Is jury verblind door wonderhengst Zonik?

Hebben de juryleden zich bij de NK dressuur laten leiden door de hype die is ontstaan rondom wonderhengst Zonik? Die vraag leeft onder paardenliefhebbers nadat dressuurruiter Edward Gal met zijn nieuwste troef de titel won.

Edward Gal met Glocks Zonik tijdens de Grand Prix op het NK dressuur.Beeld anp

'De kür van Edward Gal was verre van perfect, maar toch werd er gemiddeld 82,525 procent uit de hoed getoverd', schrijft Paardenkrant-Horses.nl. Volgens het in de paardenwereld goed gelezen medium werd de kür van Gal zwaar overgewaardeerd. 'De hengst was in de kür vaak ongelijk in het achterbeen, zo sprong hij constant de wissels rechtsachter niet door, verkantelde zijn hoofd vaak in de galoptour en ook in de draftour was de ongelijkheid in de benen te zien.'

Er is veel opwinding over Zonik, in wie paardenliefhebbers de opvolger zien van Totilas, het beroemdste en duurste dressuurpaard (geschatte waarde 10 à 15 miljoen euro) aller tijden. Totilas' verhaal is bekend: Nederland dacht een zekere gouden olympische medaille in handen te hebben, maar dat sprookje spatte uiteen toen het paard in 2010 werd verkocht. Met zijn nieuwe Duitse ruiter Matthias Alexander Rath haalde Totilas nooit de Olympische Spelen. Inmiddels is het paard met pensioen.

Sinds de pijnlijke verkoop hunkeren Nederlandse paardenliefhebbers naar een nieuwe Totilas. Van Zonik, Gals nieuwste 9-jarige troef, wordt veel verwacht. Niet in de laatste plaats vanwege de verwachtingen van de ruiter zelf. 'Ieder paard is uniek. Maar Zonik heeft net als Totilas dat aparte. De manier van lopen. Hoe hij zijn benen optrekt. De uitstraling', zei Gal eerder in de Volkskrant.

Wordt zijn talent overdreven? Bondscoach Rien van der Schaft vindt dat de jury afgelopen weekeinde zijn werk goed heeft gedaan. 'Als je ziet dat een combinatie een foutje maakt, snap ik dat je niet denk aan een score van 80 procent: dan denk je aan een vlekkeloze proef. Maar bij Zonik en Gal zijn de goede punten zo goed, dat foutjes worden gecompenseerd.'

Wellicht gebruikt Gal de hype ook om hoge scores voor zijn paard te realiseren. Gal staat bekend als een van de beste ruiters van de wereld; als hij Zonik vergelijkt met Totilas, wie is de jury om aan dat oordeel te twijfelen?

Van der Schaft doet dergelijke tactieken af als onzin. Hij vindt dat de jury alle protocollen heeft gevolgd. 'Dit paard is pas 9 jaar en we moeten professioneel met hem om gaan. De kans is groot dat Zonik internationaal doorbreekt, maar we moeten kalm aan doen.'

Om die reden ontbreek het wonderpaard bij de EK eind augustus. Een buitenlandse jury krijgt vooralsnog niet de kans Zonik te beoordelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden