Isinbajeva zweeft naar nieuwe hoogten

Zelf mocht de `Tsaar van de Polsstok' na het vestigen van weer een nieuw wereldrecord ook vaak een cheque in ontvangst nemen, zaterdag deelde Sergej Boebka er voor de verandering een uit....

Er werden tijdens de WK indoor heel wat dollars - veertigduizend voor een eerste plaats, vijftigduizend voor een wereldrecord - uitgereikt. Veel van de groene bankbiljetten gingen naar Russische atletes.

Drie mondiale records vestigden ze. Bij polshoog, de hinkstapsprong en ook nog eens bij de afsluitende 4 x 100 estafette. Het leek zowaar of de oude tijden van het Sovjet-imperium herleefden. Maar niets is minder waar. Russinnen als Isinbajeva (polshoog), Jelena Slesarenko (hoog) en Tatjana Lebedeva (hinkstap én ver) zijn kinderen van een nieuwe tijd.

Ze komen nog steeds uit Siberië of Wolgograd. Ze hebben, net als vroeger, soms een rang in het leger, maar daar houden alle overeenkomsten op. Zelfbewust kijken ze de wereld in. Niet langer loeren ze schichtig naar hun begeleiders voordat ze hun mond open durven doen.

Isinbajeva, gevraagd naar wat ze met haar winst van 90.000 dollar ging doen: `Dat is mijn geheimpje. Ik houd van geheimpjes.' Haar coach, Jevgeni Trofinov: `Elena weet wat de pers van haar wil.'

Isinbajeva zweefde zaterdagmiddag naar de nieuwe hoogte van 4.86 meter, daarbij haar landgenote Svetlana Feofanova en de Amerikaanse olympisch kampioene Stacy Dragila achter zich latend.

De kersverse wereldkampioene legde de lat daarna nog op vijf meter, een magische barrière, maar redde het niet. `Ik wilde een show opvoeren voor het publiek.'

Vol vertrouwen: `In de training spring ik al over 4.95 meter. Vijf meter, zullen we van de zomer in Athene afspreken?'

Vlak voordat Isinbajeva (22) naar nieuwe hoogten vloog, hinkte, stapte en sprong Lebedeva in een unieke serie driemaal verder dan 15.16 meter, het wereldrecord van Ashia Hansen. In de laatste poging bleef de meetlat op 15.36 meter in de zandbak liggen.

Lebedeva (27) loopt al langer mee. Ze was in 2003 al wereldkampioene in de buitenlucht. Voorheen viel de kapitein in het Russische leger, standplaats Noordelijke Kaukasus, op door haar bizarre haarkleuren. `Nee, zulk gedrag was vroeger voor een militair in de Sovjet-tijd niet echt gepast', zegt haar coach Slava Dogonkin met een grijns.

De kleurspoelingen zijn echter toch uit de haren, sinds ze in 2002 van een baby beviel. `Ik ben nu een serieuze vrouw. En dan verf je de haren niet langer in rare kleurtjes, hoe leuk dat misschien ook is', zegt ze.

Lebedeva won zondag ook nog eens goud bij het verspringen, met een sprong van 6.98 meter. Ze ging tijdens de tiende WK dus met de vetste buit (130.000 dollar) aan de haal. Ze had zaterdagnacht na haar hinkstapgoud nauwelijks een oog dicht gedaan. Ze had veel telefoontjes van journalisten moeten beantwoorden - nog een verschil met oude tijden.

Veel is veranderd sinds het tijdperk van de communisten, sommige zaken bleven. Nog steeds worden kinderen op Russische scholen geselecteerd naar hun mogelijkheden op sportgebied. Al wordt er, zegt Isinbajeva, nauwelijks dwang op je uitgeoefend als je níet wilt sporten.

Getraind wordt bij universiteits- of legerclubs. Indoorhallen zijn er in overvloed, bij extreme kou wordt uitgeweken naar Cyprus of het Turkse Antalya.

Getalenteerde atleten als Isinbajeva krijgen van de overheid een maandelijkse toelage van 500 dollar. Een officiersrang zoals die van Lebedeva is goed voor een extra 150 dollar per maand.

Isinbajeva, wier vader uit Dagestan komt, deed aan turnen, maar bleef almaar groeien. Toen ze boven de 1.70 meter uit schoot, werd haar op 15-jarige leeftijd aangeraden aan atletiek te gaan doen. `Het was wennen. Ik kende die sport niet. Ik wist wat voor sporten voetballen en zwemmen waren, atletiek zei me niets.'

Ze toonde zich een vlotte leerling. Isinbajeva heeft haar zinnen nu gezet op olympisch goud en een hoogte van boven de vijf meter. Ex-tsaar Boebka, wiens record van 6.15 meter bij de mannen ver buiten ieders bereik ligt: `Jelena kan in potentie naar 5.15 meter.' In dat geval zal Rusland weer een Tsarina hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden