Jonkies wacht ontgroening in hel van Zenica

De oranje shirts van de Nederlandse handballers dragen de sporen van vele jaren internationaal knokwerk. Gaten, zweetplekken en smetten van hars overheersen het textiel....

Zondag gaat het reeds rafelende materiaal een nieuwe beproeving tegemoet. Dan bezoekt de nieuwe nationale mannenploeg, een volstrekt onervaren gezelschap onder leiding van neo-bondscoach Henk Groener, de hel van Zenica. In die provinciestad in Bosnië-Herzegovina zullen de Nederlandse jonkies hardhandig worden ontgroend.

'Dat zal wat worden', sprak belofte Frank Wesselink gisteren in de catacomben van Sporthal Angelslo in Emmen. Hij had met zijn ploeg zojuist de derde nederlaag (20-22) in drie EK-kwalificatiewedstrijden geleden.

De rook van het Bengaals vuur hing in dikke wolken onder de plafondplaten. Het hoesten en proesten van geplaagde toeschouwers was net voorbij. 'Als die lui er hier met honderd man al zo'n toestand van maken, dan weet je wat je in Bosnië staat te wachten. Dat zal er niet om liegen.'

Wesselink is een van die jonge spelers op wie Groener de nieuwe toekomst van het Nederlands team wil bouwen. De 41-jarige bondscoach laat een oud geluid klinken, zoals Guus Cantelberg en Jan Kecskemethy dat al in de jaren tachtig lieten horen.

Altijd gaat het in de beden van zulke coaches over meer en harder trainen en door ijver de aansluiting met de internationale top bewerkstelligen. Die is, het lijkt ontmoedigend, in al die jaren nooit bereikt.

Wesselink doet weinig anders dan trainen. Twaalf keer per week is hij met zijn maten en trainer Portengen in de hal van De Groot E en O, de Emmense traditieclub, te vinden. Hij heeft zijn studie aan de Groningse HTS vorig jaar afgerond en doet nu een andere richting, waardoor hij nu tachtig procent van zijn tijd vrij heeft om aan handbal te besteden. 'Af en toe ga ik nog eens naar school, maar meestal ben ik hier.'

Hij is al 25 en eigenlijk mag je hem niet als een jong talent beschouwen; wel als een typisch Nederlands talent, zo'n jongen die eerst zijn schooldiploma wilde halen en pas daarna zijn geld op de sport wenste te zetten.

Het is Wesselink aan te zien. Hij miste tegen Bosnië ('balen hoor') vier open kansen van de cirkel, een plaats waar hij, de opbouwer, niet thuishoort. De Noord-Groninger bleek de technische begaafdheid voor een perfecte afronding te missen.

Hij is meer de rauwdouwer, die zijn negentig kilo en 193 centimeters venijnig in de strijd gooit om het eigen doel af te schermen. Het zal zondag in Zenica nodig zijn. 'Maar in mijn eentje kan ik het niet.' Wesselink zal de steun van de routiniers Schmetz, Kersten en Beers missen. Die speelden gisteren hun laatste interlands. In de op jeugdopleiding afgestemde aanpak van Groener passen zij niet meer.

Groener is dol op de hard trainende jongens van E en O. In de jaren negentig gaf hij zelf het sein tot een zware trainingsaanpak bij de Drentse vereniging. Nu heeft hij liefst zes spelers van Emmen en Omstreken geselecteerd. Naast beuker Wesselink zijn dat Mulder, Renting, Weevers, Lochtenberg en Bult.

Wesselink zei zich te verheugen op de reis naar Bosnië. Hij zal daar met graagte uitdelen. 'Ik geef graag een stootje. Als ze dan reageren, ben ik de winnaar.' Hij staat ook vooraan bij opstootjes. 'Maar ik ga niet zomaar liggen, als ik nauwelijk geraakt wordt. Dat doen die Bosniërs, maar ik kan het niet.'

Het Nederlands handbalteam zal zondag niet voor het eerst in verzwakte samenstelling in Bosnië-Herzegovina aantreden. In 1997 speelde de nationale ploeg als eerste land een interland in het toen net zelfstandige Bosnië. In Sarajevo werd verloren. Veel Nederlandse spelers durfden de reis naar het voormalige oorlogsgebied destijds niet aan. Doelman Groeneveld moest daarom als veldspeler meedoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden