Is wielrenner Marco Pantani soms vermoord?

De Italiaanse wielrenner Marco Pantani pleegde geen zelfmoord, maar is vermoord. Voor die hypothese zegt de familie van Pantani nieuwe bewijzen te hebben verzameld. De Italiaanse justitie heeft daarom besloten een nieuw onderzoek in te stellen naar de dood van de populaire wielrenner, tien jaar geleden.

Sarah Venema
De Italiaanse wielrenner Marco Pantani in 1998. Beeld afp
De Italiaanse wielrenner Marco Pantani in 1998.Beeld afp

Volgens advocaat Antonio De Rensis stierf de toen 34-jarige wielrenner op Valentijnsdag 2004 in hotel Le Rose in Rimini niet doordat hij zelf te veel drugs innam, maar is hij geslagen en gedwongen water te drinken met daarin een hoge dosis cocaïne. Twee keer vroeg Pantani die avond aan de portier van zijn hotel in de badplaats de politie te bellen, omdat hij werd lastiggevallen. Kort daarna lag hij dood op de grond van kamer D5.

Pantani wist de harten van de toeschouwers te veroveren met zijn spectaculaire klimmen. De kale renner met het ringetje in zijn flaporen won in 1998 de Giro d'Italia en de Tour de France. Nadat hij in 1999 vanwege te hoge hematocrietwaarden in zijn bloed werd uitgesloten van de Giro, raakte de 'koning van de klim' in een depressie. Ook gebruikte hij drugs.

Twijfels over doodsoorzaak
Journalisten, fans en familie hadden altijd twijfels bij de officiële doodsoorzaak: zelfmoord door overdosis. Waarom lagen er drie jassen van Pantani in de hotelkamer, terwijl hij zonder bagage was aangekomen? Hoe kwam hij aan de verwondingen op zijn lichaam? En hoe kon hij zes keer de dodelijke hoeveelheid cocaïne innemen zonder dat zijn keel en maag wegbrandden?

Pantani's moeder schakelde advocaat De Rensis in, die de duizenden pagina's uit het onderzoek opnieuw doorspitte, nieuwe getuigen sprak en een professor de foto's van Pantani's wonden liet bekijken. De Rensis concludeert dat het onderzoek 'lacunes en tegenstrijdigheden' bevat.

Zo is justitie ervan uitgegaan dat Pantani dagenlang alleen was, omdat de portiers van het hotel niemand de kamer in of uit zagen gaan. Volgens de advocaat was het mogelijk via de garage ongezien de kamer in te komen. Ook lijken zijn verwondingen volgens professor Francesco Maria Avato meer op een aanval dan op een val.

'Ze hebben hem vermoord. Ik heb altijd het gevoel gehad dat hij iets heeft ontdekt en ze zijn mond hebben dichtgestopt', zei Pantani's moeder Tonina tegen TGcom 24. Het onderzoek wordt tien jaar na dato niet eenvoudig. Hotel Le Rose bestaat niet meer. Vingerafdrukken zijn er nooit verzameld. En het lichaam van Pantani ligt al jaren begraven.

null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden