto losbarstte, raakte Flecha in paniek. Hij waande zich niet meer veilig in zijn woonplaats Castelldefels en besloot Spanje halsoverkop te ontvluchten.
Tour de France
Veel toprenners misten twee maanden later de start van de Tour de France, omdat ze klant van Fuentes waren. Aanvankelijk stonden ook Flecha en Raborenner Denis Mentsjov op die lijst. Zij mochten alsnog aan de ronde meedoen omdat hun aandeel volgens de Spaanse justitie niet was bewezen.
Flecha werd net als Thomas Dekker jarenlang begeleid door trainer Luigi Cecchini. Die zou renners voor doping naar Fuentes hebben doorverwezen. Cecchini heeft toegegeven dat hij Flecha en diens manager Rolf Sørensen begeleidde. De Deense oud-renner, die onlangs toegaf dat hij doping heeft gebruikt in de jaren negentig, was niet bereikbaar voor commentaar.
Flecha was de afgelopen weken evenmin bereikbaar voor een reactie.
Juan Antonio Flecha is een van de vele renners van Nederlandse ploegen die beweren dat ze nooit doping hebben gebruikt. Uit onderzoek van deze krant blijkt echter dat de klassiekerspecialist van Vacansoleil-DCM bloedtransfusies onderging bij dopingarts Fuentes.