Jelimo loopt tijden uit berucht verleden

Pamela Jelimo kwam naar de Golden League in Berlijn om naam te maken. Dat lukte wonderwel...

Van onze verslaggever Mark van Driel

Zonder zich iets aan te trekken van haar gerenommeerde concurrentes, of de historie van de 800 meter, liep de 19-jarige Keniaanse atlete naar een onwaarschijnlijke toptijd. Ze kwam over de eindstreep in 1.54,99, meer dan vier seconden sneller dan de rest van het veld. Slechts vijf atletes zijn ooit sneller geweest.

En dat voor nieuwkomer. Voor zover bekend waagde Jelimo, die zich voorheen toelegde op de 200 en 400 meter, zich pas afgelopen april aan een officiële wedstrijd over 800 meter. Sindsdien is de krachtig gebouwde jonge vrouw met reuzensprongen vooruit gegaan.

In Addis Abeba werd ze vorige maand onbedreigd Afrikaans kampioene. Bij de FBK Games, vorige week, bemachtigde ze het Keniaanse record. En in Berlijn bekroonde ze haar vijfde wedstrijd met een tijd die een lang vervlogen, controversieel tijdperk in de herinnering bracht.

Alle vrouwen die sneller zijn geweest dan Jelimo zijn verdacht wegens doping. Hun tijden stammen uit de hoogtijdagen van het communistische sportsysteem, 20 tot 30 jaar geleden. Toen liepen vooral vrouwen onwerkelijk hard. Hun lichamen vertoonden mannelijke trekken.

Ook Jelimo is geen toonbeeld van vrouwelijkheid, zoals haar landgenote en regerend wereldkampioene Janeth Jepkosgei. Haar masculiene uiterlijk heeft de tongen in de atletiekwereld flink in beweging gebracht. Ze doet velen denken aan Maria Mutola, de Mozambikaanse veelvoudig wereldkampioene 800 meter met het mannelijke voorkomen.

Die vergelijking valt in het voordeel van Jelimo uit. Ze beweegt en klinkt vrouwelijker dan Mutola. Tussen sprintsters zou ze minder opvallen dan tussen de veelal rank gebouwde lopers op de 800 meter. De seksetest bestaat niet meer in de atletiek.

‘Ik denk dat je over dit onderwerp eigenlijk niet mag en kan praten’, zegt haar Belgische manager Marc Corstjens. ‘Ieder mens is verschillend. De enige vergelijking met Mutola is dat ze allebei hard kunnen lopen.’

Jelimo komt, zoals veel Keniaanse lopers, van het platteland in de Rift Vallei, rondom Eldoret. Ze traint veelvuldig met Jepkosgei, de wereldkampioene die tot voor kort werd gezien als de favoriete voor olympisch goud. De 25-jarige atlete won haar wedstrijden met overmacht door van start tot finish op kop te lopen, zonder te verkrampen.

Toch had Jepkosgei in het eerste duel met de nieuwkomer niets in te brengen. Jelimo was de enige die het hoge tempo van de twee gangmakers kon volgen. Na een ronde had ze al dertig meter voorsprong.

Dat tempo leek ze onmogelijk vol te kunnen houden, maar het lukte haar wel. Ze verslapte pas in de slotmeters enigszins, maar haar concurrenten lagen toen nog steeds een straatlengte achter. De Oekraïense Krevsun werd tweede in 1.58,98. Jepkosgei eindigde als derde in 1.59,13.

‘Ik wilde mezelf hier laten zien’, zei de winnares. ‘Bij de Golden League kun je naam maken. En ik wilde me blootstellen aan de sfeer van een vol stadion. Dat is nodig om me straks bij de Olympische Spelen comfortabel te kunnen voelen.’

Jelimo leek nauwelijks te beseffen hoe uitzonderlijk haar prestatie was. Ze bleef het antwoord schuldig op gedetailleerde vragen van journalisten over haar wedstrijdstrategie. Geen moment liet ze blijken dat ze kennis bezit over de historie van de 800 meter. Ze was nog niet geboren toen vrouwen als Jarmila Kratochvilova recordtijden liepen. De Tsjechische heeft het wereldrecord in handen sinds 1983: 1.53,28.

Volgens manager Corstjens, die Jelimo pas sinds enige maanden begeleidt, is het gebrek aan historische kennis een van de sterke punten van zijn atlete. Ze is volstrekt onbevangen. En zo wordt ze ook gehouden. ‘Het heeft echt geen zin die meid met allerlei ideeën de wereld in te sturen. Ze is jong. We gaan haar geen druk opleggen.’

Het devies is simpel. Jelimo moet lopen zoals haar goeddunkt. Als zij de 800 meter wil aanpakken alsof het een 400 meter is, dan mag ze haar gang gaan. Corstjens: ‘We moeten er niet te veel over spreken. Laat haar die 800 meter maar leren kennen. Ze heeft geen angst. Ze voelt zich goed en wil graag lopen. We zien wel wat er van komt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden