Is Blind de slechtste bondscoach die Oranje ooit heeft gehad?

Als speler was Danny Blind voorbestemd om trainer te worden. Inmiddels staat de welbespraakte Zeeuw symbool voor beroerd vakmanschap na mislukte avonturen als coach bij Ajax (2005-2006) en het Nederlands elftal. Blind wordt door menigeen zelfs de slechtste bondscoach aller tijden genoemd.

Bondscoach Danny Blind tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije. Beeld anp
Bondscoach Danny Blind tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije.Beeld anp

Over die conclusie valt te discussiëren. Blind houdt nog vier bondscoaches onder zich (sinds de invoering van het betaald voetbal) als puur gekeken wordt naar het puntengemiddelde per wedstrijd. Hij scoorde in zeventien wedstrijden gemiddeld 1,411 punten. Alleen Elek Schwartz (1,408 punt per wedstrijd), Jan Zwartkruis (1,37), zijn voorganger Guus Hiddink (1,30) en George Kessler (1,29) deden het nog iets minder. (In deze cijfers zijn de bondscoaches die minder dan tien duels in de dug-out zaten buiten beschouwing gelaten.)

Blind is ook niet de enige bondscoach onder wiens verantwoordelijkheid Oranje twee eindtoernooien is misgelopen (ervan uitgaande dat het WK van 2018 niet worden gehaald). Onder Kessler faalde het Nederlands elftal in de kwalificatiereeksen voor het EK'68 en het WK'70. Onder Schwartz ontbrak Oranje zelfs op drie eindronden: het WK'58, het WK'62 en EK '64. Moet gezegd: toen Schwartz bondscoach was, zat Nederland wat talent betreft in een ongekend dal tussen de gloriedagen van Faas Wilkes en Kees Rijvers (jaren'40-'50) en die van Johan Cruijff en Willem van Hanegem (jaren '60-'70).

Kessler kon wel over de laatste twee spelers beschikken, maar haalde met het weerbarstig talent geen prestaties. Bovendien was het, ook toen, bij de KNVB een chaos. Daarna, onder Rinus Michels en Ernst Happel, richtte Oranje zich op met finaleplaatsen op het WK'74 en WK'78.

Blind had het ook niet makkelijk. Hij nam in de zomer van 2015 een mentaal aangeslagen ploeg over van Guus Hiddink, die hij eerder assisteerde. Van de ervaren topspelers was het beste af en bij de generaties daarachter brak niemand serieus door.

Assistenten en superieuren stapten op of kwamen nooit. Blind moest zich soms in zessen splitsen. Zelfs dat in ogenschouw nemend, deed het steriele spel pijn aan de ogen en waren sommige keuzen onbegrijpelijk.

De neerwaartse spiraal kon Blind alleen na het missen van het EK2016 tijdelijk keren met goede resultaten en behoorlijk spel in acht oefeninterlands. Dat krikt zijn resultaatgemiddelde enigszins op. Als alleen de negen officiële kwalificatiewedstrijden worden geteld, komt slechts een bondscoach in aanmerking voor het predikaat 'slechtste aller tijden': Danny Blind. Zijn gemiddelde score per wedstrijd: 1,1 punt per duel.

Met medewerking van Sytze de Boer

Lees meer over Oranje

We mogen Blind wel dankbaar zijn dat hij zo'n slechte trainer is
De bondscoach is na de wanvertoning tegen Bulgarije ontslagen en plotseling zijn alle grote levensvragen, alle zorgen om de opwarming van de aarde, de fratsen van Trump en het terroristische gevaar als sneeuw voor de zon verdwenen en is er nog maar één kwestie echt van belang: wie wordt de nieuwe bondscoach. Lees hier de column van Bert Wagendorp. (+)

Chaos in het Nederlandse voetbal woekert van top tot basis
Met enige spot valt het oefenduel van Oranje met Italië de afkoopsominterland te noemen. De Arena in Amsterdam is dinsdag bijna uitverkocht voor de op voorhand bizarre wedstrijd, twee dagen na het ontslag van bondscoach Danny Blind. (+)

Hoe en met wie haalt Oranje alsnog het WK in Rusland?
Wie ook de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal wordt: wat staat hem eigenlijk te doen? En hoe haalt Oranje alsnog het WK in Rusland?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden