Is de aankoop wel een aanwinst? Ruimte op rechts

Wat ziet FC Groningen nu wél in Marnix Kolder, dat de club in de voorgaande negen seizoenen niet zag in de spits van BV Veendam?...

Charles Bromet

Die vraag drong zich deze week op, toen de club een persbericht deed uitgaan, waarin melding werd gemaakt van de transfer. In de winterstop verhuist Kolder voor drieënhalf jaar van de Langeleegte naar de Euroborg. Dit seizoen scoorde hij namelijk al tien keer in twaalf wedstrijden. Dat is een aantal dat hij in voorgaande seizoenen hooguit pas na 34 wedstrijden bereikte.

‘Wij hebben Marnix heel vaak aan het werk gezien, maar met name dit seizoen heeft hij zich op een uitstekende manier ontwikkeld’, zegt manager technische zaken Henk Veldmate dan ook in het persbericht.

Dan volgt zo’n heerlijke opportunistische zin. ‘Daarbij willen wij graag dat de supporters zich kunnen identificeren met de ploeg en aangezien Marnix een jongen uit de streek is én over de gevraagde kwaliteiten beschikt, zien we in hem een versterking van de huidige selectie.’

De tekst die hier eigenlijk had moeten staan, maar die je natuurlijk nooit of te nimmer terugleest in zo’n lullig opgesteld bericht, is deze: FC Groningen heeft Marnix Kolder aangetrokken onder het motto: baat het niet dan schaadt het niet. We hebben hem al heel lang op het oog – 258 competitiewedstrijden om precies te zijn – en nu pas dachten wij: ach ja, waarom ook niet. Hij kost niet te veel, dus laten wij de beste knul eens een kans geven.

Je zou het haast gaan denken na lezing van een opmerkelijke peiling op de website van voetbalweekblad Voetbal International. De site zocht uit dat van de 133 nieuwe spelers in de eredivisie slechts 55 procent met regelmaat een basisplaats heeft. 35 procent moet genoegen nemen met een rol als reserve.

Ron Jans, de trainer van FC Groningen, heeft bijvoorbeeld alleen voor aankoop Suárez met regelmaat een basisplaats gereserveerd. En daarmee is hij de enige coach niet in de eredivisie, die moeite heeft plaats te maken voor nieuwe gezichten in de vertrouwde opstelling.

Bij Feyenoord heeft het legioen de aankopen Kolkka, Huysegems, Tiendalli en Leonard vaker niet dan wel zien voetballen in De Kuip.

ADO Den Haag haalde liefst twaalf nieuwe spelers, van wie er slechts vijf met regelmaat een basisplaats hebben. De ploeg van trainer Frans Adelaar moet het ondertussen stellen met slechts één punt uit acht wedstrijden.

Ondertussen vraagt de aanhang zich af wat ze hiervan nu moet denken. Bij Feyenoord zal de fan zich afvragen hoe lang die lijst van uitgerangeerde B-acteurs nog is, terwijl Haagse supporters benieuwd zullen zijn hoeveel door hun hoeven gezakte paarden uit de stallen van zaakwaarnemers nog worden aangemoedigd te komen opdraven in het Zuiderpark.

Het zijn legitieme vragen, want het uitblijven van prestaties van de ‘versterkingen’ – een dubieuze term in dit opzicht – voeden het wantrouwen van de fan. Met welk oogmerk is deze speler gehaald als hij niet goed genoeg is voor de basis?

Nee, doe het dan zoals FC Utrecht. Die club trok Van Dijk, Van der Gun, Dickoh en Kopteff aan en allen mogen zich al direct basisspeler noemen.

Nu is Marnix Kolder vanaf de periode na de winterstop het allerbeste gegund bij zijn nieuwe club FC Groningen. Maar ondertussen blijven de vragen: Waarom hij? Waarom nu? Waarom? En nu niet aankomen met dat goedkope identificatieverhaal van de fan.

Charles Bromet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden