Jan lul

Zo'n etappe, de eerste van de Tour, die bijna altijd in een massasprint eindigt en waarin onderweg ook niets noemenswaard gebeurt maar die je desondanks toch voor een groot deel op de televisie uitzendt - hoe lul je dan de tijd vol?...

Sietse van der Hoek

Door met z'n drieën achter een monitortje in de commentaarpositie te gaan zitten: Mart Smeets die de gesprekken leidt, Erik Breukink die zelf gewielrend heeft, en Herbert Dijkstra voor de cijfers en ander vuil werk.

'Waarom, Erik Breukink, rijdt Piccoli in de bergtrui na de proloog van gisteren?' vraagt Smeets. Breukink legt met enige verve uit dat er in die bijna zeven kilometer een klein klimmetje zat en wie dat van onder tot boven het snelste deed, kon die trui aantrekken.

Goh, dat Smeets dat zelf niet weet na zoveel Tours de France.

Smeets vraagt Dijkstra: 'Hoe zit het met de tussensprints, Herbert?' Dijkstra draagt zijn huiswerk voor.

'Herbert', zegt Smeets, 'jij was vanochtend bij de Raboploeg. Hoe was de stemming daar na de slechte proloog van Boogerd?' Dijkstra doet verslag.

De renner Thierry Gouvenou ziet na anderhalf uur voorop rijden het peloton naderen. Smeets vraagt aan Breukink zijn deskundig commentaar, vanuit de ziel van de fietser als het ware. 'Dat lijkt me nou zo fnuikend, Erik, je weet dat ze eraan komen en dat je 't niet redt.'

Wat moet Breukink daar nou op zeggen? Dat hij toch grote bewondering heeft voor zo'n Gouvenou, die. . . Smeets onderbreekt hem met de mededeling dat niet Gouvenou maar Hinault de eerste vluchter van de dag was. Wat ooit een 'huiskamervraag' zal zijn, denkt Smeets. Waarop Dijkstra de conversatie afsluit met de informatie dat deze Hinault 'overigens geen familie is van'.

Toch zit de voormalige renner Breukink niet helemaal voor Jan lul met Smeets en Dijkstra in de commentaarpositie. Hij blijkt razendsnel de Rabo's geteld te hebben bij een valpartij. Hij weet uit ervaring - en vertelde dat ook - hoe sprinter Cipollini in het zicht van de finish zich door het peloton een weg naar voren baant: door de renners voor hem op de kont te tikken. En hij zag hoe Cipollini vast kwam te zitten tussen het peloton en de hekken, vol in de remmen moest, en niet won. Zal Breukink ons ook deelgenoot maken van al zijn andere kennis?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden