Reportage

Jeugdige veldrijders fietsen elite naar huis

Het is ze niet aan te zien dat ze nog maar net bij de profs rijden. Van der Poel en Van Aert worden 1 en 2 in de laatste wereldbeker-wedstrijd van dit seizoen.

Lidewey van Noord
Mathieu van der Poel op weg naar zijn eerste overwinning in de wereldbekerwedstrijd veldrijden bij de profs. Beeld anp
Mathieu van der Poel op weg naar zijn eerste overwinning in de wereldbekerwedstrijd veldrijden bij de profs.Beeld anp

Mathieu van der Poel (20) en Wout Van Aert (20) zijn een godsgeschenk voor het veldrijden. De toekomst heeft zondag in Hoogerheide niet aan de deur geklopt, maar is zonder schroom met modderige schoenen het huis binnen komen denderen.

Van der Poel won de laatste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen met overmacht. Van Aert reed lang op achterstand, maar bleek in de laatste ronden nog genoeg over te hebben om als tweede te finishen. En dat terwijl ze in Hoogerheide voor het eerst officieel met de elite meereden, omdat ze volgende week bij het WK in het Tsjechische Tabor ook de strijd aangaan met de profs.

Vol bravoure fietsten Mathieu van der Poel en Wout Van Aert al hun meer gevestigde collega's naar huis. Van der Poel ging, gestoken in het rood-wit-blauw, meteen vanaf de start in de aanval en liep elke ronde verder uit. Hij noemde het een van zijn mooiste overwinningen in het veld. 'Zeker omdat ik in de laatste ronde zo de tijd kreeg om te genieten.'

Vermogen versus techniek

Bij de jeugd heeft Van der Poel altijd voorgelegen op Van Aert. Hij had vooral een voorsprong in lengte.

'Van Aert is heel lang klein gebleven, petieterig klein', aldus de Vlaamse wielercommentator Michel Wuyts. 'Hij heeft een tijd als een prutsventje tussen de grote jongens rondgereden. Maar dat hij zich daar doorheen heeft geworsteld, heeft hem mentaal sterker gemaakt.'

Bovendien kon de kleine Van Aert het Van der Poel toen soms al moeilijk maken. Bij de junioren tijdens het WK Koksijde in 2012 bijvoorbeeld, toen Van der Poel hem pas in de slotronde kon terugpakken.

De verhoudingen sloegen om toen Van Aert in een jaar tijd 17 centimeter de lucht in schoot en in korte tijd van een puber in een volgroeide atleet veranderde. In die hoedanigheid begon hij bij de Beloften en ging hij afrekenen met Van der Poel.

'Op dit moment heeft Van Aert meer vermogen', zegt Wuyts. 'Maar Van der Poel is technisch vaak geniaal. Ik heb hem prachtige dingen zien doen. Met enige allure over balken springen of in een steile afdaling remmen als een schaatser, met zijn voeten, waardoor hij een haakse bocht perfect kon nemen.'

Slechte start

In Hoogerheide bleef Van der Poel Van Aert niet alleen op technisch gebied voor. Of dat op een nieuwe omslag in de verhoudingen duidt, moet nog maar blijken. Van Aert ontkende dat hij zich verstopt had om een favorietenrol te ontlopen.

Hij weet zijn mindere koers aan een slechte start en een paar technische foutjes. En Van der Poel, ja, die was gewoon heel erg sterk vandaag. 'Voordat ik iets kon doen was de koers al gereden', aldus Van Aert.

Volgende week in Tabor kan het alweer heel anders zijn. Van der Poel gaat na zondag vol vertrouwen naar het WK, Van Aert vol ambitie. Zeker omdat het WK-parcours niet te vergelijken is met Hoogerheide. Het is minder technisch. 'Daar kan ik het Mathieu moeilijker maken', aldus Van Aert.

Mathieu van der Poel boekt zijn eerste overwinning in de wereldbekerwedstrijd. Beeld anp
Mathieu van der Poel boekt zijn eerste overwinning in de wereldbekerwedstrijd.Beeld anp

Humor

Ook buiten het parcours zijn de veelbelovende profs aan elkaar gewaagd. Ze zijn eigenzinnig, uitgesproken en hebben een goed gevoel voor humor. Bovendien zijn ze nuchter. In de woorden van Wuyts: 'Je hoeft geen lasso uit te gooien om ze uit de wolken te trekken.'

Want of Van der Poel en Van Aert nu favoriet zijn voor de wereldtitel of niet, volgende week vind je ze beiden weer laag bij de grond, met de wielen stevig in de Tsjechische modder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden