Jeugd doet het uitstekend op EK

Jong geleerd, oud gedaan. De Nederlanderse Bridge Bond begon tien jaar geleden een ambitieus programma met als doel honderd jeugdbridgeclubs in 2000....

Bij de oudere collega's, de junioren (tot vijfentwintig jaar), ging het na een beloftevol begin bergafwaarts. Nederland zakte tegen Israel, Denemarken en Noorwegen diep door het ijs. De tiende plaats in het veld van 22 landen was bij lange na niet waarop vooraf werd gehoopt of gerekend. Italië won ook bij de junioren, voor Denemarken en Israel.

'Oud gedaan' werd in dezelfde periode als het EK-junioren waargemaakt door het open Nederlandse team (Maas/Ramondt en Jansma/Van Cleef). In het Tournoi des Champions in Deauville ging het tijdens de kwalificatie niet voor de wind. Met wat geluk werd op de valreep de finale bereikt. Daarin toonde Nederland zich sterker dan een team uit de Verenigde Staten met Benito Garozzo, de fameuze ster van het Italiaanse Blue Team uit de jaren zestig en zeventig, in de gelederen.

Aspirant Bas Drijver bewees zijn waarde door alle wedstrijden van het EK te spelen. In diagram 1 koppelde hij volwassen inzicht aan jeugdige lef.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--paspas1

133pas

pas4pas5

paspasdblpas

paspas----

De verhoging naar 3 door noord gaf een niet zo sterke hand aan, zes tot negen punten met een vijfkaart steun in klaveren. Zuid, Bas Drijver, was aanvankelijk tevreden met het tegenspelen van 3, een contract dat met de vierkaart troef in zuid vrijwel zeker down gaat. Nadat noord met 4 peristeerde dacht zuid opnieuw. De 'bekende' - oost-west hadden immers samen acht of negen schoppen - singleton schoppen in noord, en van de drie vitale honneurs, A, H en H had noord er beslist twee. Een zeventienjarige bridger laat zich niet graag een manche door de neus boren en het bieden van 5 volgde vrijwel automatisch. West kwam uit met A en de doubleton schoppen in de dummy was een nare verrassing. Bas Drijver moest beslissen of oost gedoubleerd had met HB5 of H5. Hij koos voor de snit met V: +550 voor Nederland. Op de andere tafel drukte oost met een mini-1SA noord-zuid uit de bieding.

westnoordoostzuid

--pas1SApas

2pas2pas

paspas----

De 1 SA (10-12)-opening en de 2-transfer snoerde vooral zuid de mond. Het tegenspel was goed verzorgd: 10 voor het aas, H en ruiten naar het aas, A meegenomen, A en een vierde ronde ruiten zodat noord met 9 de dummy kon overtroeven. Nochtans een nietige plus vijftig vergeleken bij de schitterende 550 van de andere tafel.

De Nederlandse junioren vielen in de wedstrijden tegen de sterke landen door de mand. Op veel spellen was het falen het resultaat van een combinatie van slechte techniek en een onnauwkeruige en slordige aanpak, hetgeen dikwijls verergerd werd door een stevige portie pech. Tegen Noorwegen stonden de Nederlandse opening en antwoord in diagram 1 bloot aan veel kritiek. Niets aan de hand tot het toeval west tot een catastrofale uitkomst dwong.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

------pas

pas2SApas3

pas3SApaspas

pas------

Zowel de behandeling van de noordhand als een 2SA-opening als het antwoord van zuid daarop was dubieus. Zuid wilde alleen met een vierkaart harten of schoppen bij noord 4/4 spelen. Daardoor ging de vijf-drie fit in schoppen verloren. Het drie 3 SA-contract was een hopeloze affaire en ging reddeloos twee down. De Noren maakten dankbaar gebruik van hun snufje, de Noorse 2-opening.

westnoordoostzuid

------2

pas2SApas3

pas4paspas

pas------

Na 2, een zwak tweekleurenspel met beide hoge kleuren, werd de schoppenmanche in de vijf-drie fit snel bereikt. Nu was ook 4 met open kaarten een onmogelijk contract ware het niet dat west als uitkomst V op tafel legde, A in de dummy en met donderend geraas H van Oost. De leider vervolgde met 10 voor B in west die - te laat - klaveren speelde. De leider won A en speelde de hoge 9, oost troefde met B en zuid gooide de verliezende klaveren af. Heen en weer troevend, klaveren en harten, rolden de tien slagen haast automatisch binnen.

Nederland en de VS bleven tijdens de finale van het Tournoi des Champions in Deauville lang dicht bij elkaar. In een wedstrijd waarin kansen om te scoren spaarzaam zijn geven deelscoregevechten (diagram 3) dan de doorslag.

Zie diagram 3

------1

pas1pas2

paspaspas--

Anton Maas kwam tegen zwijgende tegenstanders in een eenvoudig ogend 2-contract terecht. West kwam uit met een kleine schoppen, V en A in oost die V naspeelde voor A in zuid terwijl west niet meer bekende; het contract was in moeilijkheden. De leider speelde schoppen voor H in west die A en klaveren vervolgde, V, H, getroefd in zuid. A en een kleine harten getroefd in de dummy en overgetroefd in oost die B naspeelde voor H in zuid. Maas ging met ruiten van slag naar 10 in oost en de aanvankelijk onbeduidende dummy was met B8 en B8 veranderd in een schat van slagen. Op de andere tafel meer ondernemingslust van west.

westnoordoostzuid

------ 1

pas1pas2

2paspaspas

West, Jan van Cleeff, gaf zich na hetzelfde begin niet over en introduceerde de goede zeskaart harten waarna noord-zuid - 3 gaat zeker down - hun toevlucht namen tot het tegenspel. Van Cleeff scharrelde acht slagen bij elkaar, vier in harten, twee in schoppen en klaveren. De kleine maar fijne winst van vijf imps (90+110=200) was een nuttige bijdrage op weg naar de zege in het chique Franse toernooi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden