Joost Luiten voorlopig in achterhoede KLM Open - er gaat elke keer wat anders mis

Hij is niet in vorm, zo zei hij al in de aanloop van het KLM Open. Dit jaar heeft Joost Luiten nog maar één keer een plek in de toptien behaald. Van de laatste drie toernooien in voorbereiding op de KLM Open overleefde hij twee keer de cut op vrijdag niet en werd hij een keer dertigste.

Peter de Waard
Joost Luiten op de achttiende hole tijdens het KLM Open. Beeld ANP
Joost Luiten op de achttiende hole tijdens het KLM Open.Beeld ANP

De titelverdediger van 2016 hoopte op een ommekeer op het toernooi dat wordt gespeeld op een baan waar hij altijd oefent en die hij door en door kent. Maar ook op The Dutch in Spijk kon hij op de eerste dag van het toernooi geen potten breken. Met een score van 75 slagen (4 boven par) staat hij in de voorlopige tussenstand in de achterhoede. Op de eerste vier holes verspeelde hij met vier bogeys eigenlijk al een goede score. Hij kon na afloop weinig anders doen dan positief blijven. 'Ik ben nog niet dood. Ik kan nog steeds het weekend halen. Ik weet uit ervaring dat het binnen een dag anders kan zijn', troostte hij zichzelf.

Wat er mis is, weet hij zelf niet. Het lukte niet de bal recht vanaf de tee te slaan en met de harde wind van donderdag was dat fataal. Elke keer gaat er wat anders mis in zijn spel. Dan faalt de swing, dan lukken de korte ijzers naar de green niet en de volgende keer vallen de putts maar niet.

Vorm is iets ongrijpbaars. Soms speelt hij drie ronden goed, maar verknalt het in één waardeloze ronde. Hij is inmiddels afgezakt naar plek 94 op de wereldranglijst en als hij ook in Spijk de cut niet haalt, verspeelt hij gezien zijn overwinning van vorig jaar veel punten en zakt hij zo ver weg dat hij niet meer in aanmerking komt voor het meespelen in de majors.

Hij wil niet wanhopen. 'Mijn belangrijkste toernooi is altijd het volgende toernooi. Als het hier op het KLM Open niet lukt, moet het volgende week in het Portugese Open maar gebeuren.'

Hij is 31 en dat is zeker niet te oud voor een golfer. Tot nu toe is hij de succesvolste Nederlandse golfer ooit met vijf overwinningen op de Europese Tour. In 2014 stond hij op plek 29 van de wereldranglijst en leek Luiten even door te kunnen stoten naar de wereldtop. Maar daarna kwam er ondanks de wisseling van caddies en de aanstelling van een mental coach de klad in. Vorig jaar won hij in Spijk echter het KLM Open weer overtuigend met drie slagen voorsprong.

Lafeber op gedeelde vijfde plek

Het weer kon geen excuus zijn. Iedereen had donderdag enorme last van de wind en regen. 's Middags moest het spel zelfs voortijdig worden stilgelegd omdat er te veel water op de baan kwam en de bal niet meer rolde. Veel spelers moeten vanmorgen hun eerste ronde nog afmaken. Luiten had nog het geluk in de ochtend te mogen starten. Dat geluk had ook Maarten Lafeber die het toernooi in 2003 won maar inmiddels in de golfkelder speelt. De 42-jarige golfveteraan ging rond in 68 slagen - drie onder par - waarmee hij twee slagen achter staat op de leiders: de Oostenrijker Bernd Wiesberger en de Engelsman Richard Finch. Net als Luiten zal hij pas vanmiddag spelen. 'Ik sloeg mijn ijzers als in mijn beste dagen', aldus Lafeber. Hij staat nu op een gedeelde vijfde plek, maar een heel leger spelers was vanmorgen nog met de eerste ronde bezig. Chris Wood sloeg op The Dutch een hole-in-one, de duizendste in de bijna honderd jaar oude geschiedenis van dit toernooi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden