Je moet van Friezen houden, anders worden ze gek

‘Alves, Alves, who the fuck is Alves’, zongen de Heerenveen-supporters afgelopen donderdag tijdens het UEFA Cupduel tegen Helsingborg. ‘ Vorig jaar de topscorer van de eredivisie’ is het eenvoudige antwoord....

Nico Dijkshoorn

De Braziliaan probeert al maanden een breuk te forceren maar heeft de pech bij een Friese club te spelen. Zat Alves bij Ajax of Feyenoord, dan was alles allang geregeld. Paar keer niet op komen dagen, gesprek met de trainer en dan gewoon als goede vrienden uit elkaar. Geld pakken en niet zeuren.

Perez, die begin dit jaar weg wilde bij Ajax, kreeg zelfs een officieel afscheid. Ajax was van die eigenwijze flikker af en Perez hoefde de rokersblaf van Ten Cate niet meer aan te horen. Goed geregeld.

Dat zit er voor Alves niet in. Daar spelen andere krachten. Opvallend vaak valt het woord clubliefde. Mooi woord. Tijd niet gehoord. Bestaat het nog wel?

Theo Janssen, die al sinds 1846 voor Vitesse speelt, is meteen weg als iemand hem een tientje meer biedt. Cocu, een echte PSV’er, speelt nu met 10 zonen van een sjeik ergens in een woestijn. Zo gaat dat met clubliefde.

Maar in Heerenveen is er veel emotie. En waarom? Een Braziliaan die te laat terugkomt als hij voor het nationale elftal heeft gespeeld, nee, dat is bijzonder.

Romario deed niet anders. Dat vond iedereen heerlijk. Een echte Braziliaan! Hij kwam te laat. Was ook goed voor de club. Je telde opeens mee. Harry Vermeegen wachtte hem op met een bord boerenkool, Romario mompelde wat en dan was alles weer goed.

Bij Heerenveen brengen ze dat niet op. Ik denk omdat ze vinden dat iedereen van Heerenveen moet houden.

Je moet wee worden als je dat stadion binnenkomt. Je moet als buitenlandse voetballer urenlang verhalen aanhoren over een zekere Abe Lenstra, Je moet kippenvel krijgen als je mannen met witte kuiven geëmotioneerd een eigen volkslied hoort zingen.

Uniek, dat woord valt veel als men het over Heerenveen heeft. Een uniek stadion vol met unieke Friezen, een unieke ex-voorzitter, die zo uniek is dat nieuwe voorzitters kansloos zijn en natuurlijk die unieke stugheid.

Niks stug. Geen club zo emotioneel als Heerenveen. Je moet van ze houden, anders worden ze gek. Leo Beenhakker weigerde ooit naar het Friese volkslied te gaan staan luisteren. Komt er nooit meer in daar. Dat is een beetje de sfeer daar in Friesland.

Leuk die Alves, bijna topscorer van Europa, maar hij mag vooral blij zijn dat hij elke week voor die unieke club mag spelen.

In Thialf hetzelfde verhaal. Unieke sfeer, maar dan moet je wel op en neer springend met twee uiers op je hoofd juichen voor alles wat schaatsen aanheeft. Ga je niet mee in deze carnavalssfeer, dan ben je een Friezenhater. Je moet Friezen vooral heerlijke mensen vinden. Uniek in de wereld. Dan is alles goed.

Alves heeft daar maling aan. Die heeft niks met Friezen. Hij is voetballer van beroep en wil voor zoveel mogelijk geld bij een club voetballen. Kan hij voortaan nog wat langer in Brazilië blijven hangen.

Donderdag, tijdens de wedstrijd, werd hij in de nok van het stadion gevangen door een camera van de NOS. Prachtige beelden. Daar zat hij stuurs met een petje over zijn hoofd. Vlak na de doelpunten van Heerenveen zagen wij zijn reactie. Hij keek naar zijn nagel.

In de studio sprak Danny Blind er schande van. Zo ging je niet met je club om. En inderdaad, als Alves na elk doelpunt op was gesprongen en maar één keer zijn duim omhoog had gestoken naar dat unieke publiek, dan had hij tot 2040 voor Heerenveen mogen spelen. Alles vergeven.

Deed hij niet. Hij wil namelijk weg. Geen weilanden, maar bergen. Met geld vooral.

Ik begrijp hem volledig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden