Is Yuri van Gelder ooit nog welkom bij het Nederlands team?

De turncarrière van Yuri van Gelder dreigt te doven als een nachtkaars, nu de turnbond niet meer wil investeren in specialisten. Van Gelders oude coach Bram van Bokhoven, nu bondscoach steekt zijn geld liever in een teamprestatie.

Yuri van Gelder in actie tijdens Lowlands Beeld ANP
Yuri van Gelder in actie tijdens LowlandsBeeld ANP

De dagen van Yuri van Gelder als internationaal turner namens Nederland lijken geteld. Zijn gevorderde leeftijd (volgende maand 34) plus zijn enkelvoudige specialisme (in het recente verleden alleen ringen) maken hem lastig in te passen bij de Nederlandse poging op de Olympische Spelen van Tokio (2020) met een mannenteam de finale te halen.

Acht landenteams van vier turners, bij voorkeur meerkampers, plaatsen zich dat jaar voor die olympische eindstrijd, uit een veld van twaalf landen. De rest van het deelnemersveld (in totaal 98 gymnasten) wordt veelal gevuld met meerkampers en specialisten uit de kleinere landen, waartoe Nederland, tot het succes van Rio (elfde), ook decennialang behoorde.

De nieuw aangestelde bondscoach Bram van Bokhoven, opvolger van de in juli overleden Brit Mitch Fenner, maakte dinsdag op Nationaal Sportcentrum Papendal nog eens duidelijk al zijn geld, 9 ton per jaar, in te zetten op het kwalificatietraject van het nationale team. Die strategie zal ten koste gaan van een toestelspecialist als Yuri van Gelder, in 2005 wereldkampioen ringen en deze zomer, als olympisch finalist, naar huis gestuurd wegens wangedrag in de Braziliaanse nacht.

Geen ruimte

Van Bokhoven, tot diens wegzending van de Spelen de persoonlijke coach van Van Gelder, zei dat hij nauwelijks ruimte ziet voor een individueel traject zoals Van Gelder dat in het verleden aflegde. Onder bondscoach Fenner werd de ringenturner bij de WK van 2014 in China en het olympische kwalificatietoernooi (OKT) van 2016 te Rio ook al thuis gelaten. Zijn inbreng in een teamresultaat, met een aantal volledige zeskampen, werd te gering geacht.

Van Bokhoven: 'Dus deze aanpak is niet nieuw. Ik volg de Fenner-lijn. De vraag is of we, binnen ons teamtraject, nog ruimte moeten maken voor pure specialisten. We moeten afwachten of dat nog een haalbare kaart is. Ons hoofddoel is een team op de Olympische Spelen.'

Dat team zou in Japan twee medailles moeten halen, is de hoge ambitie van Van Bokhoven. In dat verband zou een verlenging van de loopbaan van de olympisch rekstokkampioen 2012, Epke Zonderland, een uitkomst zijn. Hij turnt drie toestellen en zou bij de kwalificatie in 2019, bij de WK in Stuttgart, een halve teamspeler kunnen zijn. Daar worden nog vijf turners toegelaten die voor drie volledige resultaten per toestel moeten zorgen.

In dat hele kwalificatieverhaal is er voor van Gelder nog een eigen hoofdstukje, als hij individueel alle World Cups zou aflopen en het eindklassement van ringen in de jaren 2018 en 2019 zou winnen. Van Bokhoven calculeerde dinsdag de kosten van zo'n trektocht over de wereld, acht wedstrijden per jaar, op 60-à 70 mille. Hij zei dat kostbare geld (voor turner, trainer, fysiotherapeut en jurylid) liever aan zijn teamtraject te besteden.

Wevers naar EK

Olympisch kampioene balkturnen, Sanne Wevers, gaat in april op jacht naar haar eerste Europese titel. Zij staat ingeschreven voor de EK in Cluj (Roemenië). Haar tweelingzus Lieke heeft rust genomen. Uit de olympische ploeg van vijf zijn Céline van Gerner en Vera van Pol ook niet beschikbaar. Eythora Thorsdottir, negende op de Spelen op de individuele meerkamp, geldt wel als een kanshebber op eremetaal in Roemenië. Bij de mannen ontbreken Yuri van Gelder en Epke Zonderland.

Inspanningsverplichting

Overigens moet Van Gelder wel turnen. Hij heeft, aldus Van Bokhoven, een 'inspanningsverplichting' vanwege het topsportersalaris - het NOC*NSF-stipendium - dat hij maandelijks ontvangt.

De gedachte dat de bekritiseerde Van Gelder gemeden wordt na de excessen van Rio - hij werd naar huis gestuurd na een nachtelijk avontuur en verloor in Nederland een rechtszaak om terug te keren - werd door coach Van Bokhoven en technisch directeur Hans Gootjes verworpen. Gootjes: 'Het was in Rio: Yuri, nu heb je je straf gehad. En daarmee is dit afgesloten.'

De gymnastiekunie KNGU heeft de turner, die met nachtelijk vertier de gedragsregels van zijn olympische contract overtrad, geen additionele schorsing opgelegd. Gootjes: 'We hebben daags na Yuri's vertrek al aangegeven dat de maatregel geen betrekking zou hebben op wat er in KNGU-verband in de toekomst zou plaatsvinden.'

Gootjes, tijdens de Spelen zwijgend omdat de woordvoering via NOC*NSF en chef de mission Maurits Hendriks liep, wilde dinsdag nog steeds niet verklaren wat er is gebeurd in de drie uren dat Van Gelder in Rio van de radar was. 'Ik weet het wel', sprak hij betekenisvol. Maar met het oog op de privacy van de geplaagde turner hield Gootjes het voor zich.

Op een mogelijk overhaast vertrek van de Nederlander uit angst voor een positieve dopingcontrole, een scenario dat in een deel van de sportwereld opgang deed, ging Gootjes mondjesmaat in. Hij zei zo'n verhaal nooit gehoord te hebben. 'Het heeft geen rol gespeeld. Niet in mijn beleving.'

Intussen moest de KNGU melden dat Van Gelder, die actief is met shows als FC De Rebellen, zich niet heeft aangemeld voor de EK van Roemenië in april. Hij moet, wil hij voor het individuele WK van dit jaar in aanmerking komen, ook nog een trainer vinden. Bij de nieuwe coach in Den Bosch, Marcel Kleuskens, past hij niet in het plaatje met jongeren van 15 tot 21 jaar. Aldus Van Bokhoven die zegt 'nog minimale contacten' met Van Gelder te onderhouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden