Johan Derksen veranderde radicaal van mening over vrouwenvoetbal

Sportjournalist en voormalig voetballer (linksback) Johan Derksen veranderde radicaal van mening over vrouwenvoetbal.

Johan Derksen: 'Ik moet met de pet in de hand door het stof.' Beeld Ivo van der Bent
Johan Derksen: 'Ik moet met de pet in de hand door het stof.'Beeld Ivo van der Bent

De oude opvatting

'Vrouwenvoetbal heeft totaal geen potentie of een commerciële basis om te groeien. De manier waarop het vrouwenvoetbal in de jaren tachtig en negentig in de markt werd gezet, ergerde me daarom mateloos. Hoewel er naar mijn idee niemand geïnteresseerd was besloot RTL een vrouwenvoetbalwedstrijd van amateurs uit te zenden.

'Het spel van die dames zag er niet uit. Zo stuntelig. De balbehandeling liet te wensen over en tactisch waren ze niet slim. Los van hun familie en vrienden zat er niemand op de tribune. Er was geen pers aanwezig en al helemaal geen geïnteresseerde sponsoren. Later hoorde ik dat er nog geen dertigduizend mensen naar de tv-uitzending hadden gekeken. Ik zag mijn standpunt bevestigd.

'Als een vrouwentak bij een profclub ter sprake kwam, zei men direct: 'Nee, dat is te duur.' Liever investeerden ze in een nieuwe linksbuiten voor het mannenelftal. Begrijpelijk, vond ik toen.'

Raakt Nederland dan eindelijk in de ban van vrouwenvoetbal?

Dit weekend begint het EK vrouwenvoetbal in Nederland. Kan de huidige nummer 12 van de wereld zich meten met de wereldwijde top?
Lees in deze special alles over het toernooi.

Het kantelpunt

'Tijdens een vakantie in Amerika een paar jaar geleden lag ik op mijn bed naar een voetbalwedstrijd te kijken. Het leek een gewone interland van het nationale team. Maar bij een close up van een van de spelers dacht ik opeens: hé, is dat nou een vrouw?

'Ik ging dichter voor de tv staan en zag dat het inderdaad het Amerikaanse vrouwenelftal was dat op het veld stond. Ik was ongelooflijk onder de indruk van hun techniek en fysieke kracht. Als dit in Amerika kan, dacht ik, dan zou dat in Nederland ook moeten kunnen. Na die vakantie ben ik het vrouwenvoetbal in Europa gaan volgen.'

De nieuwe opvatting

'Meisjes kunnen net zo goed voetballen als jongens. Zoals jongens goede balletdansers kunnen zijn. Als ze jong beginnen als A-pupil, daarna de hele school doorlopen en goede voetbaltrainers hebben, kunnen meisjes technisch en tactisch hetzelfde niveau behalen als jongens. Steeds meer meiden doen dat. Fysiek zullen ze het wel van mannen verliezen.

'Mijn mening is veranderd doordat het niveau is vooruitgegaan. Vrouwenvoetbal heeft in korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het niveau dat ik een paar jaar geleden bij het Amerikaanse vrouwenelftal zag, zie ik nu bij het Nederlandse nationale elftal. Het oogt als volwassen mannenvoetbal.

'Het is geen wonder dat alle Nederlandse vrouwen die een beetje kunnen voetballen naar Duitsland, Engeland of Scandinavië vertrekken. Dat ligt aan onze Nederlandse competitie. Dat is een rampencompetitie waar te weinig clubs aan meedoen. Alle Nederlandse profclubs zouden een vrouwenteam op poten moeten zetten. Dit zou in de licentievoorwaarden van elke club moeten worden opgenomen.

'Clubs moeten niet alleen maar hijgerig achter hun eerste elftal aangaan, maar ook investeren in vrouwen. In vergelijking met de mannen is dit financieel peanuts, dus het argument dat het te duur is gaat niet op.

'De KNVB kan zichzelf nu op de borst kloppen dat het Europees Kampioenschap dit weekend in eigen land begint, maar de afgelopen jaren hebben ze niets gedaan voor onze vrouwencompetitie. De bond heeft speelsters met minachting behandeld. Waarom kregen zij van die B-artiesten als bondscoach? Afgedankt in het mannenvoetbal en als goedmakertje mochten die aan de slag met het vrouwenteam. Alleen Vera Pauw heeft het een tijdje goed gedaan. De KNVB is het verplicht respectvol om te gaan met deze snelst groeiende sport in Nederland.'

Het effect

'Ik moet met de pet in de hand door het stof. Dat is even slikken. Ik sta voor lul, omdat ik zoals alle mannen voetbal altijd heb beschouwd als dé ultieme mannenwereld en nu moet toegeven dat vrouwen het spel net zo goed beheersen. De tijd is voorbij er lacherig over te doen.

'Topsport is het beste amusement op tv. Voor het vrouwenvoetbal is dat moment nu aangebroken. In talkshows kunnen mannen niet meer roepen dat vrouwenvoetbal niks voorstelt. Ik zal dat niet meer doen. Ik zal uitdragen dat er structureel iets moet veranderen binnen het vrouwenvoetbal en dat de KNVB daarin het voortouw moet nemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden