Jonge scheidsrechter rukt op in eredivisie

De Nederlandse eredivisiescheidsrechter wordt steeds jonger. Negen van de negentien arbiters zijn dit seizoen onder de 33 jaar. Tien jaar geleden waren dat er 'slechts' drie van de twintig. Het nieuwe beleid dat de KNVB in 2003 inzette, werpt zijn vruchten af.

Go Ahead Eaglesspeler Deniz Turuc (M) krijgt de rode kaart van scheidsrechter Danny Makkelie. Beeld anp
Go Ahead Eaglesspeler Deniz Turuc (M) krijgt de rode kaart van scheidsrechter Danny Makkelie.Beeld anp

De koerswijziging houdt in dat de 'grijze' scheidsrechters via een gezonde doorstroming vervangen worden door een nieuwe generatie.

'We hebben een groep arbiters met veel internationale ervaring en jongere, talentvolle scheidsrechters die nog stappen kunnen maken. Dit draagt eraan bij dat scheidsrechters continu worden gestimuleerd om maximaal te presteren en zich verder te ontwikkelen', zegt Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken betaald voetbal.

Geprofessionaliseerd

Om de toetreding van jonge scheidsrechters te versoepelen, werd het opleidingsprogramma van de KNVB geprofessionaliseerd. Er kwam meer aandacht voor fysieke en medische begeleiding, een inspanningsfysioloog en videoanalist kwamen fulltime in dienst.

Mede dankzij de verjonging van het scheidsrechterscorps en een professionelere aanpak van de voetbalbond tellen Nederlandse scheidsrechters internationaal weer mee.

Björn Kuipers floot afgelopen seizoen de Champions Leaguefinale tussen Atlético Madrid en Real Madrid. Danny Makkelie was dit seizoen zelfs de jongste scheidsrechter ooit die een Champions Leaguewedstrijd leidde.

Hun optredens hebben ook de jeugd geïnspireerd. In 2006 stonden er 153 jongeren van 15 tot 20 jaar als scheidsrechter ingeschreven bij de KNVB. Afgelopen jaar waren dat er 531.

Björn Kuipers geeft de Uruguayaan Jose Maria Gimenez een gele kaart tijdens het WK van 2014. Beeld ap
Björn Kuipers geeft de Uruguayaan Jose Maria Gimenez een gele kaart tijdens het WK van 2014.Beeld ap

Veranderingen

Bas Nijhuis debuteerde tien jaar geleden op 27-jarige leeftijd als arbiter in de eredivisie. Afgelopen zondag floot hij de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. In de tussenliggende tijd zag hij het beroep veranderen.

'In mijn eerste jaren analyseerden we aan de hand van beelden mijn optredens, dat was het', zegt hij. 'Tegenwoordig kan ik via een databank voor de wedstrijd al beelden opvragen van een team. Ik weet precies hoe ze de corners nemen en of een keeper de bal snel naar de spits trapt of juist niet. Aan de hand daarvan kies ik positie in bepaalde situaties.'

Hoge druk

Van Egmond is niet bang dat jonge scheidsrechters bezwijken onder de hoge druk waarmee ze geconfronteerd worden. Voordat een scheidsrechter topduels mag leiden in de eredivisie, moet hij zes tot tien jaar ervaring opdoen in het amateurvoetbal én een traject van vijf jaar doorlopen in het betaald voetbal.

Volgens Nijhuis zijn wedstrijden op het hoogste niveau moeilijk te vergelijken. Hij herinnert zich nog goed dat hij tijdens zijn eerste eredivisiewedstrijden werd getest door de meer ervaren spelers.

'Mark van Bommel was continu bezig mij te beïnvloeden. Als ik voor een overtreding floot in zijn voordeel kwam hij even naar mij toe om te zeggen dat ik het goed gezien had. Dat gaf een lekker gevoel. Bij het volgende twijfelmoment floot je onbewust toch iets eerder in zijn voordeel. Nu wijs ik ik jonge scheidsrechters erop dat ze daar niet gevoelig voor moeten zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden