Is Monaco het nieuwe paradijs voor wielrenners?

Monaco blijkt een hotspot voor wielrenners. Zonneschijn, geen belasting, klimtrajecten nabij. Bauke Mollema, Wout Poels en Steven Kruijswijk vertoeven in het vorstendom. Misschien de nieuwe wereldkampioen ook.

De Tour de France komt in 2009 langs Monaco. Beeld epa
De Tour de France komt in 2009 langs Monaco.Beeld epa

De belangrijkste reden voor de verhuizing naar Monaco is de fiscale luwte: buitenlanders betalen er geen inkomstenbelasting, vermogensbelasting, belasting op kapitaal en geen belastingen op erfenissen of schenkingen. Er is wel een rekensom vereist. De prijzen van onroerend goed liggen er hoog en stijgen nog altijd, het is er duurder dan in New York of Londen. De gemiddelde aankoop ligt rond de 4 miljoen euro, ruim 41.000 euro per vierkante meter. Alleen in Hongkong is de koper duurder uit. Huren - wat vrijwel alle sporters eerst doen - kan ook. Een appartement van zo'n 120 vierkante meter komt al in de buurt van 7.500 euro per maand.

De wielrenner wordt niet zomaar Monegask onder de 38.000 Monegasken. Nieuwkomers moeten net als in andere landen kunnen aantonen dat ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Hier liggen de criteria hoog. Tot voor kort bepaalden de banken er zelf welke borg de rekeninghouders moesten storten, maar sinds afgelopen juli is dat in het kader van de harmonisatie vastgesteld op 500.000 euro.

Een andere eis is dat je er daadwerkelijk geregeld verblijft, zeker drie maanden per jaar. De autoriteiten zien er daadwerkelijk op toe. Ze controleren de elektriciteits- of waterrekeningen of knopen een enkele keer een gesprekje aan met de conciërge van het appartement. Die bevindingen spelen mee bij de verlenging van de verblijfsvergunning. Die geldt de eerste drie jaar voor één jaar. Daarna worden de tussenpauzes groter.

Fiscaal adviseur Paul Foortse stond in het verleden topsporters bij die zich in Monaco wilden vestigen: tennissers Boris Becker en Guillermo Vilas en autocoureur Jos Verstappen. Hij raadde het ze het niet altijd aan. 'Je moet je goed afvragen of je er wel wilt wonen. Wat geef je hier op? Zijn er meer redenen dan alleen maar geld? Destijds wilden tennissers er bijvoorbeeld graag naartoe omdat er ook coaches zaten. Het leven is steeds duurder geworden. Daarom denk ik dat het nog steeds alleen voor de heel grote jongens echt lucratief is.'

Emigratietrio

Bauke Mollema, Wout Poels en Steven Kruijswijk behoren tot drie verschillende ploegen, maar ze hebben gemeen dat ze zijn neergestreken in Monaco. Vlak achter het kleine belastingparadijs beginnen de heuvels en bergen waar ze veelvuldig trainen.

Het is natuurlijk oppassen als je je met de racefiets begeeft op de Rue Grimaldi, of over de Boulevard Princesse Charlotte de stad uit wilt voor een training in de bergen. Het is er vrijwel altijd druk en de bestuurders van Porsches en de Maserati's willen nogal eens bewijzen dat ze raad weten met de pk's onder de motorkap. Het is een overkomelijk bezwaar: wielrenners van naam en faam vestigen zich de laatste jaren met eenzelfde vanzelfsprekendheid in Monaco als tennissers en Formule 1-coureurs dat al decennia doen.

Voorheen was bij Nederlandse hardfietsers België het populairst. Topsporters en artiesten hebben er een vrijstelling voor inkomsten die over de grens zijn verdiend. Daarna diende Girona in Spanje zich aan. Het weer is er prettiger, Lance Armstrong trainde er, de klimkilometers en het vliegveld liggen om de hoek. Het vorstendom van twee vierkante kilometer is intussen de derde optie. Drie toprenners uit Nederland zijn Monegask. Bauke Mollema, Wout Poels - komende week actief op het WK wielrennen in Bergen, Noorwegen - en Steven Kruijswijk hebben er een appartement betrokken.

41 duizend euro per vierkante meter kost een woning in Monaco. Alleen Hongkong is duurder. Veel renners huren. Een flat van 120 vierkante meter kost al snel 7.500 euro per maand.

Bauke Mollema Beeld anp
Bauke MollemaBeeld anp

Baanrenner Theo Bos verblijft er al wat langer. Lieuwe Westra woonde er. Ook de Belgen weten de klimatologische en fiscale verlokkingen aan de Méditerranée te vinden. Tim Wellens verhuisde er vorig jaar naartoe. Philippe Gilbert woont er al sinds 2008 en heeft een fietsenzaak in de buurt van de haven. Tom Boonen is er na enkele jaren weer vertrokken. Axel Merckx, zoon van Eddy, was ruim twintig jaar geleden de pionier van het peloton, op aanraden van autocoureur Jacky Ickx.

Wout Poels, meesterknecht bij Sky, was helemaal niet van plan om te gaan. Zijn hart ligt in Limburg, verkondigde hij altijd. Het was zijn kopman, viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, die hem overhaalde tijdens een winterstage, toen ze de kamer deelden. Uit een interview in Wielermagazine bleek dat het meer als een dienstbevel klonk. Poels in het Belgische tijdschrift: 'Hij zei: we hebben met de jongens besloten dat jij ook in Monaco moet komen wonen. Je moet met ons komen trainen in de bergen. Dat is ook voor jou veel beter.'

Poels heeft het naar zijn zin op de veertiende verdieping in het appartementengebouw waarin ook Mollema woont, maar dan enkele verdiepingen hoger, met een nog beter zicht op zee. Het AD, op bezoek, telde twee badkamers en drie toiletten. Belangrijker voor hem is dat het wemelt van de cols in de buurt. Hij haalt 2.000 hoogtemeters per dag. Zelden doorkruist slecht weer zijn trainingsschema's. Hij spreekt geregeld af met ploeggenoten zoals Froome, de Welshmen Geraint Thomas en Luke Rowe en de Ier Philip Deignan. Sky heeft vlak buiten de stad een huis met trainingsfaciliteiten, een werkplaats, massagetafels en een zwembad. Belg Gilbert sluit ook weleens aan bij de groep.

De meeste renners doen er niet al te geheimzinnig over: het ontbreken van inkomstenbelasting maakt een intermezzo in het ministaatje er wel erg aantrekkelijk op. Steven Kruijswijk: 'Je moet niet vergeten dat je als professionele wielrenner maar een beperkte periode hebt waarin je je beroep kunt uitvoeren en je geld kunt verdienen.' Bijna in één adem voegt hij eraan toe dat het niet de belangrijkste reden was. De klimtrajecten in de nabije omgeving zijn langer en zwaarder dan in Girona, waar hij eerder woonde. Daar was hij binnen 20, 25 minuten boven. Dat is te kort als voorbereiding op de grote ronden. 'Goed trainen, daar gaat het om. Maar als sprinter was ik zeker niet in Monaco gaan wonen.'

Wout Poels. Beeld anp
Wout Poels.Beeld anp

Jetset

Bauke Mollema was het pendelen tussen zijn trainingen in Zuid-Europa en Noord-Nederland beu aan het worden. Hij vertrok in 2015 met vriendin en twee kinderen naar Monaco en zette zijn huis in Friesland te koop. Wil hij bergop wedijveren met de wereldtop, dan red je het volgens hem niet als het gros van de oefenkilometers op het vlakke land wordt afgelegd. Dan is het beter om geregeld de Col d'Èze of de La Turbie op te knallen, of wat verder het binnenland in te trekken, naar de Alpes-Maritimes, waar het al snel 1.000 meter plus wordt.

Voelen ze zich wel op hun gemak te midden van de beau monde aan de Côte d'Azur? Volgens Mollema, toch al niet happig op blikken in zijn privéleven, is de glitter en glamour gemakkelijk te ontlopen. 'Het is maar net met welke mensen je omgaat', zei hij vorig jaar voor de camera van Shownieuws. 'Wij blijven lekker normaal.'

Ook Kruijswijk relativeert. 'Ik had aanvankelijk het beeld van Monaco als jetsetstad, met dure jachten en snelle sportwagens. Maar dat zie je eigenlijk alleen bij de haven. Als je daar niet komt, bestaat in Monaco net zo goed het gewone leven als in andere steden. Bakkertje om de hoek, mensen die elkaar groeten op straat. In Den Bosch bracht ik mijn kind naar de crèche aan de overkant, in Monaco zit de crèche om de hoek. Het verschilt allemaal niet zo heel veel.

'Het is ook een fijne internationale gemeenschap, want bijna niemand komt echt uit Monaco. Om die reden kom je ook snel in contact met anderen. We zijn snel geland. Het maken van nieuwe vrienden kost niet zo veel moeite. We hebben leuke buren. Daarnaast: ik heb ook gewoon mijn gezin.'

Steven Kruijswijk. Beeld afp
Steven Kruijswijk.Beeld afp

Doodongelukkig

Maar niet iedereen kan er aarden. Tom Boonen heeft het twee keer geprobeerd en heeft zich er naar eigen zeggen nooit thuis gevoeld. De eerste periode, van 2005 tot 2008, kwam het tot een tijdelijke breuk met zijn vriendin, die in België was blijven wonen. Lore ging in 2010 wel mee, maar slaagde er niet in om aan de slag te komen. Boonen zelf zat lange tijd geblesseerd thuis. In 2012 tegen Het Nieuwsblad over zijn terugkeer: 'Vorig jaar heb ik plots gezegd: foert, we zijn hier weg. (...) Dan heb ik toch liever mijn familie dicht bij mij. En geld is ook maar geld. Als ik nu eens bij mijn ma wil langsgaan, spring ik gewoon binnen voor een koffietje.'

Lieuwe Westra, tweevoudig Nederlands kampioen tijdrijden, in 2012 winnaar van een koninginnerit in Parijs-Nice, was er doodongelukkig. Hij woonde drie jaar op de zesde verdieping van een appartementencomplex, in een flatje van 30 vierkante meter voor 1.500 euro per maand en belandde daar in een depressie. De relatie met zijn vriendin, die in Nederland studeerde, liep op de klippen. Binnen zijn laatste profploeg, Astana, voelde hij zich buitenstaander. De eenzaamheid in Monaco brak hem op. Vorig jaar zei hij tegen het AD: 'Als ik 's avonds ga eten op een terras zit ik in mijn trainingspak in mijn eentje tussen de families. Dat is echt lastig, hoor, als je met niemand kunt praten.' Hij is terug in Nederland en is nu van plan voor een jaar naar Australië te vertrekken, waar zijn nieuwe vriendin vandaan komt.

Lieuwe Westra. Beeld afp
Lieuwe Westra.Beeld afp

En de vierde toprenner uit Nederland, heeft die nog ambities om zuidwaarts te gaan? Tom Dumoulin liet er in mei, nog voor zijn winst in de Giro d'Italia, geen misverstand over bestaan. Hij had in 2016 een huis gekocht in Kanne, net over de grens, vlakbij Maastricht. In de Volkskrant: 'Met een verhuizing naar Monaco zou ik misschien 5 procent fysieke winst boeken, maar 10 procent ongelukkiger zijn.' De keerzijde: hij gaat meer op hoogtestage. Zo bezien betaalt zelfs een topsporter die het vorstendom mijdt, toch nog een prijs voor Monaco.

M.m.v. Just Fontein

Geen enkele belasting, wel torenhoge huren

De belangrijkste reden voor de verhuizing naar Monaco is de fiscale luwte: buitenlanders betalen er geen inkomstenbelasting, vermogensbelasting, belasting op kapitaal en geen belastingen op erfenissen of schenkingen. Er is wel een rekensom vereist. De prijzen van onroerend goed liggen er hoog en stijgen nog altijd, het is er duurder dan in New York of Londen. De gemiddelde aankoop ligt rond de 4 miljoen euro, ruim 41.000 euro per vierkante meter. Alleen in Hongkong is de koper duurder uit. Huren - wat vrijwel alle sporters eerst doen - kan ook. Een appartement van zo'n 120 vierkante meter komt al in de buurt van 7.500 euro per maand.

De wielrenner wordt niet zomaar Monegask onder de 38.000 Monegasken. Nieuwkomers moeten net als in andere landen kunnen aantonen dat ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Hier liggen de criteria hoog. Tot voor kort bepaalden de banken er zelf welke borg de rekeninghouders moesten storten, maar sinds afgelopen juli is dat in het kader van de harmonisatie vastgesteld op 500.000 euro. Het leven is steeds duurder geworden. Daarom denk ik dat het nog steeds alleen voor de heel grote jongens echt lucratief isPaul Foortse, Fiscaal adviseurEen andere eis is dat je er daadwerkelijk geregeld verblijft, zeker drie maanden per jaar. De autoriteiten zien er daadwerkelijk op toe. Ze controleren de elektriciteits- of waterrekeningen of knopen een enkele keer een gesprekje aan met de conciërge van het appartement. Die bevindingen spelen mee bij de verlenging van de verblijfsvergunning. Die geldt de eerste drie jaar voor één jaar. Daarna worden de tussenpauzes groter.

Fiscaal adviseur Paul Foortse stond in het verleden topsporters bij die zich in Monaco wilden vestigen: tennissers Boris Becker en Guillermo Vilas en autocoureur Jos Verstappen. Hij raadde het ze het niet altijd aan. 'Je moet je goed afvragen of je er wel wilt wonen. Wat geef je hier op? Zijn er meer redenen dan alleen maar geld? Destijds wilden tennissers er bijvoorbeeld graag naartoe omdat er ook coaches zaten. Het leven is steeds duurder geworden. Daarom denk ik dat het nog steeds alleen voor de heel grote jongens echt lucratief is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden