Johan Okkinga, de nieuwe koning van Friesland

De 28-jarige Johan Okkinga uit Arum is de nieuwe koning van Friesland. Deze telg uit een vooraanstaand kaatsgeslacht - zijn vader werd in de jaren zestig tot PC-koning gekroond - won woensdag de PC, de belangrijkste kaatswedstrijd van het seizoen....

Van onze verslaggever

Wio Joustra

FRANEKER

Samen met Sake Porte (30) uit het Groningse Winsum en de pas 20-jarige Auke van der Graaf uit Berlikum incasseerde hij liefst 4500 gulden aan prijzengeld en drie gouden tientjes per persoon. Ter vergelijking: een halve eeuw geleden bedroeg het prijzengeld voor de PC-winnaars 45 gulden per partuur.

Het was een terechte zege voor het favoriete trio. In de finale tegen de winnaars van vorig jaar Pieter van Tuinen en Chris Wassenaar, nu met Kor Zittema in plaats van Rinse Bleeker, werd slechts één eerst (game) afgestaan. Ook in de voorgaande drie partijen werd nimmer briljant maar wel degelijk gekaatst.

De finale werd een teleurstellende apotheose van een dag die te weinig spanning kende en waarop de Friese kaatselite zowel aan de opslag als in het perk te wisselvallig acteerde. Opslager Okkinga evenaarde zijn prestatie van 1996. Perkspeler Porte won het Wimbledon van de kaatssport voor de vierde keer. De routinier werd ondanks zijn mentale veerkracht en leiderscapaciteiten nimmer tot koning van de PC gekroond.

Okkinga en Porte vormden jaren een succesvol trio met Pieter Tienstra, die dit seizoen met een ernstige knieblessure moest afhaken. De inpassing van het jeugdige talent Van der Graaf vergde enige tijd. Maar gisteren liet hij zien een waardig opvolger van Tienstra te zijn. Het partuur-Okkinga bereikte juist op tijd de vorm die nodig is voor een goede prestatie in het kaatsmekka Franeker.

Dat kon van publiekslieveling Wassenaar (25) niet worden gezegd. Hij faalde te dikwijls aan de opslag om zijn favorietenrol waar te kunnen maken. Deze twee meter lange krachtpatser uit Minnertsga, met schoenmaat 48 en een opvallende rode kuif, lijkt het meest op de middeleeuwse Friese volksheld Grutte Pier fan Kimswert. Maar zonder de mentale coaching van de dit jaar met kaatsen gestopte topsporter Bleeker, toonde hij zich een reus op lemen voeten.

Het kaatsen verkeert momenteel in een overgangsfase, zo werd gisteren duidelijk. Het recente vertrek van een aantal topkaatsers wordt nog te weinig gecompenseerd door de doorbraak van jong talent. De all-rounders Van der Graaf en Jochum Bouma en opslager Rutmer van der Meer vormen een positieve uitzondering op die tendens.

De PC is het oudste georganiseerde sportevenement van Nederland. Ondanks de buien was het ook gisteren met tienduizend toeschouwers weer mudvol op het inmiddels in Madurodam vereeuwigde Sjûkelân. De PC is voor 'kleifriezen' meer een gevoel dan een simpele kaatswedstrijd. In zijn jongste boek 'Oan de Hang' schrijft kaatshistoricus Pieter Breuker dat de PC een oriëntatiepunt is 'waar men, niettegenstaande de onrust van de tijden en de onzekerheid van het bestaan, alle jaren weer op aan kan'.

Maar de wedstrijd van woensdag werd toch ook ontsierd door een arbitraire dwaling, die een abrupt einde maakte aan de spannendste partij. Het was de halve finale tussen het trio-Van Tuinen en het partuur van Simon Minnesma, Andre Kuipers en Thomas van der Meer. Op de stand 5-4,

6-6 voor Van Tuinen plaatste Minnesma een zitbal waardoor het publiek een spannende laatste game tegemoet kon zien.

De slag werd Minnesma echter door een assistent-arbiter wegens 'overlopen' ontnomen, waardoor de zege het trio-Van Tuinen in de schoot werd geworpen. Overlopen is te vergelijken met een voetfout in tennis. Alleen gebeurde dit op zo'n cruciale stand dat de arbitrage een onevenredige invloed op het verloop van de wedstrijd uitoefende. Eerder trof een dergelijk incident de PC van 1991.

Het is een kwestie waarover de kaatsbobo's zich dienen te buigen. Want gisteren had een groot deel van de aficionados moeite te voldoen aan de traditionele oproep van de Permanente Commissie zich 'in het belang van de kaatssport geheel buiten kwesties te houden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden