Ippolito Sanfratello toont ons de toekomst van het schaatsen

Ik begreep dat het in Heerenveen een gedenkwaardige zondagmiddag zou worden, toen Ippolito Sanfratello zomaar 13.18 reed op de tien kilometer....

Je moet die jongens even uitleggen dat het niet de bedoeling is dat zeop het ijs de rolschaatsen aanhouden maar dat ze een paar noren moetenaanschaffen. Je moet ze vertellen dat het op de langebaan is afgelopen metde wilde seks en het zuipen van de inline scene. Hebben ze dat eenmaalbegrepen, dan gaan ze over tot een aanval op het wereldrecord.

Ze veranderen de schaatscultuur. Jochem Uytdehaage zei dat hij lekkerwilde schaatsen. Hebben die voormalige inliners niet. Die willen winnen,lekker of niet. Jochem had het ook over 993 hectopascal en dat dat erggunstig was. Zul je Hedrick niet snel horen zeggen. Die zie je trouwens ooknooit applaudisseren nadat zijn tijd is verbeterd. Dat doet Jochem wel -net iets te sportief, als je het mij vraagt.

Chad verbeterde als eerste Jochems wereldrecord. En dat alleen maaromdat hij, begreep ik uit de Volkskrant van zaterdag, tijdens de tienkilometer niet meer naar de mooie meiden langs de kant zwaait. Naar hetschijnt is het meermaals voorgekomen dat Chad als vrijgezel aan de tienkilometer begon en finishte met vaste verkering.

Wát een tien kilometer. 'Hij begint na vier kilometer al teschuimen!', zei Herbert over Saetre. Inderdaad schuimde Saetre als eenbrandblusser. De informatie over de schuimafscheiding gaf toch een extradimensie aan de tien kilometer.

'Begon-ie te schuimen?'

'Ja, hij schuimde al na vier kilometer!'

'Echt zwaar schuimen?'

'Ja. Ze moesten er na afloop echt een keer extra overheen met deZamboni. Eén schuimzee, het leek wel de Kaagbaan voor een noodlanding. Danga je diep hoor, als je zo schuimt.'

De hele tien kilometer schuimde zondag als nooit tevoren. Dat je zitte kijken naar iets unieks dringt pas echt tot je door als je het inperspectief zet. De Big Bang is ook alweer vijftien miljard geleden, enzolang heeft het dus geduurd voor op een zondag in 2005 vier schaatsersonder de dertien minuten doken op de tien kilometer en Carl Verheijen zichmet 12.57,92 op kop van de tien kilometer-evolutie zette.

Ik was trouwens blij dat de tien kilometer nog bleek te bestaan. Bijhet begin van elke winter ben ik altijd weer bang dat ze op een geheimISU-congres in de bergen van Zwitserland hebben besloten ermee op tehouden, omdat marketing-onderzoek heeft uitgewezen dat het publiek deeindeloze rondjes niet meer pruimt. En dat het programma sneller,afwisselender en spektakulairder moet.

Laat ze het niet wagen, die gladde marketing-gladiolen! Handen af vande tien kilometer! Twee ritten op de tien kilometer en dan de dweilpauzemet Ria Visser. Meer heb ik niet nodig, voor stil geluk. Ria gooit erachteloos briljante analyses uit en wordt elke winter mooier. Vanuit Turijnwil ik straks dagelijks Ria's Schaatsshow.

De tien kilometer! You ain't seen nothing yet! 'Voorlopig staat er weleen pizzabakker bovenaan', zei Henk Kok na de snelle tijd van IppolitoSanfratello. Binnenkort wordt het nog veel gekker. Volgens Martin Hersmanbarst het in Colombia van de in-line skaters die snakken naar echt ijs.Herbert zei dat ze in Bolivia en Argentinië ook staan te dringen. Ik zaglaatst een verre neef van Maximá pootje over doen - hij kon het al beterdan z'n aangetrouwde achterneef.

Magistrale vergezichten op een regenachtige zondagmiddag. 'Dit is heelgoed voor het Italiaanse schaatsen', zei Herbert na de rit van Ippolito.En de tijd van Röjler was volgens hem heel goed voor het Zweedseschaatsen.

Het zal niet lang meer duren of Herbert praat over een grote stapvoorwaarts voor het Peruaanse schaatsen, het Venezolaanse schaatsen en hetschaatsen op Trinidad & Tobago.

In Montevideo rolschaatst José Leandro Andrade als een bezetene dooreen sloppenwijk. Hij droomt van Thialf, slotrondjes 29,6 en van Henk Kok.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden