Jongmans reikt met eindsprint naar finale

Stella Jongmans moest zich zowat het hart uit 't lijf lopen en Letitia Vriesde hoefde slechts het hoofd te gebruiken, maar beiden plaatsten zich gisteren in Athene voor de finale van de 800 meter....

HANS VAN WISSEN

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

ATHENE

Van de drie lijkt Letitia Vriesde, de enige Surinaamse bij de WK het meeste kans op de titel te hebben. Met een superieure achteloosheid liet ze de zege in de eerste serie in aan de Cubaanse Quirot, daarmee zo veel mogelijk energie reserverend voor de eindstrijd.

Maria Mutola is de grote favoriete op de 800 maar ook de kleine Vriesde weet dat het masculine krachtmens uit Mozambique de vreemdste fratsen kan uithalen. Twee jaar geleden verliet ze in Göteborg te vroeg haar baan en werd ze gediskwalificeerd, ten gunste van Ellen van Langen, die toen alsnog naar de finale mocht. Gisteren had Mutola de verkeerde schoenen bij zich. Het was eerst nog onduidelijk waarom de Olympisch kampioene zo volkomen in paniek stond te gebaren, maar vlak voor de start trok ze uiteindelijk de gewenste spikes aan.

Jongmans moest het dus onder meer tegen Mutola opnemen. De grote frustratie van de 26-jarige Nootdorpse is dat ze bij de grote toernooien nooit iets van betekenis presteerde. Vanaf 1992, toen ze tijdens de Olympische series een scherp persoonlijk record niet kon waarmaken, liepen haar seizoenen stuk op een verkeerde opbouw. De jacht op limieten of richttijden was telkenmale zo intens dat ze tijdens de grote toernooien was opgebrand. Twijfel bestond daarnaast ook over haar instelling als topsporter.

De zo vaak 'onbegrepen' Jongmans had dus gisteren veel te bewijzen. Op de eerste plaats dat ze een zeer snelle ronde (56,38) bleek aan te kunnen, vervolgens dat ze wel degelijk beschikt over een eindspurt. Op 200 meter voor de finish leek een vijfde plaats nog het maximaal haalbare, maar terecht gokte ze op een terugval bij enkele voorgangsters. Een fraaiere inhaalmanoevre kende haar loopbaan nog niet: op het laatste moment ging ze zowel de Amerikaanse Joelle Clark als de Oekraïnse Boezjenko voorbij, om achter Mutola en Afanasjeva in haar beste seizoentijd (1.59,32) als derde te eindigen.

De aanloopfase naar het WK wees al op haar groeiende vorm. Jongmans had gisteren weliswaar de hele dag hoofdpijn maar revancheerde zich gedecideerd voor haar falen in Atlanta. Ze was duizelig, toen de Atheense warmte na de finish boven op haar viel, maar de zelfbevestiging was er: 'Als ik ooit in mijn leven een kans had op de 800 meter-finale, dan was het nu. En het moest, want ik ga toch langzamerhand op de 1500 meter overstappen.' Ze mag hopen dat de inspanning niet te groot is geweest.

Dat geldt zeker niet voor Letitia Vriesde, die allesbehalve duizelig was, niet van haar race en niet van de hitte. De zilveren medaille-winnares van twee jaar geleden die in het voorseizoen al een scherp persoonlijk record op de 400 meter liep, lijkt 'scherper' dan ooit. Wie dat opmerkt, krijgt, typisch Vriesde, nuchter ten antwoord: 'Als je niet scherp bent, val je erbuiten.'

Ze liep een buitengewoon sluwe race, drong zich al snel naar de tweede en zelfs eerste positie, maar liet Quirot uiteindelijk rustig voorbij gaan. 'Het had geen zin om nog keihard aan te zetten.' Pas na afloop realiseerde ze zich dat onbewust de teleurstelling van Atlanta, waar ze in de halve finale werd uitgeschakeld, bij haar strategiebepaling een rol had gespeeld: 'Dat mocht geen tweede keer gebeuren,' klonk het zelfbewust.

Ook Sharon Jaklovsky plaatste zich voor de finale, op de gedeelde vierde plaats zelfs. De vroegere Australische sprong bij haar eerste poging ongeldig maar in de tweede kwam ze tot 6.73, slechts twee centimeter onder haar Nederlands record. 'Dat bewaar ik voor de finale', sprak Jaklovsky die volgens trainer Van Commenée geen uitsproken talent is, maar die wel beschikt over een grote ambitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden