Update

Jesse Puts is op 50 meter vrije slag plots een wereldtopper

Jesse Puts (22) werd in de nacht van vrijdag op zaterdag de eerste Nederlandsewereldkampioen in het korte zwembad (25 meter). Die sensatie op de 50 meter vrije slag de Utrechter had zich in het Canadese Windsor slechts willen plaatsen voor de A-finale was voorbehouden aan een jongeman die elke ochtend kwart over vijf het badwater van het Aquarijn in Nieuwegein in duikt.

John Volkers
null Beeld ap
Beeld ap

Aan Puts, die zo in korte tijd een gespierd zwemmerslijf ontwikkelde, is luxe niet besteed. Hij probeerde het een jaar in het Nationaal Training Centrum te Amsterdam, maar verloor bij coach Martin Truijens zelfvertrouwen. Bij Herman van den Berg, een oudgediende die door Zwemlust in Utrecht twee jaar geleden werd bedankt, pakte hij de lijn van succes weer op.

Zaterdagochtend in alle vroegte kon de vlag uit in het clubhuis te Nieuwegein. Aquarijn heeft alleen geen clubhuis, zeiden bestuursleden, en Utrecht had in de nacht van vrijdag op zaterdag op sommige plekken zelfs eventjes geen internet, telefoon of televisie. Herman van den Berg zat 's nachts klaar om de finale van zijn pupil in het verre Canada op de voet te volgen, maar hij kon naar bed. 'Ik kon niet eens een sms ontvangen over de race.'

Jesse Puts Beeld anp
Jesse PutsBeeld anp

Dolfijnstijl

Bij de ochtendtraining werd hij door zijn jonge zwemmers met hun grote smartphones bedolven onder beelden van de race waarin 'zijn' Jesse spreek uit Djessie wereldkampioen werd. De crawlsprinter had het beste keerpunt op 25 meter, gevolgd door een geweldige onderwaterfase: bijna 15 meter in dolfijnstijl.

Van den Berg: 'Toen Jesse een halve meter voor de rest boven water kwam, wist ik dat hij dat het niet meer zou afgeven. Zo'n jongen is dat. Maar wereldkampioen worden als je voor een A-finale gaat en iets later misschien over een medailletje denkt, ja, dan krijg je als trainer de rillingen over het lijf.

'Puts werd bij de WK kortebaan in Windsor begeleid door bondscoach Mark Faber, tot en met deze zomer de chef-trainer van de uiterst succesvolle Nederlandse paralympische zwemploeg. Faber had Puts afgeremd in diens gedachten dat hij in Canada voor het eerst onder de voor hem magische grens van 21 seconden diende te duiken. Bij de nationale kampioenschappen in Hoofddorp was dat begin november met 21,05 en 21,06 niet gelukt. In Windsor was de winnende finaletijd 21,10.

Voor de camera van de NOS zei Puts dat Faber hem had ingeprent zich niet te druk te maken over zijn eindtijd. Hij zwom voor een plaats. En zo verkende Jesse Puts een terrein waar nog nooit een Nederlandse (mannelijke) zwemmer was geweest. Marcel Wouda werd in 1998 wereldkampioen 200 wissel in het 50-meterbad. Maarten van der Weijden greep in 2008 de wereldtitel op de 25 kilometer in open water. Maar op de kortebaan was nog niemand, zelfs Pieter van den Hoogenband niet, individueel tot 's werelds beste gekroond.

Rubberpakken

Dat Puts' tijd de traagste WK-chrono sinds 2006 was, dat favoriet Morozov uit Rusland door alle dopingonthullingen het hoofd kwijt leek, het maakte volgens coach Herman van den Berg allemaal niet uit. 'Die tijd zegt mij niets. Vroeger zwommen ze met die rubberpakken. Alle acht zwemmers gingen in de finale voor de wereldtitel. En van die acht was Jesse de snelste en daarom is hij wereldkampioen. Dat Morozov daarvoor de 100meter wisselslag zwom, was misschien minder verstandig van hem, maar het telt niet. Wat telt is de race, waarin Jesse als eerste aantikt.

'Van den Berg beklemtoonde dat zijn pupil inspraak heeft bij de trainingen. Vijf keer 'sochtends, viermaal 'smiddags. 'Dan werken we op snelheid. Want dat is de aard van dit beestje. Hij kan sprinten. Hij zwemt in de ochtend intensief en duur, nooit meer dan 6 kilometer. In de middag gaat hij af en toe max. Dat is over het hoofd gezien dat jaar bij het NTC. Jesse is sprinter, hij moet zijn snelheid onderhouden. Geen lange afstanden, kort werk.

'Puts miste de limiet voor de Olympische Spelen, die in het 50-meterbad worden gehouden, op driehonderdsten van een seconde: 22,03. Dat was de evenaring van het Nederlands record van Van den Hoogenband. De grens van 22 is een aanval waard, al zal hij als 'nieuwkomer' nu al verzekerd zijn van een ticket voor de WK in Boedapest van aankomende zomer.

null Beeld ap
Beeld ap

Tegen de NOS onthulde Puts nog even zijn doelstellingen voor de komende jaren. Hij wil op de 50 vrij in het 25-meterbad de eerste man onder de 20 seconden worden. Het wereldrecord van de Fransman Manaudou is 20,26. En in olympisch Tokio 2020 wil Puts 'het hele boeltje' winnen. Hij is een ambitieuze jongen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden