Jesse, de zesde die zich meldt bij Samaranch

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, dr. Juan Antonio Samaranch, weet wat hij teweeg heeft gebracht met de opmerking dat 'iedere Nederlander die belangstelling heeft voor een plaats in het IOC zich maar bij hem moet melden.' Eind vorige week sloot Wim Jesse zich, per aangetekende brief, aan in...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Jesse, momenteel werkzaam als coördinator bij de Geassocieerde Pers Diensten, is 58 jaar en woont in Amstelveen. Als voetballer bracht hij het tot de jeugd van Ajax. Journalistiek werkte hij voor Het Vrije Volk, het ANP, AVRO's Televizier en in een voorlichtingsfunctie bij de KNVB.

Jesse vindt zichzelf net zo geschikt voor de IOC-post als zijn Nederlandse concurrenten. 'Waarom moeten IOC-leden bij voorkeur oud-topsporters of sportbestuurders zijn?' Jesse staat op het standpunt dat hij als journalist de sport heeft leren doorgronden; de KNVB gunde hem, als voorlichter, een blik in de keuken.

Zijn sollicitatie is zeker geen grap, zegt Jesse. 'Ik heb ervaring en ik heb, met de vut in het vooruitzicht, tijd.' Maar de kans is klein dat hij een lobby zal beginnen om zijn olympische ambities te versterken.

Voor Jesse lieten NOCNSF-voorzitter Wouter Huibregtsen, oud-schaatskampioen Ard Schenk, staatssecretaris Erica Terpstra, hockeybestuurder Els van Breda Vriesman en internationaal roeibestuurder Marc Top van hun belangstelling blijken. Het is nog niet zeker of de benoeming van het tweede Nederlandse IOC aan de orde komt bij het congres, dat van 2 tot 5 februari in Nagano wordt gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden