'Je moet niet te veel op spikes lopen'

Zondag is de marathon van Rotterdam, maar de beste marathonloper van Nederland is er niet bij. Kamiel Maase loopt zaterdag de 10.000 meter tijdens de Eurochallenge in Slovenië....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Vaak was Kamiel Maase in het recente verleden aanwezig bij de marathon van Rotterdam, hetzij als toeschouwer, hetzij als deelnemer of haas. Vorig jaar liep hij zelf nog mee, hij eindigde, met holle ogen, in 2.10.28.

De atleet had er meer van verwacht. Hij had maanden getraind voor de 42 kilometers in de havenstad, maar op de wedstrijddag was het plotseling warm en raakte de motor onderweg ontregeld.

De revanche kwam een half jaar later. In Amsterdam liep Maase onder vrijwel ideale omstandigheden naar een Nederlands record: 2.08.31. De beste van het land, het is een rol die hij overnam van Gerard Nijboer. Maar Maase is, in tegenstelling tot de Europees kampioen van 1982, nog steeds geen echte `marathonman'.

Nijboer glorieerde destijds in een warm Athene. Maase zal deze zomer datzelfde, marmeren Panathenea-stadion niet binnenlopen na 42 martelende kilometers door Attica. Hij gaat 25 rondjes draaien in het al dan niet met een glazen dak overkapte Olympisch Stadion van Athene.

De beste marathonloper van Nederland vreest dat het eind augustus in Athene te heet is om op verantwoorde wijze een 42 kilometer te lopen. Hij kiest daarom voor de 10.000 meter, de afstand waarop hij al bij diverse WK's in de toptien eindigde. Vorig jaar kwalificeerde hij zich bij de WK in Parijs voor de Spelen, dit voorjaar dient hij op de 10.000 meter nog vormbehoud te tonen. Een tijd van 28.06 voldoet.

De Nederlands recordhouder (27.26,29) loopt morgen in Maribor in Slovenië de Eurochallenge, een baanwedstrijd die elk jaar in een ander Zuid-Europees land wordt gelopen.

Met een persoonlijk record van 27.26 moet die limiet niet al te moeilijk zijn.

`Je weet het nooit. Ik hoop weg te kunnen op een eindtijd rond de 28 minuten, maar je hebt wel medelopers nodig die daarin willen meegaan. Ik heb de deelnemerslijst gezien en daar staan enkele Spanjaarden op. Ik ga vooraf zeker even met José Manuel Martinez praten, die is van mijn niveau.

'Als ik het goed heb begrepen, wil hij in Athene de marathon lopen. Maar goed, de organisatie van de Eurochallenge laat altijd een aantal hazen meelopen. Ideaal zou zijn als zij tot vijf, zes kilometer meedraven, waarna wij het kunnen overnemen.'

Veel zal ook afhangen van de weersomstandigheden. Bij de recente City-Pier-Cityloop stormde het en kwam je niet tot de verwachte eindtijd.

`Daar stond in het begin de stormwind tegen. Ik wilde dat verlies aan tijd goedmaken na het keerpunt in Scheveningen, maar met wind mee ben ik juist te hard van stapel gegaan. Na een meter had ik al zware benen. Daar heb ik nog dagen last van gehad.

`Ik zag zojuist op de website van de organisatie dat deze wedstrijd 's middags is. Dan staat er altijd meer wind. Dat kan nadelig zijn. Ik ga straks nog even googlen op internet om te kijken wat de weersverwachtingen zijn voor Maribor.'

Mocht je onverhoopt geen limiet lopen, dan zijn er nog maar weinig alternatieven. Veel 10.000 meters worden er niet gelopen bij baanwedstrijden.

`In mijn planning ga ik er vanuit dat het zaterdag lukt. Anders moet ik bij de FBK-Games in Hengelo een poging doen. Maar liever loop ik daar een kortere afstand. Je moet in één seizoen niet te veel 10.000 meters lopen op spikes. Dat houdt een zeker risico in. Ik wil me eigenlijk voor de Spelen verder beperken tot wedstrijden over 3000 en 5000 meter.'

De Nederlandse atleten van de middellange afstandsgroep trainen in Kenia. Heb jij nog plannen in die richting?

`Nee, ik ga in mei trainen in Boulder, Colorado. Daar heb ik veel goeds over gehoord van Marco Gielen, die daar veel verblijft. En ik ga in april nog naar Tirennia in Toscane. Nabij Grossetto, de plaats waar we ons ook vlak voor de Olympische Spelen in de warmte gaan voorbereiden.'

Bij de recente WK veldlopen in Brussel was een directielid van de marathon van New York aanwezig. Hij informeerde naar de Nederlandse atleet die vorig jaar zo goed had gelopen tijdens de marathon van Amsterdam.

`Na de Olympische Spelen zou ik in het najaar best weer een marathon willen lopen. Ik heb goede herinneringen aan Amsterdam, maar lopen in New York, dat is een oude droom van me.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden